用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到
go

2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到 [複製鏈接]

哇...終於有人開啦~我仔都係n1 升k1 5知到時會不會同班呢!!
到時開學分班先講讀咩班咩名

哈~今日last day放學早左去接...有得同小朋友影相..仲問到亞仔k1會讀orange class am
我仔叫marcus

回覆:2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到

今日接放學見過班主任是miss so 亞仔無喊過,無咩問題,沒書派話下星期先有喎

引用:你地會參加輔導班嗎?我囝不參加了,K2才考

原帖由 day_bo 於 13-08-15 發表
你地會參加輔導班嗎?我囝不參加了,K2才考慮。因我囝平時放學已很累,想佢在家休息下。

...
不會啦,k2或k3才諗,k1又未到要做好難功課,吃飯又不是太差,自理算ok..到時變王子先諗

引用:八下輔幾耐?收幾錢? +

原帖由 盈盈b 於 13-08-16 發表
八下輔幾耐?收幾錢?
每月1500蚊到3點,搭開校車的另加150,應該是包伙食,可以出面學樂器的回校練習,或功課,意思是有人指導,及睇住佢做功課啦……

引用:好像補習中心 +

原帖由 HeiLumMa 於 13-08-16 發表
好像補習中心
對,講明出去補習怕雜,所以意思是一樣,起碼回校不怕識什麼童黨先……會安心d囉

回覆:2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到

今天班主任miss so what app 我啦,應該是我星期5what app n班班主任,她幫我聯絡

引用:D書內容比n班深左好多,希望囝囝跟得上。 +

原帖由 day_bo 於 13-08-19 發表
D書內容比n班深左好多,希望囝囝跟得上。
但係中文書好淺,跟n班沒分別……我好想轉返國際班,k2先轉返雙語……唉,超後悔……果本中文佢識左9成……

引用:哎,你咁樣講我又要勤力D先得喇.+但晚晚夜收

原帖由 hs_mama 於 13-08-20 發表
哎,你咁樣講我又要勤力D先得喇. 但晚晚夜收工點算?  FTM即係FTM, 好唔同.   bearwhat, 還未遲啊~~   ...
唉,我是7月開始教中文,怕的是n教了,他又唔識,所以就追返中文字...實在太好,比我轉返國際班!!

引用:想請教下,如果國際班學校吾教寫中文字,大

原帖由 HeiLumMa 於 13-08-20 發表
想請教下,如果國際班學校吾教寫中文字,大家會點補番學寫?其實雙語班國際班仲有咩分別?

...
n班只是教單字,兩班只差在中文書,常識書,國際班是無教,普通話每月1張歌紙大家是一樣,我之前n班老師問我升班問題,那時個仔唔肯聽我教中文,所以轉雙語,但我7月改善教法,不用字卡,我手寫教字講故事咁,他就記得快,字卡變左插在卡袋,他自己睇,睇書見到教過d字就叫他讀,所以我肯定他是記到字,不再是記卡圖,運筆練習我也給他做,他可以空白紙寫出1至10,只有8字要提佢,來緊要買中文虛線練習佢寫...

引用:你囝已識寫數字好叻呀!相反,我囝n讀雙語,

原帖由 day_bo 於 13-08-20 發表
你囝已識寫數字好叻呀!相反,我囝n讀雙語,用英文教佢不太願聽。你小朋友係咪細B?

...
是5月b ……他比較熱愛數

好似日日都有1份油色功課喎@@
好開始!!

引用:如果方方肯開英普班,bearwhat就唔駛轉來轉

原帖由 hs_mama 於 13-08-21 發表
如果方方肯開英普班,bearwhat就唔駛轉來轉去。
無錯……還沒感謝你提我可以轉返去
國際班我是想比佢聽多d英文,有語竟!!比在家好,反以普通話我又不在意,中文我每日温習2次,k2再做回同班同學lu...

HeiLumMa 發表於 13-8-21 22:12
雖然我未係正式用家,但向學校查詢完,都覺得方方的國際班果然係國際到吾arm 升local school ,但所為雙bil ...

或者你b到時考到時名幼呢?
國際班教材也同雙語一樣只是沒中文字教...k1英文偏深有文章,,,反以中文還是n班程度差不多....但方方考試好全面,真正深我諗到是k2...因為1星期2次默書...寫字寫國旗k2上學期...這是我問k2家長知的...
所以我每天也在給他練習運筆連線油色...玩貼紙...

有無k1 international gold class同學仔呢?星期一會新加入...

引用:回復+bearwhat+的帖子 最後轉返國際班??

原帖由 盈盈b 於 13-08-23 發表
回復 bearwhat 的帖子

最後轉返國際班??
係……出年先轉雙語,中文自己教,英文5洗出去補都省返!

hs_mama 發表於 13-8-26 23:02
回復 bearwhat 的帖子

有冇人呢個星期六去Ballet試堂丫?
我無...因為得半個鐘...時間少.....你去?

方方有家長報料,老師會推薦小朋友去考劍橋,只係比考試費4xx ,話平時教學已經跟住教同考試不用再操,咁我省返5洗讀,正!!我仲以為是比錢學,上星期聽老師叫mic某同學拎成績……

我8點幾先去到,無上年咁多人同熱,可能上年我太早去7點幾……亞仔未出門口話5去,我話去有禮物收,他先話去,玩完問佢下年去5去,佢話去,小朋友好現實

引用:Quote:bearwhat+發表於+13-9-14+01:07+我8

原帖由 hs_mama 於 13-09-14 發表
有禮物嗎 ? 我只拿了汽球.  可能我沒玩所有games啦~~~
就是玩完12個games自己簡1樣食,用飲野,加我地整左燈籠去,有安慰獎丫

‹ 上一主題|下一主題