用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女子中學 ,英華女學校,嘉諾撒聖方濟各, 瑪利曼 ...
go

聖士提反女子中學 ,英華女學校,嘉諾撒聖方濟各, 瑪利曼中學 [複製鏈接]

Maemonah 發表於 21-7-8 15:54
(A) 聖士提反女子中學 (B) 英華女學校
(C) 嘉諾撒聖方濟各
(D) 瑪利曼中學

個人喜好 BAD

Maemonah 發表於 21-7-8 18:35
選英華第一有咩原因?我有少少擔心學校只著重學術成績。

通常係家長著重多D,學校老師唔會理啦!校舍靚其一,最主要聽過2年升中,校長好有親和力,感覺非常良好。

中一,中二 5班分7組上中英數。選科叫自由度高,基本成績頭1半選科都中。

mcl203 發表於 21-7-9 09:30
我唔係咁意思呀,我真係當咗BAD,一時間去諗點解會BAD (bad)~~~

我明呀! 我打完都發覺……word。

PTL_L 發表於 21-7-9 13:42
我又唔係太認同,阿D係學校對學生自我要求要高,要自律自省,程度唔會低,但會唔會深ABC一級,我唔肯定。 ...

我都係了解過D,阿妹完全唔自律,所以冇考慮。

Maemonah 發表於 21-7-9 14:58
點解咁少人知(A) St Stephen?是否因為多小學直升?有冇小學部同學比下意見?我在小學校網見唔到學生派位資 ...

估外走唔會多,一來中學部有返甘上下,吸引到走可能得最top直資。

PTL_L 發表於 21-7-9 15:03
除此之外,坊間人好似有誤解,自由「不得於冇要求」亦「不得於放任」。學校多年以來都是目標培育全人的學 ...

聽落唔錯,這2年小學都有人升過去。開始多左分散去港島女校,始終九龍跨去港島,要儲下人數。如果讀得好,對將來小學師妹有幫助。
‹ 上一主題|下一主題