用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

我冇乜立場,只想講D fact俾大家知,家長自行決定:1, 眼科Dr收診金,不賣產品,冇乜利益衡突,去睇吓眼科Dr會否叫你用?
2, 去睇視光師,我不需俾診金·····
3, 香港法例不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配,why?
4, 近視成因係眼球過長, 屈你的Cornea而令你不用帶眼鏡,眼球一樣係過長,等同你每天帶住隱型眼鏡,不用帶眼鏡,算唔算冇近視,近視冇加深???????????

講完。God bless!
   9    0    0    0

ha8mo 發表於 14-4-8 17:47
請問是根據哪條法例和條文?謝謝
嗱,係咁既。我講D事實俾你知,但我冇責任和時間去揾條文俾你睇,如果你google都懶的話,我教你拿部smartphone去樓下眼鏡舖,同視光師講,我錄緊音的,想借問一聲小兒未夠七歲,想問下冇醫生紙你係咪唔可以同佢配眼鏡?佢講既我諗你會信吧!記住提佢錄緊音,小心釘牌呀!

Aerosol_Ma 發表於 14-4-8 21:55
回覆 lawsonmoon 的帖子

想回應你其中一條問題. Ok lens 是可以control axial length. 如果你用Google Sch ...
我既工作經常幫客戶搵十間八間顧問公司寫硏究報告,不同公司有不同sample size和population。我地只會用一個半個結果合用既俾客户,其餘不合用的根本冇人會睇到。
舉例,手机電磁波對腦細胞影響,兩大陣形可以出完全相反的研究結果。一般人睇這些報告要注意:
1,是否在有名的journal published
2,是否獨立機構造,乜人funding的
3,不同機構有相同结果,or來來去去只是一個兩個造
4,sample size夠大吗?取樣有問题吗?
5,幾多%difference,重要吗?
6,怎樣可度活體小童眼球長度,會準確嗎?
·······等等

ACE2126  thanks for sharing  發表於 14-5-4 00:59
MyFairLady2014  講得非常好,不應盲目相信個別的研究報告,應先了解做那研究的背景及動機  發表於 14-4-12 09:42
MrBeast  Lies, damned lies, and statistics   發表於 14-4-9 17:38

tws2010 發表於 14-4-11 23:23
回覆 samer 的帖子

that's why I said my  視 光 師 is very honest and professional.  He did not just  ...
唉,係囉,好多人講極都唔明,眼科Dr都可以賣這些服務,點解十個有九個Dr都唔想賺這些錢呢,自己諗吓囉。有人有睇少少雀班去睇Dr,醫生話冇乜嘢,正常啫;佢去美容院人地話日日曬下太陽燈會冇咗雀班。未計曬燈既副作用和危險性,雀班係冇咗or黑咗睇唔到呢,有人就係鐘意信美容院而唔信Dr。不過,自由選擇啊,冇問題的。

Charlotte_mom 發表於 14-4-13 11:52
我仔k2去大口環驗眼,因為佢本身CAC有file所以可以去政府大check。當時政府視光師寫紙叫我自己去眼鏡舖配( ...
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科醫生?我太太去過母嬰健康院,她説那個驗眼的是醫生。另他又叮噣你不要讓眼鏡舖的視光師改度數,有乜潛台詞?如大家都是視光師, 咁點解一定要跟佢度數?人地一定冇佢咁準?

little_yolky  我去間母嬰健康院, 驗眼果位唔係醫生, 佢叫我哋叫佢姑娘。  發表於 14-4-14 14:28
MyFairLady2014  其實冇話一定要跟,你唔跟佢更加無需承擔責任  發表於 14-4-13 13:46

yiyiyima 發表於 14-4-14 14:29
回覆 MyFairLady2014 的帖子

你的意見不錯,我平時有機會也讓孩子這麼做。奈何近視加深速度太快,且他不願 ...
醫藥管理局也説可用抗生素,但HK醫生就是被人話濫用抗生素。我個人不贊成小孩用atropine,主要是治標不治本既問題,仲副作用超高。

Aerosol_Ma 發表於 14-4-14 12:09
回覆 MyFairLady2014 的帖子
醫管局也説有病可用抗生素,失眠可用安眠藥,唔夠高可用激素治療。但要睇是否治標不治本,副作用既問題,是否迫切。結果HK醫生被話濫用抗生素。

chun媽 發表於 14-4-14 09:56
我本身有深近視,兩個仔都有近視,但大仔在小三才開始戴眼鏡,現在12歲多,已進入青春期,又用手機,我以為佢的 ...

0K鏡只是屈曲角膜調校折射率令你作視力测驗時度數偏低,情况其實等同配帶眼鏡是屈曲鏡片去調校折射率入眼球,你帶住眼鏡作視力測試也會有偏低既度數。如果你相信屈曲角膜弧度可令眼球過長問題改善,那理論上屈曲鏡片弧度和帶眼鏡也可令眼球過長問题改善。你相信曬太陽燈黑左睇唔到雀班是真正冇咗雀班嗎?不是貪靚既問題,是副作用和是否治本既問題。我令願俾工廠車塊鏡片既弧度,好過不斷車我小孩既角膜!

