用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學(二) - July 2007
樓主: 麟媽媽
go

番禺會所華仁小學(二) - July 2007 [複製鏈接]

我已經第二次讀三年級常識,
真你唔使睇書都知點同佢溫,
我就熟成咁,亞仔就好多字識講唔識寫

今朝同二少在巴士時,
突然問下佢想唔想自己有部nds,
佢對眼立刻閃閃發光,
我就同佢講如果考試名次有xx就買比佢,
之後佢問我至到幾時,
我咪話至到六年級都得,
點知佢話至到中學得唔得,
佢驚小學都唔會得,
我梗係話好,
佢又立刻開心,
希望佢今次考試時多番d色彩.

大少,二少星期五都放假,
大少10号考試,
攪到我要請假睇住佢地,
唔係大少又唔使溫書

原文章由 麟媽媽 於 07-12-3 12:54 發表
各位,6年班學生即將考試,
黎緊呢兩星期放學時間有變,
大家記得留意,唔好忘記接仔!
10号亞仔多日假,連放3日啊!!

大家好耐無見,
大少終於考完試,
今日二少放早可以去尖沙咀行下影相,
大家都好忙幫d少爺準備食物,
我剛剛都整完啫哩糖,
今年好彩返下午,
有一年大少返上午要整pizza,
真係要5點起身,
越式蒜蓉牛油雞亦真係聽到都開心,
大家明天又可以見面.

年尾好多野都加價,
的士又加一元,
今日買麵包又要比多2元,加成20%,
人工都唔知要幾多年先加到20%,
只有地鐵減價,但又唔關我全家人事

Hi everbody,

Happy New Year

祝各位2008年有美好的新開始.

Hi 各位好,

好耐無見,好掛住大家,
由聖誕一直忙到而家,
由大少考試到2個細佬,
真係好攞命.

麟媽媽,
妳Honey, so sweet,
恨C我,不過而家3條KING都好,
我有女果D朋友而家都好煩,
一升中學,青春期就對異性好有興趣,
好多男仔電話,成日要去街,
又唔肯同亞媽傾計,我聽到都驚.

Raymond,
我覺得而家教小朋友最重要是身教,
睇到大少D 同學真係同佢地D家長一樣,
家長有禮貌D仔都一樣,
家長愛講是非D仔都一樣
家長愛幫人D仔都一樣,
只要我地待人接物有禮,
D小朋友都會學到.:D

大少學校要佢地多做義工,
如果大家要找義工幫手,
我大少同佢D同學都樂意幫忙.

今日蘋果日報登出新增爆發流感學校,我地又榜上有名.
希望麟少及各位患病同學早日康復.
今日都比酒精濕紙巾兩位少爺帶返學,
一早都提了幾次叫佢地洗多幾次手.
我三位少爺都連續打幾年流感針,
不過年年流感高峰期都中招,
打到舊年無打,
感覺無分別,
而家先打會唔會太遲?

麟媽媽 ,
還要填體溫表,要唔要FAX比妳?

原文章由 麟媽媽 於 08-3-12 09:39 發表
SINDY-MOTHER,

我今日都無比亞仔返學,
因為佢仲係好咳,
通告除左要人人帶口罩之外,
仲有咩野特別要注意?

我兩位少爺都有派體溫表?!
亞仔未返學可以叫工人簽.

Nancy,麟媽媽,
已經fax了.

剛剛去買口罩,好彩係惠康買到最後一盒,
可以頂到復活節.

原文章由 chelsea 於 08-3-12 10:44 發表
Isn't the "體溫表" will be dispatched later?  No such report attached to the school notice y'day.

Chelsea

Raymond,

時間過得真快,
好似無幾耐前先話你太太懷孕,
下個月又再做爸爸啦,
係咪無第一次咁興宦奮呢,
不過都要對太太好似以前咁,
女人好介意ga.
bb仲未掉頭都唔使擔心,
我就未試過,
我知有d醫生會用手係肚皮上推,
有時推幾次就可以幫佢掉頭,
不過要個bb不可以太大.
呢個問題醫生應該可以幫到你.

原文章由 raymond1981 於 08-3-16 12:48 發表
Hi everyone
I've been busy recently.  My wife complains about her clamps in her thighs and stomachache after going out for lunch today.  We ate the same food and it couldn't be food poisoning.  I'll b ...

Hi

好耐無見大家啦,成個六月都忙要打仗.
而家晚晚我都要收拾緊個戰場,
D作業補品多到好似開書局咁,
仲搵到好多一年級舊版作業同D影印作業,
有一箱A4紙咁多,
唔知有無人有興趣幫我收留佢地.

大少第一年7月分係返得一日學,
又係比足一個月錢,
點知原來校車唔洗比7月,
第二年開學前同司機講數後先免7月車費.

yes, all are for P1.  Do you want  P.1 text  book?  I can give you after Jun.   Pls check pm for my contact no.

原文章由 fysyong 於 08-6-26 16:46 發表
Hello Jackjackma,
Do you mind to give them to me if they are related to P1?

