用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

你點知有一半普通話老師係廣東人呢?
我小朋友凱帆校讀了半年,我都唔知d普通話老師係邊度人。你淨係interview 就知道,真係叻!

我唔知TKO campus d 老師係點,但凱帆校老師水準幾高。如果TKO campus 突別差,我會覺得好奇怪。

北方人普通話係標準?咁天津係北方,你知道標準嗎?上海呢?

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

普通話老師得幾個架咋!

我來做醜人吧!大家呢排要留意一下,新註冊用戶,呢排流言會特別多

純粹傾計,TKO campus 邊度有十幾個普通話老師?

我更好奇,你點知人地出生於廣東省?
你又知唔知,分唔分到邊d係家長義工呢?

合理懷疑不可以?樓主避答?你可以開post,其他人覺得奇怪唔問得?4月20先註冊,一註冊就問一個post,算我多心了

引用:因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同

原帖由 思德寶貝 於 15-04-21 發表
因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同學生都住係度,所以都幾透明的,我面試完就有打探下,距地一共3 ...
睇來你要再做資料搜集

網上討論也要有理據不可以以偏概全或自製假設。以下係一d地方可以諗一諗:

(1)面試當日,人流甚多,學校有老師,校工,行政人員,校長同大量家長義工。樓主一來已經假設佢遇到講唔正普通話既人就係普通話老師,呢個未必係事實。

(2)假設廣東省來既母語就係廣東話,呢個亦未必係事實。舉例:深圳有好多外省人落地生根,但仍然以佢地普通話作母語,雖然佢地都識講廣東話。

(3)跟著樓主就話「d普通話老師普通話唔準」以偏概全。請問樓主已經見過所有普通話老師嗎?

(4)跟住又話有十幾位普通話老師,有一半係來自廣東省。TKO 根本冇十幾位普通話老師,點可以亂講!比我說穿左,又話有4位普通話老師來自廣東省,究竟係十幾位既一半定4位呢?

我唔否定有普通話唔標準既普通話老師,但係我地講野應該要有支持。唔係講得就講,以訛傳訛。

引用:Quote:原帖由+bbsissi+於+15-04-22+發表別

原帖由 hhyeu1 於 15-04-22 發表
kissobaby好奇怪。自己仔女讀一間LH之嘛, 但所有分校好似都關佢事,仲長篇大論,咁得閑。

...
今日就算唔係LH,係St cat 又好KM又好,唔攪清楚就咁comment對學校都唔公平。

‹ 上一主題|下一主題