用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷幼稚園學術程度
樓主: lokapo
go

學卷幼稚園學術程度 [複製鏈接]

學術唔深唔代表學唔到野,有d幼稚園係教小朋友點樣學習,識得自己學習比起餵知識長遠得多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

octyan 發表於 16-4-8 13:31
就3歲啦!而家n班,平時睇書都有問佢問題佢都識答,同埋而家開始教佢認啲簡單字⋯ 咁係咪持續落去都夠呢? ...
我當年K3下學期前都係「講」故事,K3下學期先開始「讀」故事,小一先正式自己閱讀,小二睇《大偵探福爾摩斯》呢d字數既書,大約一個鐘多d睇完一本
Learning to Read, Reading to Learn.

lokapo 發表於 16-4-8 13:16
唔係想搵深嘅,只係想搵差唔多嘅,因當年村校上小學後都冇乜壓力。但我現在擔心嘅係幼稚園學太淺,上到小學 ...
留意下自己區心儀既小學係咩程度,唔駛太擔心,我小朋友當年讀靈糧,出名學術超淺語境唔多,升讀區內一線尾小學,雖然小一都要教點樣溫默書,但其他野已自己搞掂,例如功課唔識做就搵課本搵課外書,所以測考都唔駛花太多時間溫習

大埔之友 發表於 16-4-9 09:57
我覺得就算"淺" 都比我地以前深, 好多. "教育學家" 會話只有最適合, 無最好幼稚園. 深未必好. 分享樣野, 因 ...

我諗所謂適合,係先睇小朋友特質,再睇家庭方針,最後揀適合呢兩點既學校,如果調返轉先搵左學校,一般都係出名學校,然後改造小朋友去適應學校,咁事倍功半多數都唔好

octyan 發表於 16-4-9 13:31
咁英文書呢?係咪要由教佢phonics開始先,而唔係認英文串字先?
我家係先中後英,K3先開始有系統睇oxford reading tree1-5,小一睇6-9,全部都係開audiobook聽住睇,期間都有睇其他picture book,小二開始睇chapter book,例如horrid henry, magic tree house, rainbow magic, my weird school, nate the great呢d,全部都有audiobook
我地冇學phonics,所以教溫英默花既時間比溫中默長,學習溫中默用左半年,學溫英默用左一年

siden 發表於 16-4-10 00:01
請問My weird school, Magic tree house 等的audiobooks 在哪裡找到?
magic tree house圖書館有得借https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=MUST&field_1&term_1=Magic+tree+house&facet_format=sound_recording&sort=relevance&theme=WEB

my weird school係book depository有得買
http://www.bookdepository.com/search?searchTerm=My+weird+school&searchSortBy=&category=&price=&availability=&searchLang=&format=3

其實好多youtube都搵到,不過質素未必咁好

octyan 發表於 16-4-10 13:57
Thanks! Phonics其實我自己都識教,同埋而家好多學校同家長都主張教phonics先,所以我先有教認字定教phonic ...
phonics我冇乜研究,但有資深家長講過,phonics初期幫到小朋友讀字,所以對閱讀起步幫助好大,後來都幫到小朋友串字,所以對默書有幫助,不過再後期d好多phonics規則唔再適用,而且衝突漸多,所以個陣我決定唔學,反正我地細個串字都係識讀拆音黎串,我覺得自己教都可以,學得冇咁快,但長遠用自己方法應該調節起來會好d
另外,認字既問題,phonics靠識讀去認字,等於台灣注音同大陸拼音,都係加快認讀能力,我都係覺得唔駛急,我地廣東話都唔駛用拼音去認讀,或者講,其實我唔鍾意d輔助野去幫助快速學習,例如學行我唔會用學行車,游水唔會用水袖,踩單車唔會用輔助轆,適齡學習就係最好既輔助,我小朋友七歲先學兩輪單車,幾分鐘已經識踩,第二次踩已經係大圍踩入馬鞍山來回
‹ 上一主題|下一主題