用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

wawa
為何這樣說?

龍校長記憶相當唔錯,好似每個小朋友叫乜名都知.

wawa
我諗你講的應是王總校長. 龍校長是青衣分校的校長喎.
王總校長真係好記性, 佢幾個月至來青衣分校巡查一次, 就已記得我個仔的中文全名. 我地又冇介紹過. 都唔知佢點記得.  

wawa
我都想問下王校長是否用<圖像記憶法>去記小朋友的名字.

學校唔包早餐, 但包茶點.  學校門外有張貼每日茶點的餐單.  我個仔每星期二, 四在學校吃lunch.  一, 三, 五就跟奶奶老爺上茶樓.

longleg:
我都唔知青衣分校幾時有open day.  我幫你問下校長再話你知.

wawa:
乜你間學校包早餐咁好.  
我今早拿了dvd啦.  不過未睇.  你拿左未?

WAWA
睇左DVD啦.
你個仔係咪著住全套金啡色扮老虎的, 有位老師全場拖住佢手仔個個呀.

仔仔病了很久, 工公又好忙, 所以很久沒上來傾計.  

wawa:
乜你個仔病左?  我個仔都病左.  今天未能返學.

twyam:
仔仔感冒.  自三月頭起至現在, 已看了8,9次醫生.  好煩.
多謝關心.

wawa
味係LAW.  起初腸胃炎, 跟住感冒, 跟住中耳炎, 現在又感冒. 真係睇醫生睇到窮.  希望病埋今次今次真的好番.

wawa
你拿了dvd未?

wawa
退左燒, 不過今日有一兩聲咳.  還吃緊抗生素.  總之好煩.
兩堂的林慕德已上完啦.  都叫做有d收成啦.  有時得閒咪睇番佢隻vcd溫習番d發音.
咁你有冇上佢既堂呀.  又或且你有冇比仔仔上佢既堂?

津津媽媽:
有冇打算入讀康傑?

各位康傑媽咪:

你們有否收到康傑的通告, 是關於學校來年的新動向?
聽聞是關於改課程. 好似改深一些.  唔知真定假.
你們會否出席這個家長會?

cnine:
嘩, 四千幾???  咪好貴????
我希望學校的改格是:  每天有個外籍老師同小朋友一起上課.  不過, 我諗是冇可能. :cry:  :cry:

sumyinmama:
同你都幾有緣, 成日遇見你. 今早又遇見你HONEY帶囡囡上學.  
我個仔好鬼跳皮.  昨天佢地在M記是否好嘈??? 另外那兩個小朋友都是呀仔的同學兼好朋友, 成日約埋出來踏單車.
家長會見.
:wink:

sumyinmama:
查實我們昨天約埋一齊到長青社區中心拿獎 (繪畫創意).  唔知你有冇參加此比賽呢?
我專登認識仔仔班裡的家長, 熟落後, 就成日約埋一齊去玩, 等佢地有歸屬感, 好讓仔仔返學都返得開心d.
看來, 你囡囡都熱愛唱歌喎.

LingChau:
我絕對支持你的做法. 留在學校總好過 <整日去酒樓坐>.
不過, 要留在學校睡覺, 唔知你囡囡肯唔肯就真.
不過, 我們青衣分校可能冇全日.

sumyinmama:
你可否請半日假去觀課, 藉得睇架.
我們 k1 已於 3 月頭觀左課了.  觀課年年都有, 每個級別都會被安排在不同的時間觀課.

今早我同龍校長傾左成個鍾, 內容講及康傑對名幼稚園的比較.....另外, 原來來年的改格是加多左部份課程, 尤其英文和數學.  還有, 康傑會請個外籍老師長註在學校裡.  哈哈...不知他們是否看到我給與他們的意見 <我話現在一星期只得一天有外籍老師教授小朋友是十分不足夠, 如果每天有個外籍老師同小朋友交談就好了> 後, 便請番個外籍老師長註康傑.
希望他們仲有好多改格啦.  看來康傑都好肯接受家長的意見.
家長日當晚見.

sumyinmama:
有位家長同龍校長說: 人地聽到康傑這個名, 真係唔知佢係乜野幼稚園, 又唔知學校的水平去到邊. 但人地一聽到某名幼稚園, 就知道佢既水平去到邊.  在收小一生的時候, 會否比人輸(舌)?  校長回應:  為此, 我們會於5月甚至將來會在會展擺展覽, 等人認識我地.  至於人地課程比自己的深, 校長說: 人地在k1已學P for policeman, P for postman, P for ….一個英文字母就教幾個生字. 佢地只不過在k1時學左k2既野.  唔係叫做深, 係快左人一步學.  不過, 學校考慮到在k1時這樣吹谷, 未必是好事.  她續說, 我們在k2開始就有phonics 學, 到時每學一個英文發音, 會學多幾個生字.  在k2裡, 又將加入oral 書, 小朋友將會學講成句句子.  又即將有位外籍老師長註學校.
我們除了教學, 還著重多元智能發展, 令小朋友在人前有自信和反應比別人快.  例如, 他們會讓小朋友參加多些公開賽, 例如一些問答比賽或表演.  經這鍛鍊, 小朋友在考小一時, 反應比其他小朋友快已是著了先機.  她又說, k3的小朋友已可作中文及英文句子. 我地都有小朋友考到出名的小學架.
我 (Christy)前年曾看過康傑k3的小朋友到訪某小學, 某小學的老師全程用英語與他們溝通, 發覺康傑k3的小朋友的英文水平都唔錯.  佢地在其他小學的成績又經常名列前茅.

wawa :
看來不只我一位家長要求有一個長註既英文老師.  起初, 其他家長知道我有這要求, 立即話我 <有冇攪錯, 咪即係叫學校加學費>. 不過, 聽講真係要調整學費.  但都是略為調整.  聽龍校長講, 現在學校都係蝕緊錢, 不過, 由於校監熱愛教育, 蝕小小錢都照辦教育. 現在還請個外籍老師長註, 所以唯有在學費裡加小小. 原來, 學校都有諗過好似某些幼稚園咁, 有雙語教學.  不過, 佢地計過條數, 真係開支好大, 到時的學費會好貴.  家長未必支持.  (但我會支持, 我叫龍校長再同學校傾下).

991129:
我諗每間學校都有外籍老師長註掛.  我幫你問下啦, 遲d話你知.

wawa :
可能佢地真係收唔夠學生.  我地青衣分校只有上午班, 冇下午班. 你話係咪很少人讀呢.  你地mos有冇下午班架.

你話佢地蝕錢,我真係唔知點解除非佢地收唔夠學生

Yanyan630:
原來你仔仔係mos康傑畢業生.  可否講下康傑其實係點, 畢業後升上小一有冇問題? 現在讀那所小學呢?  
很心急等待你的回覆.

sumyinmama:
1) 保良局世德
2) 聖公會主恩
3) 黃士心
4) 何澤雲

sumyinmama 寫道:
Christy_Pau ,
謝謝你詳細的回覆﹗我也不贊成k1學些好深的東西﹗你知道康傑通常上那間小學嗎?謝謝﹗

wawa
同名校比較, 我地學的字算淺.  康傑的程度應是中等掛.
你仔仔學緊乜野字呀.
‹ 上一主題|下一主題