用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

好多人睇完ORT轉chapter都要適應,不過小二應該好快轉到,故事性質同ORT似既magic tree house應該適合,其他類型可以試下更奇幻既the magic finger,鍾意古怪想法可試franny k. stein,鍾意校園生活同搗蛋可試my weird school同horrid henry,想少女fancy d可試rainbow magic

sarahdad  多謝你的建議, 我獲益良多.  發表於 16-4-15 10:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 16-4-15 09:49
Magic Finger 小女小時看,給大人般的鵝人赫親,成為童年陰影。小心。

Rainbow magic,看五本等如看五十本 ...
我女睇the magic finger又冇咁大感受,可能當刻英文程度比你女差,感受性較低
我個對rainbow magic都好一般,佢鍾意franny k. stein同horrid henry呢d搗蛋野,喜好似男仔

bobbob  我覺得未必關英文程度事,有啲小朋友確實比較敏感  發表於 16-4-15 11:29
Learning to Read, Reading to Learn.

sarahdad 發表於 16-4-15 10:27
我買了Magic Tree House 1-28的合集,亦買了Roald Dahl一套十多本的Box Set, 一年前讀了The  ...
好簡單,帶佢去圖書館自己揀就可以,佢唔係轉chapter book既問題,係你覺得冇planning唔安心...

bobbob    發表於 16-4-15 11:31
sarahdad  我擔心她每級自己讀的書數量不够, 令她打下的基礎不够穩, 才這樣問.  發表於 16-4-15 11:21

sarahdad 發表於 16-4-15 11:26
給你看穿了, 我真的覺得沒有planning唔安心, 我自小是一個很有planning的人, 所以讀書很順利, 工作亦很順利 ...
明白,亦都好多家長係咁,但你幫佢planning好晒,變相佢缺少機會為自己planning,當然只睇閱讀呢部份又唔可以斷言話你小朋友冇planning,不過睇你個留言內容,你小朋友絕對有能力自己揀書,家長同時選擇一d優質書就相輔相成

little_yolky 發表於 16-4-15 11:38
吓???? 我仲趁減價買咗兩套Rainbow magic添, 早知買一套就算啦。
開一套,佢地鍾意睇就開埋另一套,唔鍾意就送或賣返出去囉

//bobbob  我覺得未必關英文程度事,有啲小朋友確實比較敏感//

我女係敏感個類人,感情同感觀都係,連睇toy story3個d都會喊,我女係中強英弱個種,我相信佢睇the magic finger個陣都未係太明,但難得佢個陣第一次想睇chapter book,當然由佢啦

little_yolky 發表於 16-4-15 11:54
MASAYA  佢地自己鍾意咪得,妳理得人地點評價啫  發表於 31 秒前
人地夠話唔理小朋友識幾多,鍾意睇就得咯
鍾意歷史書唔好咩?我個呢排叫我搵d偉人書、偵探書,如果二合一我係咪要搵包青天、狄仁傑呢d?

little_yolky  偉人我鐘意德蘭修女,佢真係好偉大。  發表於 16-4-15 12:26
little_yolky  福爾摩斯好好睇,我有買全集。  發表於 16-4-15 12:25

shadeslayer 發表於 16-4-15 12:10
我肯定佢係比插畫赫親。

阿女有三個童年陰影:
我又覺得佢d插畫冇乜野喎,係咪有唔同版本?
經一事長一智呀,點解相同既陰影出現三次

shadeslayer 發表於 16-4-15 12:18
Harry Potter and Narnia are different. I asked her to watch the movie first and she got scared.

Ma ...
係咪the lord of the rings都唔會睇,怕中伏?

little_yolky 發表於 16-4-15 16:06
哦.......原來如此,即audio book可以訓練對耳仔。
我而家係朝早梳洗換衫既時候播audiobook,等於以前聽收音機咁,冇咁多資源時間搵NET就自己係呢d時間攝黎聽
妳兩個年紀差唔多,鼓勵佢地自製語境,話爸爸媽媽listening唔好,佢兩個用英文講秘密冇其他人知架

little_yolky  事實爸媽英文真係唔好  發表於 16-4-15 17:09

sarahdad 發表於 16-4-17 23:17
請教了EK各路高手之後, 似乎他們都有一個建議: 就是不論書的程度和深淺,
讓我女兒選自己喜歡的書就行. 於是 ...
其實好多人睇完ORT9之後都話唔可以直接上10-12,但小朋友有無限可能,佢鍾意睇就好快上到

sarahdad 發表於 16-4-18 08:54
但我心裏有點不踏實,
不知她看得明不明.
睇唔明佢仲唔會繼續慢慢睇?

sarahdad 發表於 16-4-18 09:39
由於讓她默讀,所以她昨天一口氣自己看了7本.
之前打漏字,我想問「仲會唔會」
如果睇唔明佢唔會連續睇七本啦

sarahdad    發表於 16-4-18 10:03

sarahdad 發表於 16-4-22 12:49
mth我原本只買了1-28, 但現在她默讀, 書讀得太快, 害我今天急急補回29-52

原來mth 的冒險故事能完美 ...
MTH接ORT係好,不過建議多元化d,小學睇得廣泛d好

sarahdad 發表於 16-4-22 14:17
還有Rainbow Magic Fairies,Junie B. Jones,Geronimo Stilton,A to Z Mysteries, ROALD DAHL排隊中...... ...
我意思唔需要睇晒全套先開始另一套,難得你女連續睇咁多本同系列唔會悶...

shadeslayer 發表於 16-4-29 19:35
所以有些學校家長把學習愈推愈前,小學D野幼稚園教,係事倍功半,甚至白費心機,結果 burn out。

唔知幾時 ...
唔知有呢班人先定有贏在起跑線先
‹ 上一主題|下一主題