用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

回覆樓主:

回覆樓主:

家姐學校得中六返全,中四五好似夠人數,但學校仲未開始 阿妹學校都已經返哂,唔知攪乜。

回覆樓主:

原來個post半年冇update過,甘我黎更新下

家姐 上星期開始考緊大考。

暫時最開心係4月停課時終於搵到個補bio好好導師,救返阿女由討厭到覺得鍾意有興趣去讀(以前見溫書好似想死),成績雖然未見進步,但唔討厭個科已經係成功一半

Chem向現實低頭報左會踢人個間暑期班,因為發現女最大問題係慢要人迫做快,買左PP都唔會自動波做,係要比錢人出去操。(後續 早2日打黎話阿女入學試緊緊合格 嚇到以為冇得讀,之後繼續講點點………心諗識就唔洗黎補啦!)
因為數學科睇到補開個間操+做功課,事實真係到學校考數時唔係好洗溫都成績OK,因平時已經有溫有操練。

3X 唯獨eng lit冇補,一來佢自我感覺良好,二來香港要搵補DSE eng lit都難,慳番。

中文繼續大學姐姐上門,時好時壞,最勁上學期考卷上過級10%,但剛大考又話好難一般般。

英文繼續自己攪掂。

最開心阿妹7月中先考試,家姐考完仲有2星期全力同妹溫書,Yeah

b3410    發表於 22-7-8 08:25
Bobo1210    發表於 22-7-3 14:08

妹妹頭 發表於 22-7-3 13:58
我依排去左隔離學野,開始學下Jupas既野,所以少蒲依邊,因我一無所知。

我都要呀!但最後都要睇分數做人,所以全力預備好2年半多D高中再算。依家就過1年中四,感覺還可以,按步就班中。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:42
我女越讀我就越驚,成績越黍越差。

我都係幫忙搵好既參考書補習咋!同考試前睇住佢要溫書,唔好掛住玩電話。

阿女唔生性唔係自動波,唔做虎媽都唔得。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:50
我女又係成日睇手機,DSE燒到埋身都未知驚,都唔知點算。

我虎媽開,2個女,非常時期會比我收電話。

妹妹頭 發表於 22-7-3 14:59
如果我收電話,一定家變。

所以好早已經實行開,佢地習以為常,唔會反抗。不過物極必反,所以都係拉下放下。

妹妹頭 發表於 22-7-3 15:24
依家我開始擔心,佢成績上唔上到大學,所以要早d,學下安排plan B。

中四仲有時間追,女考得差時我成日甘講 最緊要搵方法止血,好似家姐一開始討厭Bio, 溫親書就勁負能量,最怕未讀先驚死緊。我搵左3個出面睇片/面授,終於搵到個家姐like,溫書唔再烏雲蓋頂。

印象中你個都係讀到書架,加油!

妹妹頭    發表於 22-7-3 15:46

gigayan 發表於 22-7-3 22:32
Bio 係 S字頭個位?如果係,我對佢印象都唔錯,有需要我都會搵佢

阿女超讚

妹妹頭 發表於 22-7-3 23:03
阿女升上高中,成績退步左好多,個人好似冇咩信心。我唔會理眼前學校既成績,我係驚佢DSE唔夠人地黍。 ...

我會望住學校DSE攞5%攞4%成績做指標,即如阿女要攞5,係學校最少要個科成績有頭30%甘上下。

bbc2018 發表於 22-7-4 09:04
今年中三阿囡忙好多,學校可能擔心佢哋選錯科,科科好有料
好在阿囡成績,可以任佢選,佢亦自己有 ...

任選都有煩惱 我個咪選完又後悔。好彩暫時救得返(唔討厭個科)

見到你個有目標真好!我個選科時乜都未諗到。

YolandaTam 發表於 22-7-4 11:49
我聽老公同阿女講,通常有三大問題:
1)無準備就去上堂:高中課程好趕,尤其 Chem 內容更加多,會教得好 ...

多謝分享 又學到野,返黎問下我個肯定冇備課

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:14
我女自細最怕英文,所以好驚英文。

大女都偏科怕中文,幸好中四遇到學校中文老師好有熱誠教書,成日鼓勵家姐不停話佢中文唔差叫佢望5(女成日覺得4都冇),加上轉左大學姐姐1:1又好有心機幫佢補( 聽聞學校老師又唔教了)

大女最大問題,缺乏自信心,如果佢認定個科難個科弱,就冇動力去讀。

瑩希媽媽 發表於 22-7-4 14:25
我個女好抗拒睇片,之前報過遵x睇片果D,佢報左睇睇下吾睇,補習肯去既,網課都肯
...

我女都唔可以睇片,睇片可以一條片拖成日睇,所以有面授一定面授,出去來回3個半鐘都好過睇片成日。(成日睇下停下,又睇返轉頭沒完沒了)

小鹿揀學校 發表於 22-7-7 08:54
Sabrina ?

係呀!家姐最近開始補佢面授,話好好 但家姐Bio成績一般般,未知補完有冇進步,因為補左2期已經考試。

gracelam 發表於 22-7-8 10:19
建議去考ielts,睇吓囡囡有幾多斤兩,可能係。。。。自己嚇自己!

升中五後去考吓啦。

諗住今年8月報考,有效期2年,時間上岩岩好,中五暑假要衝怕冇時間。 聽講座話最好報出國讀書個份,雖然未決定升學去向,多個用途冇壞。

chitchit0520 發表於 22-7-11 10:51
咩叫出國讀書嗰份呢?
有咩分別?
响邊度聽講座?

IDP有免費講座,報考可以經 英國文法協會/IDP。女聽完講座話建議報貴DD個應該係英國簽證個個。

https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/which-test/uk-visas-immigration

如其他國家升學應唔關事。

b3410 發表於 22-7-11 11:55
報IELTS Academic

知報Academic, 係未攪清係咪考埋咩英國簽證(比貴100幾),IDP個講座叫最好報簽證個(女自己聽,我都唔知內容)

女如出國最有可能去英國 (自己去), 但我地父母未決定。佢連讀咩科都未有大概方向

小鹿揀學校 發表於 22-7-11 15:41
報 British council 定 IDP 好 d 呢?
金鐘,佐敦的考場器材又有冇分別呢?
仲度緊期…

你地選 電腦考 定 筆試? 筆試全部都係一早9點考,電腦有下午,女話要筆試。

British Council 報已經有地址同oral時間選。但IDP我見報時未知地點,只知區。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851848

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2936224

小鹿揀學校 發表於 22-7-11 17:35
我哋報電腦,雖然電腦有下午,但早上又要考 oral ,條數一樣,因考oral 時間短,剩番幾個鐘先到下午考 RW, ...

BC 報時有oral時間選埋,可以自己夾好,唔洗甘早
‹ 上一主題|下一主題