用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

明天更好! 發表於 16-10-5 21:48
考直私呢個遊戲,某程度上是迫於無奈。
沒有錢讀國際學校,津校又很低分,不考直私的話,只可靠運氣
但我一 ...

繼續努力!        祝你順利!

Chirley 發表於 16-10-6 12:12
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?! ...

兩睇... 細路面對呢D 比大人易, 亦可有正面影響. 個人驚大人多過驚細路.

舊帖都有人提, 入左SPCC 呀仔有日叫呀媽唔好去接佢, 話不如搵個 "戴手套既叔叔". 後來呀媽解釋過, 呀仔會知道屋企供佢讀好學校其實好唔容易, 會加倍努力!

meowloo 發表於 16-10-6 11:06
估計學校不會因此標籤小朋友的;不過不確定這樣的家長是否有機會令小朋友一併被標籤...
...
細路唔乖可能被LABEL... 其他野其實階層唔同, 大家唔會有咩交集

明天更好! 發表於 16-10-6 13:30
老實講,極希望入DGJS

講真,spcc更適合你。

第一係資助好慷慨,你講既情況有可能學費,仲有其他費用都免埋,包括課外活動;第二,女校女仔是非多d,  比較心亦一定比男女校強; 第三,spcc一直強調humble低調,無論學生或家長都唔俾招搖。

希望你心想事成!!!

IICHENG 發表於 16-10-9 14:00
我吾囡囡Good Hope由小一至今已中學,一直以來都是她自己做功課及溫習,我不讚成陪讀書。
...

同意。進程再講。但要以放手為目標。。。

tsewong 發表於 16-10-9 15:10
唔係冇家底唔好考,而係量力而為

我識人係啲仔女真係叻,讀地區小學,中學考到st.  paul co-ed及dgs

同意。正因為咁果d學校唔係重點睇係而家識幾多,係睇個style是否可調教。。。

呢d名校保持成績不二法門,係昇中收近一半校外精英,跟本校生相互影響。

Felix223 發表於 16-10-27 09:27

我上次睇電視介紹,係紮鐵比較人工高d,不過兩者都好渴市 ...
紮鐵人工高, 但開工日唔多..
‹ 上一主題|下一主題