用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文小測,全班只有两人合格
go

中一中文小測,全班只有两人合格   [複製鏈接]

唉....我個今日開始測驗...
佢緊張到飯到食唔落...手又震...腳又震....
佢擔心唔合格...好低分...
如果由小學生(top ten)...變到唔合格的話....佢應該係唔識點面對....

連一向唔多理亞女學業嘅死佬....今次都Feel 到亞女勁大壓力.

其實我一早都有同佢傾過...亦搵咗D中學生(表姐、表哥、補習姐姐...)同佢分享...佢地中一二都係成績唔好...唔合格...都係中三先搵到方向..發力...

希望佢慢慢去適應...作出調節...最緊要唔好影響身體健康....

like_travel  cont'd --- 小學不同, 不再是死讀書, 而係要消化融會.  發表於 12-10-18 12:46
like_travel  我們女兒有共同問題, 就係不懂面對低分, 甚至唔合格的情況, 你要比佢信心, 這不過是過度期. 我一有時間就會提佢, 要從好方面想, 低分, 係因為模式與  發表於 12-10-18 12:45
orangebb  你阿女比自己太大壓力, 幾時捱到讀大學呀, 要從新灌輸中學好難好難做 top 10 比佢知呀........  發表於 12-10-18 10:03

回復 celiamum 的帖子

我都成日有提佢ga...不過...佢收唔收到...就真係睇佢造化...希望佢可以早日開"曉"啦..

今日測中文...佢昨晚溫到8點幾時...叫佢食D野..休息一下...跟著佢再溫到9點幾時...我又再同佢講...唔好再溫啦...不如早D瞓啦....不過...佢話想再溫多陣...
我再同佢講....唔緊要ga...如果倦..或者入唔到腦就算啦...媽咪知道妳已經盡咗力....結果唔重要啦...

佢放學打電話比我....
佢話...1個好消息..1個壞消息...(前日測數學、今日測中文)
壞消息..份中文卷好深...應該會唔合格...我就答話...唔緊要啦..都過咗去啦...下次再努力過啦...
好消息...數學全班最高分之一(一男、一女)..57/60...
佢即刻好醒咁問我...佢可唔可以買個新筆袋獎勵自己...
of course...當然無問題啦....傻妹....

杰杰媽媽  如果係我仔佢都會即時問買野.....baby thinking,我都會話冇問題  發表於 12-10-19 17:05

今日測英文、星期三測 I.H.
佢昨天早上起身時...開始唔舒服..長流鼻水..即刻食藥...
佢想繼續溫書....我同佢講....算啦....依家最緊要係休息...如果唔係...星期一返唔到學ga...
但佢都堅持要溫一陣....咁我就由得佢....
最後...5:XX 話要食野...跟著食藥瞓覺....

唉....佢由細都大都係咁....一緊張過度...就會發燒...唔舒服....今早體溫有D高...差D唔可以返學....

唔知幾時先可以平常心面對測驗/考試呢...

Meikin  近期天氣轉涼, 好多人感冒, 真係要小心身體, 温得太倦, 病咗就辛苦了!睇住仔女病到七彩, 仍要上堂測驗温書做功課, 做父母都好心痛.  發表於 12-10-22 10:43
like_travel  小心身體  發表於 12-10-22 10:21
like_travel  小心身體  發表於 12-10-22 10:21

我位小姐真係發燒呀....星期一晚拿拿聲去睇醫生...係診所..佢仲同我講...今日派咗好多功課..星期三要交,IH 又未溫好...好擔心....咁我同佢講....我寫信比老師...同老師講...妳唔舒服..要多休息...無時間做功課....萬一老師唔接受...要當欠交就欠交啦....唔好擔心咁多啦..
睇完醫生...佢又同我講....以前讀小學...唔覺考試係咩特別的一回事....依家先知咩係考試.....壓力好大....
跟著..去食咗D野..返屋企食藥、沖涼..佢即上床瞓覺...
昨日朝早...佢起身第一件事..就係做功課...
見到都心痛...
我同佢講...不如出街行下..同埋食 lunch 啦...佢都唔願去...
跟著我同佢講..要幫佢買D內衣...佢先跟我出去...
食完lunch 去書局買文具....佢就自己去睇補充練習.....都唔知應該係開心定係唔開心....佢真係好緊張....令我好擔心....
但見佢咁積極...我又點可以唔支持佢呀...
最後...科科都有買咗D練習...全部都係佢自己揀...

去到夜晚....主動要求我幫佢默IH 果D生字....
有D生字...我都唔識讀....

anyway, 今日已經係最後一日...第二部份測驗係11月中....希望佢可以自我調節..放鬆到啦...

p.s...係返屋企前..去咗補習社..幫妹妹攞返D野...個導師問候佢...我就同導師講...佢係咁ga... 一過度緊張...就會發燒....無咩大礙嘅....
出到門口...個傻妹自己都笑....係喎...媽咪妳唔講...我都唔記得自己一緊張...擔心..就會發燒 tim...
我就同佢講....妳知就好啦....咁妳要自己留意下....唔好咁緊張....放鬆D 啦....
測驗考試好平常....分數唔係最重要...影響健康就麻煩啦....

like_travel  wa ! 你個女好思想成熟.,成個成年人咁  發表於 12-10-24 23:15
like_travel  wa ! 你個女好思想成熟.,成個成年人咁  發表於 12-10-24 23:15

小姐昨日完成第一輪測驗...昨晚即刻成個唔同哂...又再係咁講學校/同學D野....
今日應該會派中文/英文兩份卷...佢自己估計..中文死硬...唔會合格...英文或者會係合格邊緣...
咁我同佢講...中文全卷76分...咁妳估自己幾多分呀...佢話希望有30分...英文全卷100分...佢希望有40-50分...
我同佢講...無論最終分數係幾多....都係個一個數字來....
最緊要知自己有咩錯...有咩唔明...繼續努力..希望下次再做好DD law....
慢慢來...今次都只係中一第一次測驗....仲有大把機會...
跟著..佢笑住攬住我瞓....

kilykilyk  好溫馨  發表於 12-10-30 17:12
日常  So sweet!  {:1_1:}  發表於 12-10-26 09:40

昨日終於派咗佢最擔心嘅中文卷啦...佢好開心...因為比佢預期好..44/75..合格...暫時都唔使見紅...我睇返份卷...我都唔識做....

另外..英文老師預告咗...佢地成班英文都考得唔係幾好...不過..亞女都唔係太擔心...畢竟..都已經測完...已成定局....

anyway, 經過今次, 佢話...下次應該會知道點做...會做得好D....
真安慰.....

kilykilyk    發表於 12-11-6 00:37
htts  good  發表於 12-10-28 12:04
日常  知道咗測驗、考試模式,下次就知道怎樣去準備,放心吧,下次一定考得更好!  發表於 12-10-26 10:09
日常  恭喜!  發表於 12-10-26 10:02
orangebb  個女咁乖, 值得高興呀 !  發表於 12-10-26 09:35
‹ 上一主題|下一主題