用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

"關於你個主題:教育,我既信念係,我認為中國係唔會想香港衰,佢係唔會推行令香港變得無前景/無能力既政策(邊個父母會打沉自己細路呢?尤其是已經事業有成嗰啲)。所以,我無擔心,亦無去研究單新聞。至於國教,我係認為有需要的。"

我諗重點唔係想你衰, 係更高層次既野 "穩定管治"

即係"統一文字" 或者, "焚書坑儒", 佢唔係諗緊對知識既消滅, 而仍係 "穩定管治" 既重要

IloveJJ 發表於 17-8-7 12:10
你真係明白男孩!係,男孩既顛係造就佢哋既天馬行空。可惜,社會無幾多人咁諗。

講起男孩,我有朋友成日帶 ...

呀媽當仔係理想男朋友咁養。。。

IloveJJ 發表於 17-8-7 12:01
咁點解你唔相信你睇到既問題,中國既領導人有更高層次既方法呢?你諗到既,佢哋諗唔到?
...

高層次咪就係穩定管治囉。

bubuG 發表於 17-8-7 12:50
長毛想議政,但在立法會苦冇對手。一、建制夠票,少少修訂都費事同你傾,佢地係舉手機器,可能少少修訂都 ...

請講返教育定位,唔好淨講選舉。

IloveJJ 發表於 17-8-7 12:52
我話我係C9,呢個係事實,我唔係做擋箭牌,所以我一開始已講話唔想討論。

我前面講過話自己只睇經濟,你 ...

我諗有意思係,唔係你想只看經濟就得。而係社會民生與選擇權相關,選擇權就有所謂政治。

譬如,房屋,交通,教育,語文政策,選擇權在哪,亦係政治問題。

little_yolky 發表於 17-8-7 12:47
好奇怪, 有家長話唔鐘意通識, 因為成日教學生反政府, 而你又話要高分學生會選擇慎言, 咁到底通識係要反政府 ...

我諗係大家是否相信批卷不關結論立場,只在邏輯推理。

有朋友細路讀IB, 據講老師叫佢寫野唔好咁激,要寫中立D。位老師應該國內背景。

little_yolky 發表於 17-8-7 12:20
台灣方面我接觸比較少, 所以不敢討論。

香港跟新加坡係有根本既不同, 雖然我哋都係外向型經濟城市, ...

謝謝回應。

據新加坡老李既自傳,佢好羨慕香港可以背靠腹地。佢哋背靠既,係有些少敵對勢力既馬拉。

我諗無人會反對背靠祖國既優勢,包括學好中文既需要。

但是否學好中文,要自宮式限制英中數目,或如蔡副局建議遲至中學先學英文?

如版友所言,大量金錢不放醫療,不放教育,走去攪高鐵。

近年各政策似係以中港融合為綱,只係碰觸國教語文教育特別敏感,因為按著沉默中產既死穴。

little_yolky 發表於 17-8-7 13:29
你提起果位老師, 我依家又有一樣非常擔心既事, 係我發現教大(以前教院時)吸收好多國內學生。佢哋响香港學教 ...

你擔心係教你細路既問題, 定搶你飯碗問題?

IloveJJ 發表於 17-8-7 13:30
一個議員,入去立法局,係有「政府有陰謀」既前設,佢已唔適合做議員。你認為政府真係有陰謀,所以佢咁諗 ...

"係有「政府有陰謀」既前設,佢已唔適合做議員"

老實講句, 以上唔一定有問題. 唔係話淨講"長毛", 任何反對派監察政府, 以懷疑視角去審視政府唔出奇. 唔係就好似"維尼熊" 訪港叫行政立法多多合作既, 三權合作論.

即係好似庭辯中, 預設立場儘量論証一樣合理...

如果要合作, 當年重慶王提倡打黑, 號召 "公檢法" 及政法委預先開會議定 "打黑名單"

提倡打黑效率, 判案神速!

little_yolky 發表於 17-8-7 13:36
因為佢哋基礎教育响國內, 整個價值觀都係國內文化塑造出來, 而教大(當時教院)入學相對較易, 入學學生相對沒 ...

所以話而家亂世,信仰重要。

就算版友提到既 SKH,點建制,個“主”都唔會係 “維尼熊”

little_yolky 發表於 17-8-7 14:56
釋法係憲法既權力, 終審法院亦有就某方面提請人大釋法。唔可以話終審法院提請釋法就啱, 政府提請釋法就一言 ...

英王都有憲政權力, 罷免總理, 解散國會, 但慎用!

普通法系, 解釋法律在法院.

歐陸法系(包括中國大陸), 立法機構有釋法權力. 但先進地區, 所謂什麼立法原意等等, 法律頒布時有本類似MANUAL 既野同時講清什麼立法原意的.

法院提請釋法, 有兩個意義, 一係法院係被信任"中立" 機構, 另外真係有需要時才釋法.

人大主動提釋法, 特別係案件發生後, 又未判前釋法, 係有好大"輸打贏要之嫌"

ANChan59 發表於 17-8-7 19:41
我幾年前已經講Ek,開始BK化,是真實的,跟每日150人落嚟香港,有異曲同工之妙!
...

BK 化姐係什麼意思?
‹ 上一主題|下一主題