用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由兩次全軍覆沒到入讀一線學校
樓主: Biscaya
go

由兩次全軍覆沒到入讀一線學校   [複製鏈接]

引用:同意很多人都說過:真正想入名校的並不是孩

原帖由 old_baby 於 14-05-24 發表
同意很多人都說過:真正想入名校的並不是孩子,而是家長。
對,—個八歲的小朋友會知咩係名校嗎?會有咩原因令佢想入一線名校?吾係家長不斷講有咩咩咩好小朋友會知?會識自己寫信?不太明,請指教。

做人至緊要開開心心 :-D

引用:同意很多人都說過:真正想入名校的並不是孩

原帖由 old_baby 於 14-05-24 發表
同意很多人都說過:真正想入名校的並不是孩子,而是家長。
題外話,我小孩都問我做咩吾比佢讀屋企樓下個間小學,而要去老遠那所讀。對佢黎講小學就係返學同同學玩+學野咁簡單,係我又要校風好,有中學等咁多要求,小朋友世界應該係簡單,有童真,係我地d大人令到佢地變成咁老積,唉。

引用:+本帖最後由+karen55407+於+14-5-24+20:19+

原帖由 karen55407 於 14-05-24 發表

我也想分享我的經驗,希望唔會係炫耀,而係勉勵吧!
你小兒考到個間係區內—線呢我超鐘意,又有新校舍又有聨擊中學程度又適中校風又好,鄧你高興。

引用:我沒有由頭看這帖。不過,我看到或認識不少

原帖由 786 於 14-05-24 發表
我沒有由頭看這帖。不過,我看到或認識不少插班生/考生

協恩:參加插班試來自:聖家
還有德望,年年都有女仔考到mcs 及marymount,特别插入小二。

引用:Quote:原帖由+5tgb+於+14-05-24+發表回覆+B

原帖由 Biscaya 於 14-05-24 發表
如果閣下對本人刋文的動機看作炫耀,因為擁有一個天生資優天才孩子就能在任何條件的學校都可以有傑出表現, ...
yes , 如何"令孩子喜歡學
習、有自信、有毅力、有創意、有目
標、有求知慾、與書本為伍的天真小
孩"? "我有三個孩子要教,希望你可分享一下。

‹ 上一主題|下一主題