用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SIS vs DBSPD
樓主: fonghl2000
go

SIS vs DBSPD [複製鏈接]

仔仔現於SIS (新加坡國際學校)就讀PY2(K3),但已收到DBS offer. 就快要同學校講升唔升P1,  到左要決定嘅時候⋯⋯煩請大家比D意見!
   3    0    0    0

回覆 siden 的帖子

點解大家都覺得SIS 好D?

吳碩甫  DBSPD waiting  發表於 15-2-22 11:57

回覆 monkeymama1209 的帖子

當初係驚左小一面試,怕無offer唔知會派去乜學校。因爸爸是新加坡籍,於是試下報SIS試下,結果插班入K3.... 頭幾個月仔仔其實好唔慣,但最近好似愈讀愈開心..

我地本身係香港家庭,只係去過新加坡工作而爸爸也拿了護照。我地也覺得SIS學習方式很好,但擔心將來不能考政府工或其他香港專業資格。 考IB 也可入本地大學,但用這麼多錢而入本地大學又好像不太值...

真心多謝大家比這麼多寶貴意見!
其實諗唔掂嘅嘢仲有好多, 例如阿仔係斯文型,去左DB男校怕比人"hub". 仲有就係唔知將來香港會變成㸃,是不是準備將來去外國讀書生活會好一點.... 本身在新加坡生活過幾年,但還是很想在香港,但...大家明的...

回覆 caa 的帖子

呢度可以看到不同角度和看法的意見,的確是有㸃啟發的!

回覆 naughtybj 的帖子

朋友同我講DBS 小一二也不太需要補習,到高D班先至谷。 也問過朋友SIS到P4開始demanding, 如果唔係成績點會咁好。 所以我估工作量兩間差唔多吧!

回覆 belle2009 的帖子

Singapore 永久居民並非永久,跟citizen 不同。 做新加坡citizen起碼要住夠5年,仲要放棄本身國籍,唱埋Majulah Singapura 先得!不過阿仔而家個個禮拜唱,仲要背National Pledge, 對一個港童來講都怪怪地...

回覆 himmamme 的帖子

其實是仔仔覺得返學同平日生活好像在兩個世界咁,令佢返學時好似去左外星咁,放學後就回歸地球....

其實阿仔適應得唔錯㗎la, 老師都話佢上課表現好好,問題可能在父母未適應吧⋯⋯haha

我地諗住今個禮拜日去DB open day 再詳細地了解and find out more. So far 阿仔好鍾意DB(尤其係個大草地同很多課外活動選擇). 問題係阿仔係斯文型又比較喜歡同女仔玩,仲有係捨不得SIS的英語環境同學習方法,所以先舉棋不定...但應該好快要決定了...

阿仔係學術型,我估佢學術上不會有問題,但運動就應該唔叻,又很怕同人碰撞... 音樂就好有興趣,中意唱歌,有時自己去彈琴彈成個鐘....所以not sure DBS 啱唔啱,才舉棋不定....

"多咀,活躍,鍾意搞下人的小朋友": 而家SIS都有幾個,令阿仔好煩惱... Btw, 阿仔都有學Violin, 但還需努力... 希望去open day 睇下D哥哥點拉激勵下佢!佢係對自己有要求的人...

阿仔係想去DB, 我地估佢想到有廣東話的地方返學(佢一直係英普的...)但見佢喺SIS 幾個月spoken English 進步很大,所以作為父母的,我們要好好小心選擇!

回覆 mamaishere 的帖子

SIS 係國際學校,當然係分組活動教學. 上課無St cat 咁嚴,但應無英基咁free.有多學生present機會(show and tell every week), 工課量不算多,但要大量閲讀,英文還要寫閱讀報告...
因我要仔仔自己做,所以佢用比較長時間做工課!

回覆 mamaishere 的帖子

插班PY2全敎學術,中英數可選英文或普通話作答。全級有8個人位,新加坡人有priority 但聽講有D新加坡人都考唔到...

聽講DBSPD 功課幾hea? 唔係咩?

聽朋友講係教得淺考得深,到open day 時真的要詳細看看功課内容!

今日參觀左open day 4小時,睇D功課,英文好像比阿仔而家SIS K3功課仲淺,但中文就比想像中深,我諗學校有決心改善中文水平。
睇表演當然impressive, 冠軍级人馬,但D司儀的英文水平有D參差,但都有幾個有native水平。
阿仔就當然超級開心,出來仲話一定讀DB, 200%好過SIS喎...仲話要練好D violin 將來要入樂團...
其實就係阿仔覺得自己係香港人,要讀番廣東話的學校。
所以大致上都決定去DB!

回覆 ikerberg 的帖子

We also feel that SIS have high standard in English and PTH. 但我們考慮的不只是語文能力或學術水平。尤其是爸爸主要是考慮阿仔將來會是怎樣的人,所以會在open day 看看高年級的學生。可能是情意結嘅關係,爸爸始終中意DB仔多D...
‹ 上一主題|下一主題