MyFairLady2014 發表於 14-4-15 13:44
你睇清楚理大那份研究報告,根本就完全沒有用任何科學角度解釋為何OK lens能有效減慢近視加深,連一些基本 ...

對,之前已説過一些所為研究是否能在權威既Journal發表,再看看methodology。一些好lousy既報告,一睇就知如果冇人funding,有冇人會做一些咁無聊和學術含量低既研究丫。唔好誤會,我不是指這篇,我連睇都冇睇過。

MyFairLady2014  你唔睇冇損失,睇完得啖笑  發表於 14-4-15 17:25

joyce1234 發表於 14-4-15 22:09
冇錯,大家只係分享資料,所以我只會睇各人留言裡有point有理據既言論,至於其他情緒化既形容詞,我一概唔會理 ...

就算係大人,as a rule of thumb, 如醫生叫你做一些入侵性既治療,你也應該另找一個冇利益衝突既醫生攞2nd opinion, 醫生也良莠不齊,每日打開報紙也看到,更何况小孩呢!壓力鏡係將你小孩既角膜不斷屈來屈去, that’s why有D小孩屈過龍出現負近視,你估真係近視會減少到出現負數!?情况等如帶咗一幅太深既眼鏡。

joyce1234  多謝你既意見!  發表於 14-4-15 23:42

scyauchris 發表於 14-4-15 17:47
其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用 ...
我有個朋友,有D心結,終日借酒消愁,我説飲洒不能真正消愁,治標不治本仲傷身,他説未有好方法消愁前就唔好勸佢唔飲酒。我諗我可能真係太多事。

daisy17772 發表於 14-4-27 01:53
In the States and Canada, it is widely adopted by Ophthalmologist to apply Ok lenses on controlling  ...

the same old story here. 小朋友角膜變咗形,不是冇咗近視,只是方便咗日頭唔駛帶眼鏡。情况等如帶了一副合度數的soft lenses 去驗眼,近視度数可以係零!小朋友帶OK lenses (硬lens),潛在風險仲差過大個咗用soft lenses。帶住soft lenses來驗眼,你會認為冇咗近視嗎?

daisy17772 發表於 14-4-28 01:10
Of course, 不是冇咗近視, all professional  Optometrists  should clearly state this fact to clients. ...

你這回覆更令我一頭霧水,一方面説用OK lenses不是冇咗近視, 一方面又話怕有人近視太深錯過可接受0K lenses treatment 既最佳時机。不如你直接再講OK鏡係有乜用途和好處?你又話唔知角膜會變形,這令我又會諗你其實未清楚了解0K鏡既 mechanism就去用?我之前就講過了,in short, 近视既定議係眼球過長令影像不能清淅地focus在視網膜上,配帶近視鏡就是用concave lens(凹透鏡)去correct。用OK鏡原理就是長期加壓令角膜“變形”,變得更concave, 所以可減低度數或不帶近視鏡。原理其實像扎脚和有些民族在頸上加環,令頸越來越長。

daisy17772 發表於 14-4-28 17:39
Great, this perfectly shows you don't understand this technology. Never mind.

To those potential u ...

你都幾有趣, 你不斷説我不理解這科技(我直接説出我既理解),但我再三問你對這科技既理解和原理,你就唔肯正面答,你好像不提論據去辯論!你不斷叫人用既理據就係因為有些人用。你説的一些lousy research,前文已經提過, 美國有些研究報告可做出焦油冇直接引至lung cancer添。仲記得上年肺連球菌,有研究話接種過预防針更易患病,有些研究又話唔係嗎?如果有人能發明一樣嘢能治本地矯正或減慢兒童近視加深,以受惠人數之廣,應該攞咗諾貝爾獎嘞!
我在北美生活了二十年,好多法例係利益團體既角力。美國容許ambulance lawyers, 香港和英國是犯法的,叫包㰖訴訟。
大人可自己選擇帶唔帶soft con, hard lenses, 做lasik。 可憐小朋友冇得選擇,只能靠父母!

marble2004 發表於 14-4-27 15:45
回覆 scyauchris 的帖子

No customers complained, it's just because the side effect has yet to come.. ...
係呀,不過唔知這位台灣laser矯视之父Day 1有了解多清楚就幫人做呢。早兩天跟自己很熟的眼Dr説笑,問他們點解十個有十一個自己都帶眼鏡,唔做laser,他答得好德體:睇自己需要囉。我話咁即係眼醫十個有十一個都唔需要!?又問是否laser切開過的眼組織永久無法無縫瘉合,他説係呀,唔好俾水和細菌入到咪冇事囉!他说笑問我做唔做?我説D廚師煮D嘢食出來,自己死都唔肯食,我點敢食呀!我話我冇需要囉。

joyce1234 發表於 14-4-29 14:52
隔離帖有媽媽說女兒戴了八年期間近視只深75度喎
其實你係咪仲未明?調校壓力和弧度,度出來負75度都仲得!

