用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

In 哂未?

小朋友話做哂4樣野, 就貼一個藍色貼紙, 人人都一樣.

in 哂未? in 哂先講.

根據不太可靠嘅證供, 問左:
1 &2. 睇1中1英嘅卡通 (唔係Tom & Jerry) (monkey 同 車), 之後問問題
3. 畫畫, 畫左2幅, 自由題, 不用寫名  4. 聽故事, 問問題, 之後選答案.

有哥哥拎故事書一齊睇, 傾下計.
居然話無英文,認字, 寫字, 計數, 唱歌, 砌飛機, 咩都無, 信唔信?

ANChan59  信  發表於 15-10-11 10:39
ANChan59  信  發表於 15-10-11 10:39

hokabb 發表於 15-10-10 23:01
呀仔話上去課室前,喺禮堂老師同佢哋玩咗好耐安靜游戲!

玩安靜游戲, 好毒下 !

回覆 kyleebc 的帖子

喜歡女拔考"用衣架掛衫,用大人衣架掛小朋友size衫"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156039&extra=page%3D2

呢個post 有好豐富娛樂性, 小結如下:

大部份小朋友都有
1) 安靜遊戲: 唔係個個有, 應該係等 interview , 未必計分, 可能扣分
2) 畫畫(隨意畫), 1至2 幅, 不需寫名或解釋
3) 睇卡通 (Tom & Jerry, monkey, 車, 外太空, 反斗車王, chip & dale ....), 有中有英, 最後節目, kill time 用.
4) 聽CD, 答問題 (堅問) (可能是那個集體玩的部份;  有人拿珠仔, 車, 雀仔, 飛機, 熊仔); 係12格, 當中有真,假答案, 每條限時30秒內答; 似考數同記憶,一個圓形,一個正方形,中間有星星,然後在答案上放粒積木)

小部份小朋友或者叻先至問:
5) 模擬問路 (可能是(4) 其中一條係問故事人物行左邊條路,再去咗邊.即係上年有人提的迷宮.) (Thanks for comment)
6) 背9嘅乘數表 (有人話無考乘數表)
7) 老師用普通話講出圖形特點,考生要搵出嚟
8) 睇圖書
9) 大風吹,砌lego, 砌飛機
10) 寫中文字,如交通,小學,男拔萃 (參考 post #354)

無英文,認字, 寫字, 計數, 唱歌,

不同色嘅sticker (黃, 橙, 綠, 藍), 相信係不同組別 (不宜太多測度)

資料由一大批不太可靠嘅證人提供 !

Good Luck to you all !

kitty55  Very good, thanks!  發表於 15-10-13 10:48
MAJJ  Good job  發表於 15-10-12 19:14
Hillkymama  5) 模擬問路 似係第四, 因為(4) 其中一條係問故事人物行左邊條路,再去咗邊.即係上年有人提的迷宮.   發表於 15-10-12 17:34
retriever  good summary  發表於 15-10-12 17:33

各位家長, Relax, 等 second in result 啦.
真相, 我地係唔會知道, 要DBS代表回應(應該唔會, 一笑). 出 summary 只係留番個紀錄比後人. 神校點選學生, 我地只係可以估估下.

如果DBS校方有人睇呢個post, 應該笑死左.

retriever  係笑到跌左落地  發表於 15-10-13 10:32

Now I recap in Chinese "資料由一大批不太可靠嘅證人提供 !"
由於疑點利益歸於被告, 有關乘數表同寫中文字, 則信者有不信者無.

其實知道好多私幼都教緊乘數表, 當歌仔唱, 但背後嘅數學理念更為重要.
‹ 上一主題|下一主題