用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.catherine offer
go

St.catherine offer [複製鏈接]

引用:我個+best+fd+囝囝今年考St.Cat+K,+佢話囝

原帖由 TJBB2012 於 14-12-07 發表
我個 best fd 囝囝今年考St.Cat K, 佢話囝囝表現出色, 肯坐定,指令做足十成(朋友冇提過水),全程有反應仲 ...
我喺sc 打滾咗一段時間,富貴同學有,平民有好多,甚至認識住屋邨,父母職業有高尚有普通,乜都有,至於父母係乜學校畢業,真係無問人,不過傾開小一自行計分,都唔係個個名校出身。大多家長都斯文有禮,識教小朋友類型,我見過一個家長係計較型,佢細女去interview之後唔收,佰思不得其解。收生準則好難講,入唔到咪無緣囉,當係學校睇漏眼喇,小朋友叻,去邊都叻。

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+14-12-08+發表話唔

原帖由 Moonlight819 於 14-12-08 發表
我也覺得莫非大部名星子女也叻些?!
名星都係正常父母,去考好嘅學校唔出奇,名星有n咁多人,sc收咗嘅都並非所有名星子女,只不過係大家認識個父母就覺得好多。另外,有人會指指點點點,為何收某名星女兒,某名星又無學歷,英文又唔叻,甚至某名星選錯郎,點解收佢女兒。其實佢地作為父母,放咗幾多心機去教育,培養小朋友,未必比大家小,甚至加咗倍去培養而大家唔知呢。至於interview表現,有人會話某名星小朋友無答問題點解收,其實同大家一樣,有d小朋友答full sentence 都唔收,唔答任何野又有offer ,無人知個準則呢。當然,我唔排除係咪有人士入,呢個我真係唔知,我只着眼間學校啱唔啱我小朋友。

引用:我囡現時讀緊sc+pn,亦順利升+k。+我同太太

原帖由 RMH 於 14-12-08 發表
我囡現時讀緊sc pn,亦順利升 k。 我同太太係專業人士,住私樓,同學家長亦有番咁上下,唔知係我囡嗰班係咁 ...
當睇見學費要6皮幾一年,好多人會想像個雜費一期5千走唔甩,再加埋nanny bus,都幾大負擔,好多人未必考慮。到k1你會見到另一個景象。

引用:想知道面試時小朋友冇坐定,周圍走,我又冇

原帖由 TJBB2012 於 15-02-06 發表
想知道面試時小朋友冇坐定,周圍走,我又冇捉佢,由佢周圍行,咁做啱吾啱?但老師有問必答,名又肯講,指令 ...
你係in pn, 我見過坐定答完整句子跟足(無2nd in),亦見過無答問題又坐唔定(結局收)。準則真係好難講。已經in完就唔好諗咁多喇,平常心啦。

C.Humphrey 發表於 15-2-8 15:01
所以真係唔知佢個收生準則係點
所以都係平常心啦,今年考唔到k1再試,都無咪無緣囉。反正讀sc又唔會識飛,間間學校有長短,sc係好學校但不是唯一,重有好多好學校呢。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-08+發表所以都

原帖由 C.Humphrey 於 15-02-08 發表
多謝鼓勵,好認同你講法,雖然失望,但只好嘆句無緣
可能有奇蹟呢,當日我見到細女有2nd in,以佢嘅表現計,覺得難以置信,以為自己眼花。

引用:請問你細囡當日什麼表現?我囡in時除咗嘗試

原帖由 manie_man_man 於 15-02-08 發表
請問你細囡當日什麼表現?我囡in時除咗嘗試自己站出來做指令但不成功同最後派餅講thank you就咩問題都無答 ...
我女上年超大12月b身份報n, 當時啱啱足2歳返另一間學校pn, 佢去interview 間間只答唔好同唔要,只有sc pn比較合作,肯坐,老師講故事佢肯望,唱歌同跳有動機跟但結局只係微微郁,中途有回望我喺唔喺度。老師問名佢唔答都好過答唔好唔要,放某物件入指定顏色碟,咁啱個碟比其他嘢遮住,佢左右搵,可能咁就加分,我亦估唔到佢肯做,到每個小朋友望本書上動物講名時,佢唔肯講,停咗幾秒,我忍唔住鼓勵咗一句,佢先好細聲講turtle, 扮鳥飛一圈,我女當然無跟,只有微郁想跟但已經飛完。派餅時,佢一見餅已經雙目發光,同我講miss Cheng 派Li Li lur lur,佢想講佢學校發生嘅事,可惜口齒唔清一舊舊,最後有好細聲講thank you。當日同組小朋友有個超班乜都答,另外1-2個肯做部分但會大聲答,差不多個個做到選物件入某色碟,只有1個比較杻計。總括黎講,我女只做大約6成指令,在我而言已經係佢最合作一次,超額完成,同其他小朋友比較就一定打輸數。佢每次不論肯做定有意圖做指令,我都讚佢,比個叻佢。有2nd in當時好surprise。

引用:Why+Pn+同學仔會富貴d? +

原帖由 chingnono 於 15-02-09 發表
Why Pn 同學仔會富貴d?
學費車費貴,好多人會因為個銀碼報都唔報。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-09+發表學費車

原帖由 picture 於 15-02-09 發表
How much.school fees now?
入面有寫

http://www.stcatherines.edu.hk/big5/admission.html

引用:Quote:原帖由+識加無聊+於+15-03-18+發表我

原帖由 Moonlight819 於 15-03-18 發表
其實幾年前和近兩年已很大分別,我識有人幾年前小朋友和背景沒什麼特別也入名幼,但近兩年因出生率高已很難 ...
我無靚地址,無靚職業,一樣收。身邊都好多同類普通家庭,有offer。

‹ 上一主題|下一主題