joyce1234 發表於 14-4-29 15:45
唔係丫。期間加了75度是指個真正近視度數加咗75度,即係話戴之前eg 係100度,戴咗八年,之後唔戴既話,近視 ...
你都係冇真正了解壓力鏡既原理。什麼叫做真正近視度?不過都不能怪你,因為叫人用那些人從來冇正面老實講出有什麽原理或mechanism,壓力鏡能有本事減低近視加深!?但我有講,係唔得,帶了好多年後,只是角膜變平了(變了形),除下壓力鏡也不會彈回原形,你量度數也是因為穿過已變了形的角膜,度數看來淺咗,等於做了laser,度數淺了,但引至眼疾的眼球過長係冇改變過。

joyce1234 發表於 14-5-8 08:08
討論還討論,你成日問我係咪仲未明,其實我一樣可以話你唔多明ok lens。例如你出此帖第一個發文,講咗4個你 ...

今日終於有時間同你詳細討論,答覆如下:
1, 好彩你是原文貼出來,你講既嘢又曲解原文,你唔好理筆者以生意人或Dr身份寫,佢在最尾結語好清楚説明,i)OK鏡係屈角膜逹至矯視目的,ii)只説不能適應帶眼鏡或不想日間帶眼鏡才“考慮”使用,iii)冇證據能減慢近視加深,iv)有机會引致多種眼部併發症。這和我説一樣, 只是不用帶眼鏡、減慢加深冇幫助、有傷眼風險、可接受帶眼鏡既小童不建議使用。

2,前文#48已回覆這可能是指引,没有法例的約束力。我自己的視光師很專業,不肯幇小兒配眼鏡,叫我去找Dr拿醫生紙。我Dr説因為小孩有機會有假性(惰情)近視,佢地對第一次懷疑有近視既小童用一次性既放鬆瞳孔劑去驗是否真近視,因小孩是假近視但當佢真近視咁配眼鏡係害佢一世既事情。但視光師不可用藥,所以要去Dr處驗。现在師光師的指引or法例是否完善,唔關我事,我唔得閒理嘞。

3,你覺得我誤會咗你唔明OK鏡係不可以減慢近視加深,只因為你一方面話明,一方面你又寫:“有媽媽話女兒帶了八年近視只加深了75度”, “75度係真正既近視度數、、、、、、”。這些説話就是令人誤會你唔明,又誤導他人好像OK鏡可減慢加深。當令到角膜永久變形,除下OK鏡也不會復元到原本既弧度,經過角膜量出來的度數咪小咗囉!真正既近視度數(眼球過長既幅度),長戴OK鏡和長戴近視眼鏡既小童係冇人證明到有分别!

希望你明白我花咁多時間跟你討論,因為知道你係那些十五十六,未决定既家長。對那些已清楚了解OK鏡只有不用帶眼鏡的功能,又願意讓子女去冒驗的,我講多都徙氣。我最怕有一小撮缮稿,害了那些不太清楚既家長。

Mighty 發表於 14-5-9 17:25
羅生門、其実不用為其他家長擔心、家長不会只看看這裏的説法、就決定給子女試的、我也有看過文章説、説帯眼 ...
你真係太樂觀, 剩係在這版,一年下來有幾多個貼話:帶咗幾多年OK鏡,近視“只加深咗25度”。懂既人就知説這話的人不懂OK鏡既原理;不懂或不求甚解既人就以為OK鏡能減慢近視加深!
如我説我有八百度近視,試咗lasik, 現在“只有25度”近視乍,那我因深近視眼球過長而有關既眼疾風險(例如視網膜脱落)即刻低哂。情况雷同,又係咪個個都明!?

我只係同情D小朋友,覺得好惨,都唔係自己揀的。

ACE2126 發表於 14-5-12 16:39
樓主,請問眼球愈發育愈過長,近視愈來愈深,除了戴眼鏡矯正光線之外,便別無他法,只得接受愈戴愈深,永不 ...
醫學界認為近視是違傳和生活方式形成。睇嘢越用力(長時間睇近嘢,光線不足), 都會加快近視速度。但近視加速一般不是直線的,小學是高峯,中一二已減速了。我自己小三一驗就三百度,第一幅眼鏡,中一就停了,一生人最高度數是475。所以想在小學減慢加深,因從減少“用力”着手。建議買kitchen用的timer俾小朋友閲讀和做功課,每廿分鐘響鬧提佢地起身睇吓遠嘢。Dr話八百度那些叫深近視人氏,違傳因素多些。
‹ 上一主題|下一主題