用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

引用:如果考一線直私,要咩程度呢? 係咪至少要

原帖由 OP妮歌 於 16-08-02 發表
如果考一線直私,要咩程度呢?

係咪至少要在考時就有小一程度?
主動型有著數,喜歡閱讀好緊要。

禮貌唔係話要好咩,最緊要定得落泥。

都話幼稚園無咩達到"學術" 囉。 只係認知,大概係日常生活水平。

引用:Quote:原帖由+Jayann+於+16-08-03+發表回覆

原帖由 mokimui 於 16-08-03 發表
呀女同另一個朋友仔考完出來講既,不知真假
其實係數學概念差異。

2+2+2=

你話係加定乘?

learn ahead果d細路出來會認叻話2, 3 如 6...

引用:Quote:原帖由+kin921+於+16-08-02+發表我覺

原帖由 daisylhn 於 16-08-02 發表
「不錯的學術」呢點,可圈可點!
閱讀能力緊要,理解能力緊要。

語文程度高d唔一定要谷。 細路鍾意睇書,慢慢識好多字,識phonics撞下撞下都近,唔少出名學校唔要你中,要有sense.

數學同常識只係生活程度。 老實講,omama,  cy 出鏡率咁高, 唔識佢地只係識 elsa公主講唔通。 陪下爸爸睇新聞都識啦。

引用:Quote:原帖由+mokimui+於+16-08-03+發表呀

原帖由 ngkka 於 16-08-03 發表
其實好多學校(包括神校)只要求有普通加減的程度,有人識到分數,都無得2,3interview.反而佢地喜歡考一些v ...
神校重理解能力,邏輯能力,待人接物等。 唔係短時間谷得起。

引用:大家不要太大歷力而去催谷小朋友,按小朋友

原帖由 s.andp 於 16-08-03 發表
大家不要太大歷力而去催谷小朋友,按小朋友能力去培育。我都屬緊張形家長,不過我對中英數的提升不是亂撒種 ...
4 歲考 cambridge係特定幼稚園安排吧。 一般香港考係好似唔小於5歲。

考証書,如cambridge呢d無用,事實証明亦無用。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-3+11:15+4+歲

原帖由 hkpapa852 於 16-08-03 發表
原知係咪為咗就香港既怪獸家長, Cambridge上年(定前年)已將5歳先可以考既條件改為4歳.

而且依家係香港個D ...
因為你最後果句說話,我無考cambridge!

s.andp 發表於 16-8-3 16:55
所以我一直唔明4、5歲怎考Cambridge,可能我未夠怪獸,或者我的女兒未夠超班。今天第一次跟女兒一起做短篇co ...

comprehension 既問題關於什麼?

直接定轉彎?

睇書多一定有幫助, 仲要睇得雜.

但我發覺睇太快, 進度太高, 譬如: 而家唔少POST 媽媽們比較緊睇書既LEVEL, 唔你好事...

有時養成慢讀才可以培養孩子理解甚至表達能力.

OP妮歌 發表於 16-8-4 10:24
所以話唔谷但又入一線,除非天生IQ高加態度好,否則都係要家長發功(在家勁伴讀認字/ 出去學Phoni ...

唔明你話谷係點谷? 又係外補?

而家好多私小都包PHONICS, 平時多睇書, 多出去見下佢生活既社會環境, 見多D 人, 尤其是陌生的大人, 係咁多啦...

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 s.andp 於 16-08-04 發表
直接的,小朋友看書多,識字也多,她4歲2個月,升K2。佢讀完那篇共5個的文章,再看題目,已忘記文章內容, ...
剛上k2 唔駛咁快做 comprehension卦。

我知tsl有考理解能力,但都係口講口賠。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 OP妮歌 於 16-08-04 發表
要串啲咁長的字,如唔同佢外面學phonics、或另外每日串啲字,咁又點會串到?

