用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
go

另類集郵:被reject [複製鏈接]

回覆 kcsam1971 的帖子

我個女係大B,但係一樣連 waiting 都冇,所以未必同年齡有關。

回覆 happyritamama 的帖子

好過我,我一間直資 / 私小都冇

回覆 kayan1012 的帖子

我都係,每次入嚟呢度見度有人話收到 offer,我真係羨慕,嗰時會諗係咪我填錯嘢呢?好大壓力,透唔到氣,身心疲累

回覆 doni 的帖子

唔好咁灰心,音樂椅遊戲剛剛先開始,努力
其實我都等緊,希望好快輪到我報喜

四隻貓 發表於 15-6-26 13:53
我好明白果種心情, 晚晚以淚洗面又唔想俾仔見到, 訓唔好食唔落, 一聽到電話響就好緊張, 但次次都係財務公司 ...
我鐘意呢句 "一聽到電話響就好緊張, 但次次都係財務公司叫你借錢既垃圾電話眼淚在心裡流, 個人老左好多..."

回覆:happyritamama 的帖子

我冇理咁多,去完旅行返嚟再慢慢研究,一上小一,暑假功課一定唔少,趁冇咁忙,玩咗先。:;pppp:

回覆 happyritamama 的帖子

唔可以架,除非你出年考私校或直資

回覆:doo0911 的帖子

有冇考慮過好好地讀一年,二年級考插班;我宜家都打算如果開學都冇 offer, 我會比佢讀住先,呢一年要佢乖乖地讀,考好啲,明年插小二.

回覆:happyritamama 的帖子

唔好咁灰,比啲信心佢,大家努力 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

回覆 sissysze 的帖子

Agreed, 一線學校始終資料會多啲,不過當然辛苦好多,睇妳想妳個小朋友係點,想開開心心過小學生涯,定係打好個底,因為小六係靠成績上中一,如果底子唔好,上到中學仲辛苦,到時已經唔可以再迫佢。 所以我自己會選擇如果 9 月開學前未有 offer,我會谷佢小一成績,然後插小二,再努力慢慢讀上去,到升中就唔使咁愁。

阿女間幼稚園已教小一課程,作句,加減數,乘數表等已教

阿女應該冇問題
‹ 上一主題|下一主題