用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣 ...
樓主: kaychan1985
go

六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣   [複製鏈接]

回覆樓主

請教,因為之前睇左好耐EK,最後決定去左中大做IQ test。我開頭以為會同大家一樣,知道完IQ幾多,會同時講埋佢係咪情緒或社交差(因我見好多人做完就話附帶呢d問題),但最後個心理學家話IQ test就只測IQ,但我見你中大做都有講佢EQ低?
我個心理學家問題?因為我開頭做,係因為主要想知佢情緒社交問題,結果只知佢IQ好高,但乜suggestion 都無俾我。
請問你做時係點?純講IQ?謝謝

回覆 tiffany168168 的帖子

謝謝你回覆我。其實我都諗過去返協康做(之前2歲左右去過協康做,驚佢係阿氏保加,當時話唔係),但之前做又唔係話特別超好咁(其實無乜大問題的),隔左好我覺得個仔情緒仍然唔多好,就再去協康參加單對單的治療(呢次我好失望,無效果,無任何野幫到),最後我上左8次停左(因為都接近1000元一次)。

最後我諗住試下中大,因為貪佢有資優課程同CENTER,諗住會教到我野同介紹多D

結果,完全唔係我想像咁,我一心係想有SUGGESTION同講情緒社交(我見個個都話有附帶呢類咁,我以為會評埋),也期望個EP會教下我(我直情有主動問)。同埋我見有好多人話會講XX資優之類(邊方面),我就無咁講到。

完左評估,係好快好短咁講下個結果,跟住就完左。所以好失望下

tiffany168168 發表於 19-6-11 09:21
咁我諗你唔好彩,之前協康撞正唔好嘅心理學家,到中大又係咁。我協康果個心理學家勁詳細,成個過程搞咗3個 ...
咁你那個真係好好呀~~
我小朋友都有類似情況,有些有差距,但好多項都very superior
佢有無即係話埋俾你聽個CI
[size=14.6667px](confidence interval )?

回覆樓主

其實我唔係太明cI係咩?每項都有CI?定只有總分有?
‹ 上一主題|下一主題