用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

回復 reginayu 的帖子

同你一樣覺得好無方向,找不到focus,  學校無worksheet,又無past paper, 上次UT卷又無派回, 只能拿著書同作業來溫, 真係擔心唔知考成點?

請問有無過來人教下路, 應該點溫書呀?

smallfoothk  家長可試覆卷,看題目,如自己很温習應合格,做番平時錯題目,想更好買課外練習做,更進一步買xxsir/天王的notes,很多2手市塲放賣  發表於 12-12-31 09:24

回復 yiuyiu2000 的帖子

smallfoothk,

多謝你的提點, 我會去方間找找你說的notes.
亞女肯溫書的, 只係覺得光是溫書, 唔懂得哪些是重點, 學校又無給練習做下, 完全唔知會點出題, 好似好無把握.

htts 發表於 13-1-3 09:17
女女昨日開始考試, 我預左唔會理想, 但佢好緊張, 我咪哎佢relax 啦!

我女就今日開始考, 我睇唔出佢緊張, 我反而想佢緊張d

你地中作同英作要求幾多字數呀?
亞女學校係中不少於350字/英不少於200字

中作要求600字真係好多呀!

回復 安格斯媽媽 的帖子

亞女已經考左5科了, 除了英文話易之外, 科科都話難....即係完全無把握, 真係擔心:cry:

長生不老 發表於 13-1-17 11:46
其實各位可以去屯門區嘅保良局百周年及董玉娣的網頁睇睇, 佢地連各科前3名學生嘅分數都登埋出來, 透明度真 ...

睇左喇! 我諗佢地既然係Band 1頭的學校, 試卷都唔會太淺, 但d學生都可以取得90幾分

黃巴士  特別是中文, 都可以咁高分, 真是尖子.  發表於 13-1-17 12:33

htts 發表於 13-1-24 09:01
女女差英文exam 未派, 其他派了, 但maths, computer and Chin history都好差, 當中Maths 差到他自己也哭了: ...
我女都係, 除左英文好些之外, 其他都只係僅僅合格, 還有中文及中史未派, 但這兩科佢覺得係考得最差的兩科, 佢好驚唔合格, 被拋出精英班呀!真係第一次感覺到讀精英班的壓力.

杰杰媽媽 發表於 13-2-5 19:50
終於見到成績表, 阿仔真係好攪野,佢班名次係中上,級名次係正中間,仲要係每一科都係正正中間。

想搵科多少 ...

亞女學校只講頭25%名次同全級平均分,咁如果自己平均分與級平均分差唔多, 係唔係表示名次都係中間?

杰杰媽媽  前後應該唔超過5名  發表於 13-2-6 14:41
杰杰媽媽  我地學校嶄係講級平均分幾多,咁我仔平均正正就係中間個分,所以我知佢級名次都會係中間  發表於 13-2-6 14:40

eric5354 發表於 13-2-7 00:49
我女剛剛升中一,BRAND ONE中學,我都係全放手,現在科科紅,多次欠交功課,兩個缺點,要見訓導, ...

我女同你個女都好似, 入左英中仲係精英班, 佢唔想我再插手佢的學業, 話要自己溫,但結果係好差,猶其係數學同中史, 相信佢全班包尾, 分析原因發覺係之前懶散所至, 佢依家知衰識得努力, 我都好安慰, 但數學依然好差, quiz 時常不合格, 叫佢補習, 佢又好抗拒, 依家都好煩惱, 唔知點幫佢.

hw1115 發表於 13-2-7 16:17
叫佢補習, 佢好抗拒, >>>>>>>>> 她有沒有說什麼原因呢 ?

佢話晒錢晒時間,又要騰來騰去好累喎, 跟住我話請補習姐姐上門, 佢又話唔想人侵入佢屋企....我覺得佢想逃避, 佢小學時數學都幾好,但現在就好似跟唔上咁....,而佢D小學同學以前比佢差的, 上到中學都無問題喎...
‹ 上一主題|下一主題