用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

支出其實可大可小。

興趣班係飯後甜品,無話一定要有。

CherryCake 發表於 16-11-27 17:19
預上小學,興趣班變補習費用,定係直資私校唔使補?

想要補既,多多都有得補。

私校有d要必修樂器,呢方面唔少錢,特別要求功名果d.

課外方面,唔少直資已包一兩項課外。除非你指定要學某些野。如果只係陶冶性情,唔一定要再加。

回覆樓主:

如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時埋單校車貴過學費。

CherryCake 發表於 16-11-28 09:04
你係用家嗎?照睇我例出黎既收入&支出大數,負擔到嗎?
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意 ...

其實好多人都講左啦.

認為勉強或危既, 係認為讀津校同直私, 都同樣有一堆課外同增補, 如果讀津校都覺得用4-5K 增補, 假定同樣駛費放課外, 讀直私係簡單加數啦. 佢地有個PT 唔係咁多人講, 但幾有意思, 就係如果已經係兩個人既收入, 咁即係再難增加, 反而危D. 呢點要注意.

認為夠駛既, 係覺得睇送食飯, 多有多駛, 少有少駛, 特別課外方面.

你係EK 問, 主流係增補多課外. 有版友話課外要加上私鐘, 比賽前要加碼. 呢D 係事實, 睇係係咪求功名. 真係咁玩, 讀津校都可10K 埋單.

lui 發表於 16-11-28 10:34
如果你冇買保險,強烈建議你要考慮,尤其住院醫療,有病有$有得醫,糸我呢幾年體會。亦是對子女的承擔
...
正好討論下呢方面?
呢方面支出係收入幾多比較合理?

因為保險可以買好多, 住院有, 危疾又有, 加加埋亦唔少.

lui 發表於 16-11-28 10:53
我老爺早幾年發現腎有瘤,成個腎切。朋友是在公立醫院醫生也叫我們安排去私家切。四天內安排做手術,用左6 ...

下? 腎有瘤,點會唔係急症❓ 公家都要排?

HaYi 發表於 16-11-28 11:38
租住18000樓估都是小中產區, 但4人家庭食住行水電媒電迅間中睇醫生之類, 家用5K近乎不可能?  樓主有冇計錯? ...

我估佢講家用,係俾長老。。

CherryCake 發表於 16-11-28 12:12
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間 ...

其實你收入唔差, 而你大果個讀緊津校亦知駛費. 斷估都係主流果隻, 咁PROJECT 落直資當然亦唔會少...

你無直接講邊間直資...

但係到而家為止, 新派直資昇學唔特別出彩, 傳統直資教學, 可能又非你所求. 前者如果你俾左錢最後成績一般, 會否讓你覺得浪費金錢?

係時候CALL 數據超人出來, 為你指點迷津...

mimi1102 發表於 16-11-28 14:10
其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免,  ...

可否試舉列說明知?!

mimi1102  說明邊樣?  發表於 16-11-28 14:38

mimi1102 發表於 16-11-28 14:10
其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免,  ...

"其實六萬蚊家庭收入, **好多**直資都可以申請到資助"

可否試舉列說明知?!

mimi1102 發表於 16-11-28 14:54
OH..對不起, 我本來以為港小都係, 原來我記錯左, 佢係四萬蚊左右的家庭收入, 唔係六萬.
http://www.hkuga ...

記憶中, 除左SPBB 係60K 收入有機會攞到資助, 其他直資都幾難.

因為只有佢地扣HOUSING EXPENSE...

dereklg 發表於 16-12-1 12:08
你 個concept 錯錯地,2 個人返工,平均而言安全過1個人返工

台兄. 佢個角度唔係咁.

一般情況, 你岩!

佢意思係, 已經兩個人搵錢, 仲係唔多夠, 即無剩餘生產力再增加收入...

所以真係人人諗野唔同!

dereklg  明白了,謝謝  發表於 16-12-1 17:02

alanyue 發表於 16-11-30 19:22
與其咁緊張,不如將12年學費儲起佢,再做啲投資,在DSE考得不是太好,都有錢送他去外國升學 ...

反過來講, 教育支出相對高, 眼見細路唔努力, 個心都會把幾火!!!

fixedstar99 發表於 16-12-2 07:56
介意breakdown 13000係點嗎?ECA係要同時學幾多樣先需要咁多錢?

其實唔難估:

學費: 5K
一體加一藝: 5K
車費+飯錢: 3K

以上多除少補...

CherryCake 發表於 16-12-2 10:28
但首先要有分或運氣入到地區名小..呢樣無分唔使諗。

邊d直私係二線?

ek既主流,新開果d直資都話係二線。傳統名校變身果d佢地通常話係一線。

judy 發表於 16-12-2 16:47
扣除家用租樓,還剩35000。點會唔够?

我反而想知家用5000點够?

佢家用係指進貢比長老。

問題係x + 學費,可以好多。 主要係x可以好大。 讀直資, x係咪可以細返d,  睇送食飯。

judy  x唔關直私事,可以當fix item, 所以只考慮學費得啦。  發表於 16-12-2 18:12

fixedstar99 發表於 16-12-3 07:05
一體一藝一個月要5k嗎?朋友個小朋友學畫畫一個月7xx,學鋼琴一個月6xx(初級),學tennis一個月又係5xx, ...

你講既唔係ek標準,亦唔係普羅標準。鋼琴學費係平d,  但學上去仲有考級加鐘會加錢。另外而家唔少人學其他樂器搏入樂團,費用更貴。運動又係,一月600係網總價。如果學上去,求功名比賽之類,加鐘揾好教練私教好㩒計。

所以都係果句,多有多學,少有少學,或者唔學。

一般直資有包d eca,  你覺得果d項目ok,  其實駛費可控。要其他就要自己諗。

mcl203 發表於 16-12-3 14:45
你本來話一体一藝要5K....跟住再回又加左一堆配菜....再講又加D
好似人話5K唔係好抵....你就不停送贈品既 ...

你睇埋前面。我係幫口解釋話點解有人計到13k.

唔係話我覺得13k ok
‹ 上一主題|下一主題