用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我放棄了…
go

我放棄了… [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

傻既~~~

我都係唔鍾意囡囡去補習既人, 但舊年 (P.2) 首先我爸爸身體出問題, 之後到我有事, 為左唔想再畀自己咁大壓力, 今年 (P.3) 我決定將囡囡外判畀補習社, 自己主力同佢吃喝玩樂, 依家無左學習壓力, 兩個關係好左好多.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-11 16:31 發表
係呀, 唔好講到放棄~!
我女由細到大都好生性, 從來功課自己攪掂(最多ME ME MORE MORE做得夜), 我無唸過需要補習, 不過老實講, 有時教黎教去都唔明, 真係會火滾的(生得佢出, 你估我唔想大家開心咩)
而我仔就慢世魔王, PAIR爆! 我要返工, 山高皇帝遠佢真係啋我都生績, 話唔做就唔做, 於是小一我已經掟佢去補習
我從來唔覺得我放棄佢, 事實上, 我仔有ADHD而IQ比一般高, 學習絕對無問題, 只係佢肯唔肯郁姐, 我唔想每晚返屋企, 為左果幾份功課打打殺殺(聽日要交架大佬), 於是我外判俾人做, 然後夜晚我可以就住大家進度, 精神狀況, 學習情況等再跟進, 而家晚晚我都KEEP住同個仔做練習或者陪睇書, 輕鬆做一陣, 我放心知佢進度, 佢又可以去玩了
SO FAR試左一年, 我都好滿意呢個安排
凡事向好果邊唸呀!

Charlotte_mom

我家小姐又係有問題, 我全職湊住佢壓力大到坐係度喊, 隔離左右當晒我係癲婆, 日日打打鬧鬧, 考試測驗時發晒癲, 完全生人勿近 feel..........

今年外判我輕鬆好多, 加上補習社老師好好, 講到明囡囡係 "有 d 野", 所以有 d 科目無咁緊, 追度係點會話我知, 完全唔同晒.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-18 13:09 發表
加油加油!
你搵工搵成點呀?

我都想加油, 但囡囡 "鑊鑊新鮮鑊鑊甘"...........係學校又有兩單勁野............

見完工等消息, 都唔抱太大期望.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 我是一個爸 於 11-11-24 19:16 發表
睇左咁耐,點解全部都是媽咪教的?唔叫個老公幫手?
我兒是自己教的,暫時都未睇到要出外補習。

P.1 & P.2 選擇自己教原因係老公解單複習化, 加上佢英文......佢教完嚇死我, 同埋佢情願訓覺都唔願教個囡.......教教下走去訓覺....

‹ 上一主題|下一主題