用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! ...
樓主: basbyy
go

今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! [複製鏈接]

DindinChoi 發表於 18-11-5 17:04
回覆 brother4 的帖子

家長一齊飛 陪開學 可以claim?

係。不過都係嗰條數。其實津貼都唔夠買仔嘅機票,自己嗰張都唔駛claim.

basbyy 發表於 18-11-6 09:07
嚴謹唔係問題,但去到擾民嘅地步,銀行月結單涉及好多私隱,我覺得有些過態。 ...

交月結單我理解。人事部話可以塗晒其他資料。始終我只有e-ticket, 佢地證明唔到我地用嗰個價買機票。以前多人用agent 買機票,agent 收咗錢會issue invoice. 現在網上買機票,只有月結單先可以証明。反而要再證明讀緊書就怪,因為批OEA 時已經証明咗。唔通佢怕只係交咗學費,無上堂,買機票去玩唔返學?

回覆樓主

我份OEA 同SPA 都打回頭,已經之前問晒人事部要交咩,我第一次搞,無經驗。不過,人事部個同事都好友善,打回頭時寫得好清楚欠咩,打電話去問又解得好仔細。補交完料後暫時未有消息,應該過咗人事部嗰關。

basbyy 發表於 18-11-28 16:24
其實呢 D 錢係實報實消,係交晒錢先至 claim 得,唔會有人敢呃呃騙騙架,呃政府錢係刑事,會比人拉架,而 c ...

我反而估係一年嘅問題。津貼係每年幾多,而如果一個學年係10 個月,可能津貼會按比例扣減。

jj616 發表於 18-12-22 18:50
請問大家今年多久至收到SPA? 我11月中OEA及SPA交比部門,到最近12月尾只收到OEA錢,打去庫房問話未收到SPA ...

無記錯九月尾交嘢,部門彈返轉頭,改完應該十月頭交。我都係上個月收到OEA 今個月收到SPA.
唔駛急,始終都會到手:)

lumfamily 發表於 19-3-30 23:35
第一次申請OEA,因為最近工作很忙和時間關係,可否藉此貼請教大家和確認一下:

1/今年5/9倫敦開學

1. 無問題。
2..&3我開學前已買晒機票。九月一次過申請全學年的津貼。只要有足夠文件,就無問題。
其實具體情況最好打去問自己部門負責同事,佢會好仔細教你,包括要交咩文件,每頁文件要點處理。
‹ 上一主題|下一主題