用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰 part 3
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰 part 3   [複製鏈接]

引用:Quote:choleliu+發表於+12-12-4+10:05+考試

原帖由 veroshea 於 12-12-04 發表
哦..咁即係M想佢做多D會隱陣D...
我女個camel,still fing得好肉酸。
我覺得佢好「散」,唔夠firm ,係整個人都唔firm。個back spin仲嚇人。

引用:唔好意思,各位家長,請問小朋友應該幾多歲

原帖由 melody228 於 12-12-11 發表
唔好意思,各位家長,請問小朋友應該幾多歲先開始學溜冰?
個人覚得,4歲上開始會好d,始終溜走有一定危險性,太細個,對小朋友自己同其實溜冰人士都危險。除非家長次次都夾住細路出去。

引用:Quote:melody228+發表於+12-12-11+22:00+唔

原帖由 veroshea 於 12-12-12 發表
其實我覺得唔好俾年齡限制, 當然唔好太細, 太細連冰鞋都未有佢SIZE...我建議你最好你帶佢玩幾次, 睇佢可否 ...
Vero,有兩個家姐的經驗,我係唔會咁細個比細佬「學」溜冰。
我呢d一星期一堂just for fun and relax的,4歲開始,可能係6歲FS1,8歲FS2。如果6歲開始學,都係8歲FS2。唔會咁早燒銀紙。哈哈哈!
我大女個partner仔,7歲start,10歲已經FS4就來FS5,save so much time and money。

引用:知不知HK+skate的成績cert出咗未?

原帖由 stephenchau 於 12-12-16 發表
知不知HK skate的成績cert出咗未?
肯定未

引用:Quote:veroshea+發表於+13-1-7+11:09+快架

原帖由 choleliu 於 13-01-07 發表
Axel真係需時,想趕都趕唔到,FS5係一個關口,之後FS7亦係另一個關口。
我個女,camel攪惦左,camel-sit, sit change sit都練緊,但axel係未得,一d都未得,跳都未跳到。

引用:What+is+the+best+age+start+to+learn+skat

原帖由 小K 於 13-01-19 發表
What is the best age start to learn skating?my girl is 3.5 years old now. I heard some kids got bro ...
溜冰的確係高風險活動,個個冰場都經常有救護車出入。
不是你自己小心就冇事,而是好多盲頭烏英。
4歲以上會好d,而且要家長落場安全d,不要依賴「場兵」

引用:Quote:小豆媽+發表於+13-1-7+22:27+我個女

原帖由 veroshea 於 13-02-04 發表
我見我女而家成日自己練PAN CAKE, LAY BACK, 反而叫佢練AXEL又唔多願, 我估佢怕跌...激C..
...
我女絕對係極怕跌丫。
以前就話怕spin加速會跌,唔想spin。
依家,全部旋一周的jump仲易跌,所以曰曰落場齋spin,成日pan cake,逃避練jump。
佢又係死都話自己跳到(loop, lutz, flip),但我睇親佢都係痴住冰面跳唔高囉。
我女依家策略主攻做好個back spin同camel,因為佢想今年比賽可以一齊原班小朋友玩team 5。

引用:ISI+&+ISU唔同,個rule係點真係要問教練,d

原帖由 choleliu 於 13-02-07 發表
ISI & ISU唔同,個rule係點真係要問教練,d參賽者好叻!
「聽講」ISI的FS4,先等如ISU的一級。

引用:Update下:呀女努力ing+FS4,+差個sit+spin

原帖由 Smiile 於 13-04-02 發表
Update下:呀女努力ing FS4, 差個sit spin唔掂。呀媽好忙幫細女搵playgroup
你來我屋企,咪有playgroup囉

引用:小小感觸:+香港既學校真的有點自私.+小朋友

原帖由 cmarcus 於 13-06-08 發表
小小感觸: 香港既學校真的有點自私. 小朋友游水, 跑步, 唱歌叻, 考小學就有adventage. 相反, 一些無校隊既 ...
個人認為,興趣學習,不應該與“找學校“掛勾。
如果真的希望課活動可以爲interview學校加分,或取scholarship,咁一開始就不要選溜冰。
邊樣計邊樣唔計,由校長決定,各校校長亦有差異,玩得佢個遊戲就要遵守佢個規則。

小朋友真心愛溜冰,又那用理學校怎看。

引用:Quote:小豆媽+發表於+13-6-13+21:34+個人認

原帖由 stephenchau 於 13-06-14 發表
小豆媽很久沒回來, 近況如何? 我以為這討論區只得我們2個爸爸在看在講!
Hi ! 爸爸
我一路間中有睇,冇野岩搭咀咪唔講囉,有話題就up下野,嘻嘻!

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+13-06-13+發表個人

原帖由 cmarcus 於 13-06-14 發表
經過呢次搵小學派位,深深明白你所說既遊戲規則。正如你返工就一定要交MPF, 唔到你揀。要去到叩門一刻只可 ...
派位找小一的遊戲,我呢d老人家,玩完了,所以亦比你睇得化!

當年,我亦有爲個女周圍考小一,但我地冇成吋厚的portfolio,我考左7間所謂名校,結果有3間收,但結果兜兜轉轉都係入派位的小學,之後又轉了校。沒有最好,也沒有更好。世界在變,有誰可以預知那個決定是對是錯,如果信耶穌的,神會給你預備。

我與你不相識,只是覺得,你似乎有點迷失了,希望塵埃落定之後,你會找到定位。
我們這個平臺,個個喜愛溜冰,但人人定位不同,有幾多付出,有什麼收獲,但沒有保證是正比。

不喜勿插。

引用:Quote:小豆媽+發表於+13-6-15+13:59+派位找

原帖由 cmarcus 於 13-06-15 發表
話說回來, 去年馬來西亞和你有一面之緣, 但並無和你say hi. 今年會否在泰國見到你?
...

引用:Quote:原帖由+bbq.+於+13-06-14+發表回復+c

原帖由 choleliu 於 13-06-15 發表
你學校老師咁特別 ?唔係運動?
我女間學校,考scholstship, 溜冰,跳舞,都唔count。
所以我都係“白供“。

引用:Quote:原帖由+bigbigdog17+於+13-10-02+發

原帖由 choleliu 於 13-10-05 發表
係FS10教練,跟啦!你預左佢有要求,要接受佢嚴厲教法!
你知佢講邊個?

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+13-10-06+發表你知

原帖由 bigbigdog17 於 13-10-06 發表
小豆媽,唔好意思,choleliu 應該知道我之前所講的教練是誰,因我之前的文章很明確地形容那位教練的特徵, ...
哈哈!
我都在西9浦,所以我知你講邊位

引用:Hello+各位,囡囡初學溜冰+(Element+學),+想

原帖由 紅苺蛋糕 於 13-10-12 發表
Hello 各位,
囡囡初學溜冰 (Element 學), 想買對溜冰鞋比佢, 問過太古城店, 佢地話通常有比賽溜冰鞋就會特 ...
9/11,16/11 Skate HK.
20% Off.
手快有,手慢冇

回覆:stephenchau 的帖子

去CIP比賽,最近泊邊個car park  ?
在那裡入口?

引用:+本帖最後由+cmarcus+於+13-10-26+15:24+編

原帖由 cmarcus 於 13-10-26 發表
的士站前入,定過左的士站先有入口?

引用:Quote:小豆媽+發表於+13-10-26+19:41+的士

原帖由 cmarcus 於 13-10-27 發表

‹ 上一主題|下一主題