用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我知我咁問會比人話...但
樓主: artroboy
go

我知我咁問會比人話...但 [複製鏈接]

其實,你地講果班,他們小朋友都有HK ID, 所以吾可以叫做他們是來拿著數嫁

埋怨果班人會分薄自己果份,不如裝備好自己和小朋友,同他們競爭

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-24 13:11 發表
絕對有影響啦, 好多就係睇準香港有免費教育先落黎生架!

其實,爸媽都是大陸人,來得HK生果D, 身家吾會少過我囉,點會為左免費教育先來HK生
他們在大陸生(第一胎), 可以享受12年免費教育的(爸爸是哪里ID, 就在那里FREE)
就當是第2胎,在大陸要比錢讀書
但小朋友在HK讀書,都要租屋住掛(爸媽吾可以長期居留,不可能照顧)所以都不大可能; 一系即日來回, 小朋友一樣慘,朝6晚6,無得玩課外活動; 還有,據例在深圳南山,根本沒有補習社系補HK課程嫁。因為甘樣,我有個有錢朋友都放棄吾來HK 讀書; 寧願在南山讀國內的(還是比利是先入到名校果D,唉)

原帖由 小曳人 於 10-11-26 10:49 發表

今年~ 北區嘅KG已經超旺場啦! 佢地多數每朝過關嚟返學

嗰d小朋友唔係大陸人 (HK出世就係HK人) 佢地無大陸福利架!

要看哪一種
如果爸爸是HK人, 就一般會來HK讀; 爸媽都不是, 就好少會來HK讀
朝6晚6,真系好慘嫁; 而且,坐火車果班,一日淨車錢都幾十蚊; 坐皇巴果班就平D,不過就鄉村小學; 行深圳灣果D, 就天水圍中小學。

原帖由 CHP 於 10-11-26 11:02 發表
佢地來香港生bb, 因為覺得香港教育質素高d.  係大陸收入較好的都會去國內的國際學校讀書, 佢地覺得其他國家攪既都係好d.

來HK 生BB
以我觀察就系
1) E院同E療好少少
2) 為左張HK ID
3) 因為超生; 在國內超生,拿ID時會好煩;一般都系比錢(D錢又不一定入國庫,嘿嘿)  而且,有些村委,年年太公分錢果D,如果超生就無錢分(都系為左錢)
講講下, 其實都系為左著數才來HK生 :P

原帖由 CrabPincers 於 10-11-26 11:16 發表

如果我無記錯的話, 早排, scmp 有段新聞
講大陸有一個有$ 人, 係香港投資移民, 買左層豪宅, 為的就是香港的優質教育
係香港, 得個女同工人
我一陣得閒, 看下搵吾搵到段news post 出黎 ...

有600萬投資果D人, 就不是為左免費教育才來啦

原帖由 Ophelia2007 於 10-11-26 16:30 發表
大陸人梗係鍾意來港生啦,
有錢的,就貪個passport,去世界各地都方便,如果唔係李寧呀,鋼琴王子呀(忘記了個名),都唔會選香港啦,唔通鍾意香港空氣好? 無錢的,重多jetso, 用幾萬蚊生仔,就有12年免費教育,又可以攞宗援, 小 ...

如果有人甘樣指住講你都吾出聲?無理由吧
為左避佢地, 避到度度都吾敢去? 吾系掛
‹ 上一主題|下一主題