用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 ...
go

學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:40
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。 ...
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增,到小三同小六仲係咪維持到高增長?同某國話每年7%增長一樣,維持到幾耐?某程度黎講本身收生質素冇咁好反而較易高增值

HaYi  that is true, 但抽番來咩人都有, 所以正常高增值可能是反映事實.  發表於 15-11-7 10:07
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 15-11-3 09:50
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會 ...
咁我個回應都只係建基0係王家爸爸個留言之上既0者...
Learning to Read, Reading to Learn.

傻太 發表於 15-11-3 12:10
其實我唔反對「考」,但我反對「操」

有個比喻係TSA本來係一個body check,但家下你係操fit左嚟body check ...
係囉,醫院話你body check個結果太差又冇人願意理你就要人道毁滅喎,你一係慢慢調理,一係拿拿聲操fit d

wangahb  而家係醫院同你講你身體太差,邊度唔達標,提醒你要做好啲保住副"偈"喎,你身體唔好仲要狂操?後果自負架   發表於 15-11-6 00:30
Jessy    發表於 15-11-4 00:44

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:08
又打個比喻:

一個城市D有法例訂得唔好, 有人係灰色地帶犯規, 咁唔係應該要制止呢D係灰色地帶犯規既人嗎?
有立法冇執法咁搵邊個?

Soundervolt  教育局只可出守則指引,立法即係又要上立法局通過  發表於 15-11-3 16:57
hkpapa852  Good question, 教育局係咪真係有權去 執法 呢? 如果有權, 點解只出指引而唔係守則?   發表於 15-11-3 16:49

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:32
Good question, 教育局係咪真係有權去 執法 呢? 如果有權, 點解只出指引而唔係守則?
教局冇實權,咁學校驚邊個驚到要死操?

little_yolky  辦學團體。  發表於 15-11-6 09:41

老實講,而家班家長搵教育局做野,唔只係TSA,呢個只係導火線,根本就係積怨

hkpapa852  當問題唔係聚集係一點, 好易被人打散, 最後恐怕也只會徒勞無功  發表於 15-11-3 17:04

hkpapa852 發表於 15-11-3 17:02
當問題唔係聚集係一點, 好易被人打散, 最後恐怕也只會徒勞無功
而家政府做野一招搞掂晒,冷處理
之前見過有張圖好搞笑,話告魯夫 (唔知真定假) 講過有d球員你唔mark佢根本唔知自己要做乜,政府而家就係,任你班市民嘈,政府唔理,跟住冇下一步就慢慢玩完

hkpapa852  要贏人, 先要夠無賴  發表於 15-11-3 17:11
hkpapa852  呢招先高, 無賴/無恥就係無敵!  發表於 15-11-3 17:09

loveDD 發表於 15-11-3 17:19
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏 ...
政府輸乜?佢放左乜野籌碼上枱?

Soundervolt 發表於 15-11-3 17:31
TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就 ...
可能逐個殺,未殺盡又話個出生率升返,冇藉口
p.s. 呢個回覆我亂up,可以唔駛理我

shadeslayer 發表於 15-11-3 20:44
梗係。首先民間出張「無良小學狂操TSA黑名單,經常更新。
有啦,不過一早變左質,基本上有功課已經上榜咁濟

Soundervolt 發表於 15-11-4 09:59
請問可唔可以俾我睇下呢個「操TSA卷學校」名單呢?
你去facebook而家講多功課個group,五花八門既名單都有

wangahb  得happy school名單,小學同K都有,但就有黑名單  發表於 15-11-6 02:33

little_yolky 發表於 15-11-5 13:10
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫 ...
我地學校拔尖反而有加操堂我都唔知係咪好事...

little_yolky  可唔可以同老師講我哋唔拔架?  發表於 15-11-5 13:28

hkpapa852 發表於 15-11-5 17:14
可能學校既拔尖補底就係操TSA, 轉咗個名, 即刻大家幾受落
不嬲都話唔用正式既名冇咁大反應,就好似冇國民教育之名但有國民教育之實
‹ 上一主題|下一主題