用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
go

喇沙插班 [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 16-3-22 23:05
考呢兩間全級頭幾名,要有機會考筆試應該無問題
係咪基本上都有筆試?
還是叫去得筆試, 就OK?

Soundervolt 發表於 16-3-23 11:30
每年每級大約平均會有200多人申請插班,學校會喺申請者當中挑選2-30人一齊在7月初接受中英數三科筆試,再 ...

咁筆試既水平, 是否投考年級既年終水平, 還是再加一年?

數學是否有奧數成份?

小曳人 發表於 16-3-23 11:46
好明顯就算唔係全級第一,都唔爭好遠...
FYI 平均分90%以上,平均每班約5-6個 (初小可能多少少),但舊年小 ...
其實我唔係咁鍾意呢D, 96%-99%... 我覺得唔正常....

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份原因就係我地既教育(我唔講教育*制度*), 沒有健康地讓孩子嘗試"錯", 並從錯誤中學習...

73662710  失败經驗愈早有愈好,非常重要  發表於 16-3-25 08:25
小曳人    發表於 16-3-23 12:14

Soundervolt 發表於 16-3-23 12:10
考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。不過放心,初小跟高小甚至中學嘅學習要求同條 ...

"考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。"

咁岩出事既大學生都係DSE 頭果兩年既畢業生....

有港大教授歸咎於DSE 少讀一年入大學, 學生無以前成熟....

但係有無考慮過而家DSE 對學生準繩度和效率既高要求?

以前HKAL理科, 只要7X% 都可以攞A...

講返轉頭, 我意思係, 以近乎"不能錯"為目標, 唔係咁正常..

靚螺頭 發表於 16-3-23 13:51
DSE都無AL咁難
DSE 係淺過HKAL...
所以要求係準繩同效率...

又係以"近乎唔錯" 為目標.

karen55407 發表於 16-3-30 14:21
係信天主並非神,信神嘅係基督教學校
可否講係, 信神同信天主有咩分別?
基督教, 跟天主教應係信同一個天父吧?

karen55407 發表於 16-4-1 17:17
係字眼問題,好似天主同上帝,雅威同耶和華的分別,如果係教友的話,一聽就知係邊個派別。

...

明白.
其實呢個分別, 應唔係教義差異...

可能係用開既譯本, 思高定和合本既差異姐...

rai_fc 發表於 16-3-27 15:22
我覺得LS 仔其實比較曳或超級活潑....這是比我想像中嚴重。初小工課真的不多。 ...

有時覺得, 現代D 媽媽係常用女既角度, 去評價男仔/男校....

以前果代D 媽媽唔點理D 仔... 而家D 媽媽好多當D 仔好似女咁養, I.E. 以自己成長去理解男仔成長....

回歸正題, LS 是否特別曳, 要比較其他男校D 仔, 而不是比較男女校D 仔, 甚至同人地個女去比較..
‹ 上一主題|下一主題