用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

回覆:學校欺凌

有時候欺凌,唔一定係肉體上,即係「打」人。
學校就係社會的縮影,咩人都有。
好似我囡,班上有幾個同學好叻的,話晒事,好多小朋友都想同佢地玩。
但唔知點解,佢地會唔喜歡部分小朋友,唔同佢玩之餘仲要叫所有會聽佢講的小朋友都唔好同佢玩。

我囡最初同我講,有幾個小朋友唔可以同佢地玩,因為xxx話佢唔好。但點樣唔好?講唔出。

之後我同佢解釋,佢明白,當下次那幾個好叻的小朋友再講唔同邊個邊個玩,我囡反話佢地唔應該咁樣。

之後佢地就唔同我囡玩了。

我囡唔開心,也唔明白,唔太識表達,因為佢都唔知點解冇端端佢地唔同佢玩。

回覆:學校欺凌

還好小朋友仲細,我可以俾佢每日帶啲好得意的零食回校,請下其他同學仔。

佢都叫做搵到其他朋友仔。但其實感覺佢還是有點失落,希望放暑假後會好啲?

我想講,其實父母真係有責任了解小朋友在學校發生的事,給予適當的協助。學校亦然,唔能夠等發生事情時才把事情推在是旦一方身上。

責任在誰也好,已發生的已改變不了,不如我地把重點放在以後如何避免同類型事件發生?

引用:Quote:sexymami+發表於+15-7-28+12:42+有時

原帖由 alyk 於 15-07-28 發表
這可算是行為欺凌, 這情况我自己在讀小學時也遇過, 我覺這是精神上最嚴重的傷害, 連家長或學校也束手無策吧 ...
正確!社交問題!

但其實去到小學中學,我相信每間學校都有類似的小朋友,可避免嗎?不能!

又或者,原來自己小朋友正做緊類似的事情,根本可能佢地都冇想過會咁傷害人。

所以都請教導一下我們的小朋友,要懂得思考。人地叫你去做的,先想一想,真的對嗎?不對的話,要怎樣拒絕?

自己唔希望被人欺凌,請不要去欺凌他人。

將來小朋友出來社會做事,一樣會遇到各式各樣的人和事,我地唔能夠永遠將佢地放在溫室裹培養。什麼學校要重視問題,其他小朋友不對等等... 最重要,都係要令小朋友懂得如何面對,如果解決。

引用:路過。講到尾,呢個世界缺乏了「愛、同理」

原帖由 bennyeva 於 15-07-28 發表
路過。講到尾,呢個世界缺乏了「愛、同理」。教識仔女去愛人,了解人地感受,勇敢唔怕事,教小朋友積極面對 ...
是的!愛和同理心,都是重要的課題。

希望每個家長都會多教小朋友愛和同理心,當學校多啲哩類小朋友,相信氣氛只會更和諧!

小朋友只是一張白紙,尤其在佢地還小的時候,應該多幫助佢建立正面的人格,樂觀的態度,這比書本上知識更重要!

‹ 上一主題|下一主題