用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請VIC 過來人回顧
go

請VIC 過來人回顧 [複製鏈接]

引用:有朋友讀完kg+後覺得無辦法再讀local,所以

原帖由 happyydad 於 14-12-11 發表
有朋友讀完kg 後覺得無辦法再讀local,
所以唯有上VSA
但係victoria 其實唔系international school.
通常讀Vic 而一心入I S 的好多讀完k1 考入CIS H K I S , GSIS, CDNIS.

入I S F or E S F 嗰批係after K2 走 因大部份IS 都不是primary 1 = first year.

引用:維記嘅意見好似好極端,+唔似一般教學模式,+

原帖由 luckygirl2011 於 14-12-11 發表
維記嘅意見好似好極端, 唔似一般教學模式, 真心求教, 有無維記用家, 可分享考小一(直資和傳統小學)有否特別 ...
其實如果你不是好似我咁,同BB 去open day 時巳超中意,又刻意安排Vic playgroup, 而去考P N 的話,而是因為口碑,數据所以報的話……我suggest 你不要take 個 offer.

Follow your heart.  If you have doubts, dont take it.  Only you know best what suits your child.  Forcing yourself and your family to adapt to something you have faith in will only make your family uncomfortable.

I knew a parent who hated its PN.thinking it is too easy but on the otherhand too strict for small kids.  (I have no idea why she felt so, contradictory to some extent)  what happened was.she left for LLC.

引用:在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模

原帖由 Jane1983 於 14-12-12 發表
在畢業生家長survey,我有向學校建議搞d模擬面試班,比小朋友多些經驗,希望學校會從善如流。

在K3,星期 ...
Agree 真係好有心去improve 的學校

Jane1983  是的  發表於 14-12-12 17:41

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-12-12+發表回

原帖由 Babybaby2011 於 14-12-13 發表
想問其實多唔多人k2走去IS?
應該唔多, 我估個個campus 唔同。海怡、海峰、CWB 嗰D可能多D。一個campus一年4、5 個都有可能。  畢竟讀嗰D老牌子I S唔係個細路英文叻就得、父母的背境,socisl status,都有返咁上下。

考唔到名IS咪留底考VSA 或其他IBschool.

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-12-12+發表VIC好

原帖由 erikobb823 於 14-12-13 發表
請問你係讀邊間vic?
課程應該冇分别,分别可能係D人嘅家庭背境。

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-13+發表課

原帖由 Babybaby2011 於 14-12-13 發表
邊間campus會好啲?係未九龍兩間都麻麻地?
well I mentioned those 3 campuses only because of 李嘉欣,甘比,楊千嬅等入讀。

當然,九龍都有富貴人物。

引用:回覆+CapricornO+的帖子 吾會谷,學校亦吾

原帖由 Jane1983 於 14-12-13 發表
回覆 CapricornO 的帖子

吾會谷,學校亦吾會比壓力家長和小朋友,通常壓力都是家長自己的追求和期望。 ...
I wanna know about k3 curriculum too  

Will dictation be graded?  is there any doifference in the report card?  Any ranking by class or with reference to all K3s in the campus?

I think the grades will.give kids and parents pressure.

And on homework, will there be grades or marks?

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-12+發表其

原帖由 luckygirl2011 於 14-12-12 發表
因要考慮升小函接,所以不是憑鐘意就衝入去,呢個post係想了解多d维記, 幫助孩子在語境好的维記學習之中, ...
我一D都唔担心我小孩上小一問題,两文三語强,考英粤,英普學校都冇問題。

維記重思考,考小一就算是IQ題,七巧板,我都唔驚。

只要小朋友個腦轉得快,溝通能力高,去interview 自1然機會高。

‹ 上一主題|下一主題