用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 苦惱SC vs SPK
go

苦惱SC vs SPK [複製鏈接]

回覆:苦惱SC vs SPK

女的話SPK la.  SC 個stat  , as per BK forums, 數字是全屈總offer.  有D人勁嘅可以幫學校拿十個八個。熱門的蔡繼有,KTS , 陳守卜,宣道,德望咁。最差嘅同全世界一樣靠派位、叩門,可能好差都有機會。或者全校得1%咁可憐,但是有可能的!

一切証工都係SC 好勁,冇錯。不過咁,好hit 呢幾間,我相信公認可同St Paul Convent 相提並論的,只有寥寥可數的Good Hope SFA 和DGJD.  

其他的唔係IB學費貴,就係冇中學。咁你話SPK 有七成入到咁top 的St Paul Convent, 勝算係咪好高呢!!

你只要唔最差個批就一定有好的小學。當然,不是好學生,你讀邊間都死伙。

siden    發表於 15-4-7 12:10

引用:SPK+下課後預咗補英普,否則錯過3-6歳語言

原帖由 Hailey88899 於 15-04-06 發表
SPK 下課後預咗補英普,否則錯過3-6歳語言學習黃金期。
SC的確很吸引,起碼見到外國人唔會縮埋一角先,自信 ...
睇每個家庭的要求!

有Dparents 覺得SC Ebglish 教得好亦有人覺得唔掂把小朋友插班走

引用:SPC好難考/叩入,入到SPK算是成功的一步(

原帖由 meowymeowy 於 15-04-07 發表
SPC好難考/叩入,入到SPK算是成功的一步(個networking至少有幫助),之後自己跟緊d~ 忘記SC吧!

...
我認識的SPK 和SC 小朋友都全部有外補中英普數。yes, 全方位補

出來的効果是大家都幾叻,幾presentable, 幾乖……

但SPK 的父母at ease D 因為有SPC 小學。全家人都relax D.

引用:+本帖最後由+siden+於+15-4-9+00:04+編輯+\

原帖由 siden 於 15-04-08 發表

在我眼中,在這兩個offer當中揀,一丁點猶豫也不需要。
還有SPK 收費是SC 的一半。小學也只是3萬一年。

慳到的學費用來上英文課也可。

引用:Quote:picture+發表於+15-4-9+00:11+還有SP

原帖由 sugarbun 於 15-04-09 發表
今年是4萬了
Oh 我當年唔知寶,好hea D甘考k1 時才2 萬6一年。

但比起DG 54k CKY 64k 和Coed 67k 算是化算。

kowloon tong school 冇中學都要40k

引用:Quote:picture+發表於+15-4-9+10:32+Oh+我

原帖由 sugarbun 於 15-04-09 發表
其實都唔係貴, 不過比起早3年2萬幾係加左好多. 你小朋友在SPCS?
我都想,就是當年唔識貨。雖然Vic 都好啱我小朋友,但就黎考小一,冇safety net 真係冇乜安全感!

引用:自兩年前起,spc係每年加$5000學費,由2013

原帖由 yin725 於 15-04-09 發表
自兩年前起,spc係每年加$5000學費,由2013~2014到今年,已由$30000加到$40000一年,如果一直咁加,今年k1 ...
原來係咁!條數又唔同计法了。

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-09+發表Oh+

原帖由 sun329shine 於 15-04-10 發表
picture, 請問你知唔知/認為SPK多要家長参與的活動嗎?Tks.
朋友冇complain 過要好多校內參與,但確實有外學中英數普,琴泳etc

回覆:苦惱SC vs SPK

我認識3個SPK(巳SPC P2, K2 and K2)
其中一個我覺得最聰明,醒目和活潑的,媽媽受到些少老師壓力,經常被懷疑有過動症。。。但確實唔係!

SPK 對坐得定的definition 非常誇張。有D over.

有做therspist 的說最近收好多SPK 的去做感统治療……

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表分

原帖由 sun329shine 於 15-04-12 發表
picture, 多謝分享,我女現時讀的N班係比較走國際班路線,所以上堂係容許蹦蹦跳跳或走來走去以追求自我探索 ...
我小朋友讀Vic 都好自由。但佢坐得好定。 PN 時切puzzle, 可坐一個中以上仍專心。好睇每個人。

玩時玩足3個中!

你咪以為SC 就容許你走來走去!

我識的SC 家長也经常收到老師提點話要坐得定!始終都係傳统學校!

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-12+發表我

原帖由 sugarbun 於 15-04-12 發表
我朋友個仔起sc就係久不久就收到老師投訴, 而家k2覺得傳統學校都係唔合適轉IS

...
不如我講下我點今小朋友坐定……

3歲以下,每日有好多時間free play.

每日到留下平枱或公園同小朋友互動……

我buy montessori 所以佢專心時,我一定唔disturb 佢

‹ 上一主題|下一主題