麟媽媽,

舊果個仲用得就唔好買啦,
一個書包可以用好多年,
我地要堅持唔浪費的榜樣.

原文章由 麟媽媽 於 08-6-27 00:23 發表
有Chiropak 校章書包賣喎!
亞仔個Chiropak 用左兩年了,
但又仲好新淨,又好似平好多,
唔知買唔買好呢?

今年樣樣野斬加價,
我成日同仔講唔好浪費咁多,
慳得就要慳,以前細個亞媽都成日咁同我講,
估唔到自己成個亞婆咁,
不過今年中學校科書加好多價,
中一要3K-3.5K,舊年唔洗3K,
小學我諗一樣加咁多,
三個買書要比多千幾,
人工又唔見有得加

如果麟少個書包今年爛了,
我有一個新SPI OXFORD可以比妳頂住先,
兩年後升中一佢一定唔肯再尼D小學生書包.

原文章由 麟媽媽 於 08-6-27 10:59 發表
係啦!舊既掉入洗衣機洗完好似新既一樣,
亞仔一直想要校章書包,
但佢用過SPI 唔好所以一直無買,
見而家出左Chiropak 先想買比佢啫。

[ 本文章最後由 jackjackma 於 08-6-27 11:13 編輯 ]

以前幼稚園保母車7月份坐4日真係收我$100,其實我係第一年唔知7月免收先比了一個月車費,之後7月份都無比過,你可以同佢講校車都唔收7月車費,唔係全車得你一個比咪唔低.

原文章由 kookooloo 於 08-6-27 13:05 發表
你地好呀﹗

好耐無留言喇﹐相信各位媽媽+大少們都勁relax

係啦﹐麟媽媽﹐我個校車司機係何伯﹐我老公已經問左佢今個月點收﹐佢話隨我地喜歡﹐咁既係點? 唔通俾$100 佢? 我地認為俾half  ...

我在中學的家長會上己多次聽過如果想個仔係10A生,華仁就係一個錯誤的選擇,華仁的教學理念一直不變,同20年前一樣咁自由,要華仁仔有一棵回饋社會,學校的心,多關心別人,一個全面的學生,所以不會催谷10A生.在這資訊發達年代,小朋友學習機會多了,一些街坊中學都可以有9A生,

以個人禺見,只要父母付出多一點時間,愛心,耐性給其子女,讀任何學校都可以考到好成績,如果將教育子女的責任全交給老師/學校,任何名校都只會令父母失望.父母才是子女學習上的明燈,當然一所合適自己子女的學校亦能幫助不少.學生的好與壞多在於父母的管教.

如果家長對一間學校己有好多負面感覺,實在應好好想清楚,以免大家痛苦.

原文章由 Dreadmonkey 於 08-6-30 18:02 發表
華仁中學既自由同學生自律令多好多小學時既蕃薯仔變得好smart, 我都算係其中一個.
強調自己去自行解決問題, 同表現自己既成熟以及自信.
所以我現在既character 係好多成份都係來自中學時developed.

昇中問題我都有 ...

[ 本文章最後由 jackjackma 於 08-6-30 20:25 編輯 ]

的確自己識一些華仁爸爸不會考慮比個仔返華小,他們都選擇會出九優生的名校.

正如舊年有不少好TOP的華小畢業生去了一些有出九優生的名校,他們去到都能拿到好成績,這正明了華小學生一樣係出色的.有一些返唔到華中的同學去其他BAND2/3學校都有出色表現,所以林校長一直到好滿意自己的學生.當然每年都會有成績,橾行差的畢業生,但我相信其他名校都會有.

當年我為大少選擇小學時都係聽到好多人話華小好易讀成績表現唔出色,但學生純品,所以先選擇華小,以為亞仔讀得輕鬆D.點知入到來先知科科90幾分都不會係10名內.差1分平均分已經差10名8名,咪又係成日要個仔讀讀讀做做做先至保持到,先知比人搵笨.

既然自己係舊生,不妨多回母校向現時的老師,家長打聽多D先決定.

原文章由 Dreadmonkey 於 08-6-30 20:54 發表
我都話華仁校風好, 只係學生質數差吧了..
即係一部TOP 1 既COMPUTER 落係 RANK 3 既ENDUSER 度, 佢發揮唔到部TOP 1既電腦既效能.

如果唔係舊時華仁有好多九優十優生, 可以同QC 爭第一, 我想好多人都未必揀華仁小學 ...

That's why most of the boys of WYC are very busy after school.  

原文章由 chelsea 於 08-7-2 16:33 發表
No doubt WYC can provide an all-rounded education, a foundation place to become a gentleman, but I am greedy and hoping the academic can allow them to go to the good faculty in uni.

So maybe extra as ...

[ 本文章最後由 jackjackma 於 08-7-2 19:33 編輯 ]

飛姨,
又出現....
等我係度預祝小B明天
生日快樂,
快高長大,
聽聽話話,
考到心水幼稚園.....

我三少琴晚發現唔見了家課冊,
我D火燒到去頭頂,
攪到無晒心情同佢地溫書,
妳話係咪日日有新野
‹ 上一主題|下一主題