用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
go

P6 第一次報分試 [複製鏈接]

原帖由 ac 於 10-10-27 09:23 發表
我囡話噚日考中文唔係好識, 篇閱讀理解完全唔知講乜. 好擔心!

E 幾日考試。。我直頭唔敢問。。。唔想知。。。好驚。。

個女E個月D 心情好飄忽。。直接影響表現。。

今個WK 有成績出...好緊張又好唔開心...阿女應該考得唔係幾好...希望唔好差過P5啦...

原帖由 pizzahut 於 10-11-2 12:32 發表
THANKS!

所以大家(包括我自己)都唔好自己嚇自己先

係呀。。果日個班主任都講過, 要有好操行, 考出面會睇埋。。特別係成績同人一樣果時。。。

果日聽班主任講,培正都有優才計劃, 若果小朋友有D 其他強項, 例如出面有D MUG獎攞左。。等。。。

各位媽咪。。你地有冇計劃申請??

有冇媽咪知道舊年培中有幾多培小BAND1,BAND2而繼續讀??有冇BAND3收左??

原帖由 mimikitty28 於 10-12-20 10:37 發表
祝大家聖誕快樂, 心想事成, 一齊入返培中

...大家禁話!!

最後一次啦.......

...你地會唔會博大抽獎?定考直資...機會有幾高??

考完啦...終於..

派左部份成績..有D進步但是唔係高分好多...

各位媽咪...你地D 小朋友覺得今次考試算易定難?? 自己果班D 表現係好左定差左??

我小朋友話今次中英數較上期考是淺左,但普遍D同學仔成績又唔係好左好多, 佢中英都好左,但數就跌... 常識就難左,常識有人唔合格...佢都跌左好多..

若果大圍都係差不多,相信個排位都唔會有大差別...

原帖由 ac 於 11-4-1 17:30 發表
今次d 常識除咗時事題好似有d 課外嘅嘢, 所以唔識唔出奇, 比上次低咗成10分我都冇話個女. 不過點解要呈分試出呢d題目呢? 會唔會唔多公平呢?

我約左老師遲D 去睇試卷...我個女D常識都是跌左好多...

原帖由 kc 於 11-4-2 13:52 發表
亞仔話有同學分數7x 但佢話反正成績表都係B,所以佢個同學話比媽咪知自己85分。

唔係化...ED 叫唔誠實WOR...

原帖由 mimikitty28 於 11-4-8 10:22 發表
亞仔話有幾個同學考左出面的直資, 有個仲交埋學費, 咁即係話佢地放棄培中? 原來真係有好多家長介意佢係中中

晌上一次培中家長會聽到好似佢地都會將通識用英文教....E+ F1 數好似用英文教, SCIENCE 就要記ENG名稱....我個人覺得OK, 同埋佢地係有PLAN 擴大英文教學...要小朋友即轉個LANGUAGE 去學習,要好大積極性先會跟得貼....我果個...慢慢來GE,隨時要留班...

之前去過福中OPEN DAY, 佢地今年開雙語班+EMI, 另EMI 又有一班係由全外國人教GE 英語班, 每年會就學生表現來轉去EMI或轉入雙語班, 若果培中資源夠, 我幾BUY 福中個方法, 讓學生可以有個目標,內部又可有一定較量...

有考過出面,收過但是阿女死都要讀培中... ...佢如果肯勤力D,就唔使禁危啦....要去抽至有機會... 到時抽唔中, 要去叩門就煩....

下個星期家長會, 唔知到時有無實際D 資料出...例如有幾多個位係俾培小抽....之前又話過上年C兄姐成績好,令培中可多收D BAND1生... 唔知會唔會影響左收BAND 2 額??

原帖由 mimikitty28 於 11-4-11 12:34 發表
收216人咪好多? 全級好似得244人至喎. 扣除考頭個廿幾三十名去出面的學校, 咁即係差不多收哂? 係真既就安樂哂喇

REALLY??  

回覆 1# cacama 的文章

係就好啦...但此終都要抽獎入...唔知培中點樣可以控制到??

原帖由 kc 於 11-4-14 12:22 發表
大家覺唔覺畢業營好求其,去得2日都唔知做乜  啱啱warm up就要走...
其他學校起碼去5日

我都覺, 兼且好近,好似返屋企噤....若果去西貢北潭涌會好少少....起碼遠離市區....不過,點都要去, 留個記念...

各位媽咪...

聽左今次家長會, 覺得今次入番培中GE機會都好高.....就算隨機NO. 唔係太好,入番GE機會都好大....?? 理解對嗎??

按佢地俾GE資料...
1-200 係BAND 1~2, 而自行+直屬位= 65+118= 183, 若當中有多於17位同學會轉校(直資+不選培中), 真係可以全數入到....

以上已經未計19個非保留學位.....BAND3同學可以用這些學位入培中.....

終於填完表, 交埋啦....

E+ 只是等7.5 GE 來臨...

原帖由 kc 於 11-5-8 10:21 發表
上次家長會,中學的鍾sir話有個eng camp比中一的新生參加,大家記唔記得係幾時呢?

好似係7/13 - 26..

原帖由 kc 於 11-5-31 22:02 發表
大家有冇報培正教育中心的「英語夏令營」?

我報左補習社果邊.....
‹ 上一主題|下一主題