幼稚園的phonics好少能教埋bl ...
應該有教blending,  但唔會有時間教哂所有combination啦。

小朋友態度很重要。 佢識基本既phonics,  見到路牌又好,招牌又好, 仲有睇書時, 多試拼讀出來。 錯左唔緊要架, 唔駛100%.

邊個話考好深既串字? 係咪面試班既人呀?

要考既串字,都係好生活接觸既野, 唔會特別長, 譬如: 顏色, 生活用品, 交通工具, 某間最難既係考月份。

overall真係唔難架。

面試最緊要唔係變啞左, 呢樣神仙都幫唔到。

引用:如果不是叩門,純1st+同2nd+round+考中文,

原帖由 karinepig 於 16-08-04 發表
如果不是叩門,純1st 同2nd round 考中文,請問需要揸筆寫字嗎?
唔駛!

除左某d校要寫名。

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-08-04+發

原帖由 dttmtong 於 16-08-05 發表
絕對唔係啦

你試下每晩用兩個鐘,一個鐘講故事,一個鐘玩買賣遊戲丶mastermind, Uno, 啤牌等第。日子有功 ...
唔係服你個結果,係服你既恒心。

晚晚兩個鍾,除左準時放工有時間,孩子專注玩兩個鐘唔易。

引用:請教如果唔背乘數表,你點教乘數(例如,4個

原帖由 mschu 於 16-08-05 發表
請教如果唔背乘數表,你點教乘數(例如,4個人有幾多錢)及除數(例如,每人可分幾個橙)?

...
乘數表唔等於明白乘數概念嘛。

引用:Quote:原帖由+mschu+於+16-08-05+發表請教

原帖由 dttmtong 於 16-08-05 發表
咁就唔知 bo, 因為小女先死背乘數表,然後再教簡單應用

小女今年升小一,我剛發現佢可以心算雙位數乘單位 ...
可能後來者以你做楷模。

以唸乘數表為考小準備的起點。。。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-05+發表

原帖由 lui 於 16-08-05 發表
背其實好易,大部分小朋友都可以,不過要明白應用則叧一回事
所以,在我來說無論k2,k3 定p1, 背乘數表係無意思既野。。

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-08-06+發

原帖由 lui 於 16-08-06 發表
其實我意思是操練前先理解。我也有練,一日練10題咁曪
完全同意!

要先了解概念。 考小要效率只能臨尾練習多d,  過後即縮。。。

不過老實講句,教概念唔只against個市,甚至學校老師都唔係咁教到概念,譬如教埋哂d,  横式直式。

引用:回覆+lui+的帖子 某程度黎講你既說法係啱

原帖由 teambuilder 於 16-08-06 發表
回覆 lui 的帖子

某程度黎講你既說法係啱,但考小一係考埋反應,所以算術除左理解之外仲要熟練。正如我理 ...
要先概念,後練習。 操練點到即止。

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+16-08-06+發表陪小朋

原帖由 yannie_man 於 16-08-06 發表
呢啲都係好珍貴嘅親子時間,的確要付出
其實養孩子準備樣樣外判,包括判俾姐姐,長老。。。 咁不如唔好生。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-07+發表數學在

原帖由 lui 於 16-08-07 發表
教單雙數,我用圍棋教,排成百粒。佢一理通百理明。自己明白1002是雙,我教雙。佢自己理解單即是乜。所以我 ...

你係爸爸?

其實一幅啤牌都好多野玩。。。

但係唔少家長都係買d pre packaged左既所謂益智玩具。

借題發揮下,而家好多媽媽唔只玩具要pre packaged,  活動都係, 譬如什麼workshop....

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-07+發表

原帖由 lui 於 16-08-07 發表
數學在乎理解,我不現實,做唔出背左先。
某場合,聽到個至叻媽媽同隔離分享小學心得,話學習數學好簡單,就係操多幾頁。

‹ 上一主題|下一主題