用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

引用:其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表
其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題
我女d同學上年考,1st round 中英數常包時事,一件不漏全部問。

引用:+本帖最後由+angrybusilver+於+14-7-12+23:

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表

回覆 ozoz 的帖子
我女個同學上年問佢20個橙分比4個人每人有幾多個,返大6可以坐乜交通工具,比馬英九張相問佢係邊個,重有中文英文etc。經過上年,tips係要陪小朋友睇新聞。

引用:我真係識有個家長他兒子在頭兩round+interv

原帖由 momoismybaby 於 14-07-13 發表
我真係識有個家長他兒子在頭兩round interview考到,當時他仲周圍同人講很欣賞林校長,到final interview過 ...
我個個朋友3rd in 完都話比佢教訓𠺢,以為一定無機會,你朋友不必介意,呢個係佢方式,亦可能籍此睇下家長有冇胸襟。

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

平心而論,我去女兒學校做義工,上咗一課做助教,小朋友排隊去我度完成一件拼句任務,之後去另一個老師度做另一個任務。當時真係由小朋友行埋黎坐好,未完成我已經會感受到邊d係王子公主,邊d能力強,邊d有禮又淡定。之不過YW話無考學術就唔係囉,女兒同學見完出黎講返就知。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-07-12+發表我女d

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-07-13 發表
咁難,D同學入到嗎?
有d入到呀。

‹ 上一主題|下一主題