用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
go

停課日-不吐不快   [複製鏈接]

我個日都未出門口就話紅雨,所以冇返到學校,步行上學既好處

聽返家長講,有返到學校既都係正常有飯餐有校車,冇堂上,好似都係睇下教育電視
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

20000508 發表於 16-5-14 23:39
回覆 MASAYA 的帖子

我三個女是讀國際學校,她們那天坐校車回到學校才說停課。但學校說她們要繼續上課,按 ...

唔准接走?我地雖然繼續有飯餐有校車,不過家長想接走都可以,但雙職家庭一般都唔會接走,亦都冇問題
亦聽到其他學校,有d睇美國動畫,有d做下練習,間間學校都有自己安排
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 16-5-15 09:59
我仔校又係叫走,我都不滿但我知時已有家人接咗。後尾知原來好多課室水浸先無貢嬲。

...
紅雨都水浸,如果黑雨係咩情況?

指引清楚,當日情況就係7:35掛紅雨,暴雨地區既學校一般都上學途中,濕晒身咁返到學校,指引叫你留係安全地方,冇衫換既情況等到冇紅雨先算,跟據指引,教育局冇錯,家長冇錯,學生冇錯,畀你留低既學校都冇錯,係d學生慘d啫,捱下囉,大家都係按章辦事之嘛,就係咁

little_yolky 發表於 16-5-16 13:01
我哋學校就犀利, 因為有個手機apps, 校長7:13分, 已經發出第一個訊息, 話黃雨, 叫大家返學小心同埋帶多對鞋 ...
好貼心 不過冇按章辦事

oooray 發表於 16-5-17 10:01
1. 教育處宣佈咗停課,老師係唔可以教書 - 我覺得係天才的決定。當然天才的決定需要庸才的配合才能成事;你 ...
我都唔知點解「按章辦事」好似永遠凌駕「睇情況做野」,只要有人定左指引,個指引好唔好冇乜所謂,總之跟足就得

memedora 發表於 16-5-17 12:22
我照送小朋友返學,落雨咪落雨囉,我唔buy停課
唔係唔想俾佢唞,係想俾佢知落個雨有咩好怕?
細個我水浸都係咁 ...
教局唔係臨時臨急衝出黎嗌停課,係指引寫明紅雨就停課,佢跟足喎

little_yolky 發表於 16-5-17 12:53
係佢哋班欠4個啫, 越高年班就越多人唔返學。低年級小朋友見雨細咗, 即刻lue爸媽返學了。高年班就個個想走。 ...
觀點與角度啦,其中一個角度咪話而家d後生淨係掛住玩唔努力讀書囉

little_yolky    發表於 16-5-17 12:57

little_yolky 發表於 16-5-17 12:59
我真係最最最最最最憎D人小朋友病都俾佢哋返學, 害人害物。
我小朋友見多同學病會自己戴口罩返學,因為人地唔戴就要保護自己,但會有人問佢係咪病...

oooray 發表於 16-5-17 13:52
謝澄清。其實红雨指引我無甚意見,反而學校奉“指”唔做野睇DVD成風有微言。有老師有學生,唔教新野係學校 ...
老師學生傾下閒偈都好丫,了解多d搞好師生關係,反正平時冇乜時間
播片就多d自由時間,同餵電子奶咀一樣方便快捷
‹ 上一主題|下一主題