用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
go

單一性別學校好處壞處?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳統女龍校德望同多男少女SFA之間二揀一,揀德望擔心佢第日壓抑得濟會唔識得正確處理男女關係(可能容易受騙或投入太多或對愛情太理想化),揀SFA 又擔心佢早戀……

mecskw 發表於 16-12-3 16:38
我就係呢間女校出來既產品

其實係女校嘅普遍問題,定係gh特別嚴重呢?  有D女校會同男校搞下聯校活動平衡下,唔知gh(小學同中學)有冇哩類活動呢?

lovebb2 發表於 16-12-3 16:13
(女兒活潑外向, 鍾意同男仔玩) 我囡都是, 坦白講, 不適合適女校

如果家中有細佬,一家四口有兩男兩女,咁家姐讀女校係唔係又值得考慮呢,起碼唔會完全唔知道咩係"男仔"

ihui 發表於 16-12-5 19:38
我小學男友校,中學女校,但我身邊的同學都不粗魯,與異性相處亦沒有問題,大學畢業後數年都結婚生子。我中 ...

睇來大部分沒問題都只系小學或中學係讀齋校,如果小學甚至幼稚園就讀齋校到中學畢業,可能唔多唔少都會有d問題,除非學校以外既異性平衡相當足夠

Jane1983 發表於 16-12-9 07:24
其實父母對齋校的喜惡多數是因應自己或身邊朋友的經歷。早戀固然唔好,但女校的女仔少接觸男生,所有美好的 ...

咁女仔本身中意同男仔玩,讀K3已識得要父母個個星期都買野俾佢喜歡一齊玩既男仔(當然父母冇照做),本身又活潑好動,讀傳統齋校好定男女校好呢

safeway 發表於 16-12-9 10:15
不認同支持讀單一性別的就是只考慮成績。咩學校都有好處壞處,好難一刀切先設定單性或雙性校較好,應整體 ...

你自身個例子又係小學男女校,中學先齋校。
有冇由小學起就齋到中學既人來現身說法呢? 好想知道齋12年既女性有咩體會

Monstereasy 發表於 16-12-18 19:20
我由kg開始,女校出身,無兄長,家父亦忙於工作無時間相處。但真係唔清楚各下所講與異性相處問題,如何自欺 ...

多謝分享! 照咁講,如果女仔本身已經性格較“硬”,獨立好強,想佢培養返d女性既溫柔,似乎讀男女校好d? 女校會令佢更獨立更不懂得溫柔?
‹ 上一主題|下一主題