用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學! ...
樓主: tha
go

小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學!   [複製鏈接]

tha 發表於 17-10-28 16:48
星期四晚-跆拳道(家樓下)佢求我學既,學左大半年就快綠帶,而家話無興趣。
星期五放學- 游水 佢話最鐘意 ...

其實無必要學咁多野,細路亦唔懂珍惜機會。

游水可學,始終係求生技能。圍棋可學,仔既數理能力重要,多培養習慣動腦筋係好事。

當然學一樣野,唔等於要上班,父母教亦可。

其他興趣可免則免。

2jkidsfather    發表於 17-10-29 08:37

Jane1983 發表於 17-10-30 11:51
佢剛上小一,適應如何? 學術跟唔跟到? 够唔够訓? 有無合理時間留白hea玩?

其實除了游泳,所有興趣班,唔鍾 ...

你講到留白確係好岩!

tha 發表於 17-10-30 23:51
佢唔俾我地教,出去學先肯乖乖地跟人

呢樣明白。現代父母就係無左以往既權威,細路活動又係父母主動安排,唔會珍惜。以前有爸爸陪去游水不知幾開心。

見你另一個回覆話細路池邊玩水,咁跟父母帶玩無咩分別,係哂錢哂時間。

仔好多時要鬧致醒。游水唔係話要幾叻,但學野要有基本態度。要佢明白浪費緊父母金錢時間,特別陪佢去果個。

tha 發表於 17-11-3 00:01

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極 ...

課外多就唔會珍惜。

仲有細路唔想練,可能佢覺得無時間玩第二樣野。

HaYi 發表於 17-11-3 12:47
個時大仔学左几堂我地買左,最惨找地方放,我當sunk cost. 如當investment. 下下計return. 会嬲死
...

普通琴唔算貴,霸著既地方,以香港地地價閒閒地十萬以上。
‹ 上一主題|下一主題