用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine VS 宣道
go

St Catherine VS 宣道 [複製鏈接]

引用:我都有一個好friend嘅朋友個仔係st+cat讀緊

原帖由 dbchu 於 14-05-31 發表
我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好 :t ...
Sc 方法係教運用嘅技巧,如果用識字量計,未必可以同其他谷嘅學校比,之但係漸漸會發覺小朋友一旦ready,可以跳得高。舉個例,我女兒k2尾睇ORT level 2,好多家長覺得太淺,起碼要level 5啦,到summer時,女兒已經對英文非常有興趣亦有語感,加上學校鼓勵閱讀亦教佢閱讀方法,佢睇咗好多書,到k3教用字典,自此跳得好快,現在k3尾睇ORT level 11。另外,日常運用方面,每個topic中英文老師都圍繞主題去教,小朋友學得開心,同我傾topic ,不論中英文都答到幾咀,對面一個幾歳小朋友黎講,都ok 啦。當然,sc係local school,不能以國際學校學生流利程度比較。最重要一點,呢個世界no perfect school,覺得合適加上能夠配合到家教,小朋友就會發揮得好好。

引用:我有親戚讀st+cat+今年考小一+沒有一個好of

原帖由 SuriBB 於 14-05-31 發表
我有親戚讀st cat 今年考小一 沒有一個好offer.
我個人覺得學習係長遠嘅,並非只為p1 interview, 無offer有好多因素,可能小朋友性格不適合玩大人interview 遊戲等等。但我深信小朋友喺SC學到嘅學習技巧,對佢長遠學習有佰利無一害。

引用:有朋友仔現已中一,佢仔年代Sc冇咁激嘅。後

原帖由 852kk 於 14-06-04 發表
有朋友仔現已中一,佢仔年代Sc冇咁激嘅。後來学校見学生考小一成績麻麻,所以近年 target 幫学生考小一

...
請問你朋友仔仔學習態度好嗎?學術ok嗎?

回覆:St Catherine VS 宣道

我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,同事話佢由k1中開始學野,到k2學同補習共10樣,因為要爭入宣小,亦要鋪排希望入LS。我當時都幾O咀,要學咁多嗎?之後我大女讀SC,我以為自己會比10樣東西個女補,結局無。當然啦,身邊同學有d學好多嘢,有d冇。結論係,好睇家長點睇。而我就喜歡SC課程,建立女女自主學習嘅態度同埋自信心。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-06-08+發表我大女

原帖由 bbmom72 於 14-06-13 發表
我都放棄咗宣幼和另一間半龍,選咗SC。
2間都係好學校,是旦一間都無揀錯啦。

‹ 上一主題|下一主題