用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一有咩學術要求
樓主: whitepurin
go

考小一有咩學術要求 [複製鏈接]

其實我女而家先k1, 不過佢性格極內向,我估佢第時考小學都無咩運行,不過我都諗住睇下學術方面可唔可以加強下,如train到佢學術強少少希望幫到d.

但我又唔知所謂學術强即係要識d咩?其實小朋友interview時都只係k2尾剛上k3, 係咪已經要識串英文字同加減數?面試會考d咩?

12    0    0    0

回覆:hoihoima 的帖子

K2尾已有小一程度,即我而家已要教佢計數

回覆:考小一有咩學術要求

唉,我女而家只係讀一間好普通的學券幼稚園(佢咁內向,又8月算係較細,可想而知較出名的幼稚園都唔收佢...), 即係基本上我要自己教,唔係邊可能兩年內教咁多

不過有時諗,或者佢考唔到直資私小都好,一心大抽獎,如果抽中間ok的,細女都可以跟住,如果讀直資私小,反為細妹又要再考。

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

其實我而家都未認真睇邊間心儀,因我女只係k1, 加上講真我又唔係話要個女讀邊間邊間,只係想試一試,考到咪當bonus多個選擇,考唔到唯有大抽獎囉,不過想知道下而家嘅level係點,提早準備定因我知現在要求好高,到考時先惡補都補唔切。

回覆:考小一有咩學術要求

咁又想問下大家,你地係如何培養小朋友?係讀名幼所以學校已教到咁深?出去報course? 定係自己買練習教小朋友呢?

回覆:bbalau 的帖子

唉,我都明白 暫時來說我女肯定係唔識玩之人,佢平時在家很多說話,教她的東西都叫幾快學識,但見到陌生人就唔鍾意出聲... 或者大抽獎真係較適合佢...

‹ 上一主題|下一主題