用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

幾乎中暑. 
原帖由 vvmakyy 於 09-2-27 21:28 發表
id00288

遊戲日那天我本來約咗一個同學仔媽咪一齊, 點知今年又分社坐, 所以又要各散東西, 幸好撞到另一個同學仔媽咪, 咁先冇咁悶咋!

我同阿囡講下年唔好再預我, 第一年經歷了冰冷的一天, 今年又熱到暈咁濟, 出年?? ...

heidi 好叻呀 !   
原帖由 Heidi媽 於 09-2-27 11:13 發表
Hi id00288, vvmakyy,

差不多連續兩天的比賽, 我們真的累了 . Heidi 長笛比賽順利, 雖然沒有名次, 但我地都覺得開心, 因為賽笛都係第一次 .
Heidi 昨天在G5鋼琴比賽中取得第3名, 而呀女昨天的表 ...

Heidi 媽,  佢功課忙, 又好玩, 真係冇晒時間 .
原帖由 Heidi媽 於 09-3-3 09:40 發表
Thanks!

你女女是否在聖家讀緊 F.1? 功課忙嗎?

Heidi媽,不用謙虛了,Heidi 一定掂啦 !
原帖由 Heidi媽 於 09-7-7 22:02 發表
vvmakyy,

呢個是我估計的數字jar, 每班應該唔只咁少嘅! 只是set比自己個條線縮窄少少, 咁咪無咁易鬆懈囉 !因為始終有兩間小學, 學校還有一些位預留給叩門的學生呢!
至於派位好唔好, 好! 一定好架! 大部份都 ...

p3 真係功課會明顯多,而且為了應付tsa系統評估,附加的練習也不少,但小聖家的小朋友都好醒目既,應該無問題。

原帖由 Heidi媽 於 09-7-7 21:58 發表
我覺得如果小朋友在初小時已有穩固的根基, 掌握基本的訓練, 其實上到3,4年級, even5,6年級我相信問題也不太大, 但努力真的好緊要.

-------------------------------------------------------
我估 1 - 4年級學生取 ...

係呀. 適應無問題,  唔覺佢辛苦, 但真係無乜時間淨.
原帖由 vvmakyy 於 09-7-7 23:10 發表
hi kiwaiwong

你細囡係咪升小四呀? 另外你好似還有一個囡囡讀聖家書院, 升中後識應嗎? 讀書辛苦嗎?

佢係活躍份子, 好易適應. 日日都好開心. 好彩小聖家d學生好好的, 如果唔係都幾慘架.
原帖由 Heidi媽 於 09-7-8 12:28 發表
kiwaiwong,

多謝你的鼓勵! 你大女今年是否升F2? 讀得開心嗎?

有時十幾樣架. 唔係嚇你. 我女都好快手,但都會有怨言架.  
原帖由 ShannaMaMa 於 09-7-8 07:46 發表
hi kiwaiwong,

您好!

我想問平日 P.1 已有大約10樣功課, 咁 上到 P.3一般有幾多樣功課?

我都覺得我們學校的學生個個行出來都好 smart 同埋好乖巧, 這也是我選這間學校其中一個原因.

...

我女就拎晒3張返黎, 樣樣都參加, 今年還可以, 明年就要減些活動了.

好多女仔 like 架, 姿態優美, 好啱你个女, 斯斯文文咁.  
原帖由 傻妹 於 09-9-5 14:58 發表
係咪都幾多人參加要抽(長笛)?其實我就係至在佢有機會表演訓練下膽量。快慢我唔緊要!

係呀. 好快交埋$啦.
原帖由 Heidi媽 於 09-9-8 07:38 發表
原來今年英詩不限人數, 只要有興趣就可以參加.

送出愛社(橙色)衛衣 10碼 & 8碼各2件,有興趣pm我 。

棉褸較舒服,好小見到校褸。
原帖由 bbyiuyiu 於 09-9-27 15:00 發表
Hello,各位媽咪知不知應該買那一件外套,(棉褸、校樓)有冇規定幾多度著那一件?

遲來的恭喜恭喜
原帖由 Heidi媽 於 09-9-24 09:49 發表
前天收到女女G6考琴成績, pass w/distinction (137), 她說無上次考得咁高分, 我話唔緊要, grade 高左計分都會嚴d, 希望佢繼續努力, 向住G8進發.

今日考完常識,而且派埋英文卷,效率超高!

其實好多家長都有這疑問,為什麼不派卷給學生對?錯了甚麼都應讓她們知道,才能改正。而且家長是有需要知道女兒呈分的情況為她選校,成績都不能知道,真是匪夷所思!  大女的小學是全部卷都會派回家長簽名再派回;呈分卷就學校keep。
原帖由 Heidi媽 於 09-12-17 08:04 發表
點解成日寫完的東西都人間蒸發!

其實政策係死的, 人係生的! 呈分是show grading, 你朋友的仔仔都是學校有派卷, 所以就知道分數. 不過佢地的中學, 大部份都係收回直資那間的學生, 準校那間, 除非在級是很前, 否則都 ...

最好是讓同學堂上對卷, 像p1-p4一樣, 錯乜都應該需要知.  
原帖由 傻妹 於 10-1-5 08:28 發表
噚日我都問亞女有無派卷,佢話只有中文老師project份答案大家一齊講下d答案,完全無睇過自己份卷.大部份同學都話睇答案無用因為都忘記自己點答 ;(

綽盈媽咪 , 你女邊班 ?  我女係 5B.
原帖由 綽盈媽咪 於 10-10-4 22:13 發表
我都覺得係.

哈哈, 係呀,  佢有個幼稚園同學都係, 未試過同班架.  有d就幾年都一齊.  
原帖由 綽盈媽咪 於 10-10-5 17:09 發表
kiwaiwong

5D, 我地兩個女由一年級至今都未同個班.

Hi ,  Heidi 中學生活一定開心啦,  昨天聖家中都係swimming gala, 天氣都ok,   我今年有去睇, 好熱鬧呀.
原帖由 Heidi媽 於 10-10-6 10:34 發表
Hi 大家好嗎?  似乎大家都好忙咁喎 (me too!)

我囡學校昨天 swimming gala, 之後就約了些同學一同返小學, 見番好多老師好開心! 呀囡話邵修女認得佢同記得佢個名, 呀囡好開心, 離開時還依依不捨啊. ...
‹ 上一主題|下一主題