用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑一問
go

培僑一問 [複製鏈接]

toholylau 發表於 15-11-30 18:09
中學是band2學校,大學入學錄低,怎辦?是否上了小學,沒辦法再轉入其他中學就讀? ...
DSE 成績, 我相信個個家長都會問. 我自己亦唔會例外. 我住沙田區, 所以用沙田區概英中去比.
將所有沙田區概英中列哂出O黎. 我估8成以上都係 BAND 1中學.再將 DSE 成績, 入大學錄高過培僑概列出O黎, 睇下有幾多間係高過培僑. 就會知培僑 BANDING 大約係乜野位置.

再將自己小朋友按自行果間去計, 睇下要係學校要考大約乜野位置先可以考到比培僑好概中學. 計完心目中就會知道讀唔讀培僑好. 無謂中途轉O黎轉去咁煩.

以上對邊間有中學直資都適用.

回覆 daddykei 的帖子

我自係睇下小朋友如果唔入直資, 大約想佢點行姐. 而再作比較.

係沙田區, 現時比培僑好概中學有曾記, 呂明才, 培英, 沙官, 蘇淅, 崇真, 裘謀等等(資料係中學版果邊睇到)

培僑大約同循道差唔多. 估應該係 BAND 1C 到.

如果小朋友要入 BAND 1 中學, 係小學大約要考頭 4 成先得. 要谷去考好呈分, 萬一失手, 分分鐘連 BAND 1 位都無埋, 壓力好大, 去到升中抽獎, 不論你係 BAND 1A,1B,1C 學生都係一齊抽, 好彩抽到 BAND 1A 或 1B, 唔好彩係 1C. 搞完一輪, 分分鐘都係讀同培僑同一個 LEVEL 概學校, 做乜唔輕輕鬆鬆讀一條龍概學校呢? 自己想谷又得, 唔谷亦得.

再睇返

培僑    DSE 成績: LEVEL 4 以上有 56%, 8 大學校 44%, 3 大學校 22%

呂明才 DSE 成績: LEVEL 4 以上有 72%, 8 大學校 54%, 3 大學校 33%

當然呂明才成績好好多, 但相對要入呂明才概路, 我估會辛苦好多.

人人唔同, 有人鐘意津小, 有人鐘意直資, 只要搵岩一條適合小朋友概路就可以, 無話邊一條先岩.

yellowtiger  PKC 是band one??  發表於 15-12-1 15:09

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+15-12-01+發表回

原帖由 laiman201503 於 15-12-01 發表
沙官中2013-2014 school report.
Thx, 沙官成績跌係正常,因為有大量官小band2生入咗去,今年聽聞有廿幾人

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+15-12-01+發表回

原帖由 laiman201503 於 15-12-01 發表
那裏找到呂明才DSE成績?謝
我只係係升中版睇咋

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1

‹ 上一主題|下一主題