用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中是非常一流的國際學校
樓主: HIHinsurance
go

耀中是非常一流的國際學校   [複製鏈接]

其實係EK, 大家發表自己嘅意見係無問題. 例如樓主話耀中英文質素差, 無人講英文等. 依d野大家都可以去印證真定假. 何況大家嘅標準及要求都唔係一樣, 你話差, 可能我話好呢. 況且 spoken English 講到好似 native speaker 咁亦唔代表英文好. 我夠識講流利廣東話啦, 但所講都係嘻嘻哈哈嘅廢話嚟. 一講到正經野就唔掂, 如果要寫文章就更加大鑊.  同一道理, 英文好定唔好係要整體考慮. 除咗 accent 及 fluency 之外, 仲要係佢能否將自己嘅意思清楚準確表達出來. 唔止係講日常嘅廢話咁簡單, 講到d複雜野先見真章. 另外仲有寫作, 用詞.........等等.
講返轉頭, 其實係EK, 大家大可以有話直說, 無須講反話. 更加唔好有 hidden agenda.

shadeslayer 發表於 15-2-26 14:21
唔止係講日常嘅廢話咁簡單, 講到d複雜野先見真章. 另外仲有寫作, 用詞.........等等.

Xxxxx

嘻嘻, 對於生意人, 可能係. 對於學生, 佢地根本想都無想過. 好似我個女咁, 佢嘅日常廢話, 好多都係得罪人多, 稱呼人少.

nintendo 發表於 15-2-26 14:57
傾生意?
大學畢埋業都未夠班啦,當中是"手法""技巧",比一切重要,話之你語文流利,條件不合,一樣不能成 ...

家吓d女仔好醒, 只會比IS嘅結合體所迷惑, 即係 I + S = $
(只係講笑, 各位女仕唔好嬲)

jolalee    發表於 15-2-26 23:43
annie40    發表於 15-2-26 22:34
Jane1983    發表於 15-2-26 22:07

學校係一個小社會, 一樣米養百樣人, 嘜人都有.  我個細路跟學校返大陸探望d殘疾兒童.  點知有幾個外藉同學竟然指住d小朋友笑佢地有殘疾.  School culture 當然有影響, 但最重要都係家敎.

Artie 發表於 15-3-10 23:17
在行為上,取笑殘疾人士十分「冇品」。

現實來說,比老師知道亦幾大鑊,話晒用學校名義做探訪,言行都 ...
老師視若無睹.  其實老師亦有好多種, 有d盡責, 有d啋你都傻, 隻眼開隻眼閉, 最緊要唔好煩佢.
‹ 上一主題|下一主題