用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀....
樓主: manmanl
go

Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀.... [複製鏈接]

回覆:manmanl 的帖子

我個仔都係今年升小一架,你地編左入邊班呀?

我個入左D班呀,多多指教。

係啦,平時我個仔幼稚園嘆慣,琴晚五樣功課星期五英黙,搞到佢好攰咁

引用:你地會買果D寶盒同中英數練習嗎?我想只買中

原帖由 manmanl 於 12-09-13 發表
你地會買果D寶盒同中英數練習嗎?
我想只買中華書局果D,吾買上面果D
你地呢? ...
我都打算買中華書局個套補充練習咋,寶盒個套唔買啦

引用:我個小朋友還有很多事情要適應,+如紀律,+與

原帖由 獵户座 於 12-09-13 發表
我個小朋友還有很多事情要適應, 如紀律, 與同學相處, 配合不同老師的要求, 認識校園環境 ...... 每天都有心 ...
係呀,我個仔連手册作業係乜都搞唔清呀,希望佢地慢慢適應听啦

我仔係1D 班..可能我都未曾適應,上星期四個中默同星期五個英默,真係玩死左阿媽同阿爸

今日阿仔要帶中英數常倫宗音樂同個四本補習練習返去,個書包重到得人驚

引用:我覺得今天與班主任分享的時間太少了!

原帖由 獵户座 於 12-10-04 發表
我覺得今天與班主任分享的時間太少了!
我都覺..不過冇辦法啦.佢地自己都話..連d 英文都未曾教晒..係未有時間教..之後又要趕個總測..咁即係求其教左..就要家長返去自己教..真係頭痛

明天英小測,星期四正式總測,暈了

回覆:Jolie 的帖子

係..多謝樓上家長比既意見,我個仔自升上小一後,我同爸爸已經頭痛不已,相當唔習慣,見個仔讀讀讀但成績都仲係有唔合格,心裡都好著急,但同好多家長傾完,原來大家都有呢d問題..唯有慢慢去適應吧

回覆:csy_ma 的帖子

萬分感謝,真係好值得參考!
另外今日係第二日既總測,叫佢溫中默已經拿口拿面,仲同我講左句,日日都默書,幾時先可以抖下,我望住佢都好無奈

‹ 上一主題|下一主題