用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-4-14 17:47
我跟你的看法是接近的,有些是好明顯的,應該沒有太多問題。好多時要分析作者的心境及目的,是臆測性的, ...
極同意. 高年級的中文採用的文章好多是好有文學性的作品, 天馬行空或隨心而發, 抒情寄意對象可能只是虛構, 情感亦可能只是文學渲染.   作家可以成為作家, 其作品應該有很多特色及與眾不同的意念.  或好有作者自己獨有的風格角度.    如莘莘學子可以在考試時輕易估透估中, 豈不是變成人人都是作家?   
如出題所需設計考卷時引用了某作家的文, marking scheme 一定要有相當的彈性去接納考生唔同的答案. 評分應著眼在答題的流暢性及合理性.   是非此類標準答案是為評核低年級文章或非黑即白的議論文而設, 另或當局出範文出埋標準答案, 好俾考生背定, 考試就當去考核記性, 不要考核語文能力好過.

Yanamami 發表於 18-4-16 23:22
彈性接納考生合理既答案。。。。。IB先做得到吧。好貴喔d老師(又要有番禁上下功力佢該有可能100份有100個 ...

事實情况如你所说,做出具彈性而有公信力的批評的確需要出色的出卷及批改員.  如水平未夠,一係請原作者出,一係多出些能夠標準化答案的嘢

akys 發表於 18-4-16 23:33
睇呢個帖就諗起辛棄疾嘅 '少年不識愁滋味,愛上層樓,愛上層樓。 為賦新詞強說愁。 而今識盡愁滋味,欲說還 ...

同情某程度上是考生非戰之罪.尤其古文類上左大学吾修中文似乎吾會用到,抽出核心評核歸入文學科更合理

akys 發表於 18-4-17 17:54
我唔係好贊成自學,課外學。其實整一科每週一堂,小一至中四五,叫中國文化欣賞,類同音樂體育VA等,但唔 ...

好同意啊,我自己2線小学1a中学中文大都级一,冇修文學但有興趣看,不為考試而背到現都仍保持到看的興趣.  如為考試,可能早已厭倦.

dolala 發表於 18-4-18 08:25
你又知人地無接納不同答案?

你知?你負責出卷評卷?願聞其詳.

poonseelai 發表於 18-4-22 13:35
我都想知, 是否整體香港英語環境少了?我年代聽歌學英文, 而家可能都少聽英文歌。請人叫 d candidate 寫篇文 ...
我自己的時代仍興英文民歌, 可能是舊的如60's 反戰之類, 同以前的廣東歌相似, 填詞有文釆.  不過依家英文歌真係少好到肉的歌詞. 一輩年輕歌手主要是用聽眾有即時反應的誇張字眼.   而家我仔都好喜歡英文歌, 尤其是rap / 電子音樂 個些, 又喜歡睇外國Utube, 佢聽英文係幾好, 但隨手寫出來的野不是如小說文章的完整句, 是好似漫畫 / rap 內容的短句, 只用來網上發表或同外國人溝通冇問題, 真正用來作文評審是差好遠.  

大學生一般語言水平評定同  DSE 5 以下唔拉curve 有冇關係? (而家min 3322, 中英 33 不是拉curve) 
‹ 上一主題|下一主題