用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年1D班交流區
樓主: 牡丹
go

2011年1D班交流區 [複製鏈接]

大家好, 我個係仔, 都係一丁

你地有冇報課外活動? 我本來想報游水, 不過見阿仔D 普通話實在太普通諗住而家接觸多D會對遲D O既普教中有幫助, 最後都係放棄左游水

想問下LISTENING 1A & 1B 係咪未有需要帶返學校架, 因為睇份NOTES TO PARENTS 佢話兩本書係KEEP O係學校, 但我又唔見阿仔話要帶, 因為我識朋友仔讀B 班佢地已經交左LISTERNING 同READING O既書, 所以想問清楚到底係自己英文堂時帶返去定係窯手冊叫帶先帶?

仲有本26週係唔係老師收左呢, B 班O既同學仔又係有D 唔同, 佢地話唔會收架喎, 睇怕17號O既座談會個個家長O既頭頂都有好多問題, 3個鐘都唔夠傾.

唔該晒KK, 你唔介意我咁叫你丫嘛:

是全班家長一起在班房聽取老師講解的

原帖由 Ma-E 於 11-9-11 11:58 發表
Thanks ps-mon

請問知唔知17/9家長會是單對單或是全班家長一起聽取老師講解。

我仔都一樣, 今日都算多功課, 我仔最唔鐘意寫中文, 要用D 計仔先肯寫晒, 份英文都唔少野, 3 PAGES 都好多野寫, 另外一份功課又要油顏色, 打後O既日子真係GOOD LUCK TO ME

好快中文DICTATION 喇

第一次寫O既詞語, 有5個架, 你睇番啦, 派左返黎架喇

聖作我仔寫左手冊要交, 應該係下星期一

另外我仔寫左O係後一版V ART 帶顏色水筆, 佢話係廣告彩, 我印象中通告冇叫我地買廣告彩, 問阿仔買幾多色又唔知, 買咩牌子又唔知

how come i still don't see the color pen in the notice?

it wrote like this:

10. 另請家長為學生預備列後的視藝物品, 以備日後使用: 粗幼兩用箱頭筆(建議品牌: 斑馬牌Hi-Mckee)(水性.油性均可), 廣告彩用畫筆3支(2,8,14號名一支), 梅花碟, 膠水.

請問數學測至A9, 乜野係A9?

各位同學仔, 大家可知道中文有網上閱讀功課做? 快D 用貼O係自修簿最後一頁O既P/W 上網做喇

數測練習1-9 似樣過P.1-9 噃

上次訂O既好似係冬季運動服ONLY, 校服好似未訂喎

阿仔都話係著校服, 睇番通告係咁講O既

參觀時間:10:00am – 11:00am
(約9:15am在校乘旅遊車出發,12:00pm返抵學校午膳後繼續上課)

10/14 旅行注意事項, 我反而想知O個日係唔係有校車搭

日 期:二零一一年十月十四日(星期五)
目 的 地:北潭涌渡假營
出發時間:該日照常時間回校集合,八時起乘車出發
回程時間:下午一時乘原車返校,約二時四十分放學。
領隊教師:各部主任、各班班主任及老師分別率領管理,並有工友相隨。
交通工具:旅遊巴士
繳交費用:$50.50(包括日營費$27.00、車費$23.50)
服 飾:上體育課穿用之運動服裝(如有需要可攜帶太陽帽、風褸、雨具等)
攜帶物品:各生要自備食物、飲品。並可帶羽毛球、皮球,攝影機前往。
(但禁止帶播音機、錄音機、電子遊戲機及玩具鎗。)
注意事項:
1.不出席旅行活動者,請依手冊內請假簡則辦理。
2.遵守紀律、愛護公物。
3.凡事小心、安全第一。
4.保持地方清潔

阿仔今朝穿了校褸回校, 放學我自接見佢冇穿住, 佢話唔見左, 即到校務處找但找不到, 班房因為有人上堂我不能自己入去找, 校工EE 入去搵又話冇, 到底一件咁大O既校褸會去左邊? 阿仔話有同學見過在班房外但沒有幫忙拾起....唉, 就算有名都唔知搵唔搵得番, 如果真係在地下廝磨過搵番都唔知點先洗得番乾淨

回復 abugi-daddy 的帖子

abugi-daddy,

我以為今天天氣這麼寒冷, 每個小朋友都應該會穿校褸甚至羽絨回校, 被人拿走穿了的機會好像很小, 可是小兒說校褸可能被踢了出班房, 變數就多了.... 希望有奇蹟出現吧!

還有ENG ORAL 要準備, 阿仔畫左幅勁複雜O既圖畫, 被MRS LAM 叫畫過, 之後再畫都係好複雜, 一個三角形都幾種色, 都唔知點PRESENT

中文oral有冇話幾時PRESENT 架? 我一D 都未準備
‹ 上一主題|下一主題