用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 介口問題
go

介口問題 [複製鏈接]

其實而家大型超市都有無麩質意粉, 通粉....

另外可以食米粉, 河粉, 米線, 瀨粉, 貴刁, 飯

牛奶可以用植物奶粉代替, eg.愛心X (市面上大部份既植物奶粉係粟米粉+大豆粉, 如果要買全豆粉就買BIOGREEN既 O'KIDS SOYA MILK)

植物奶粉, 豆類, 肉類, 深色蔬菜有蛋白質, 如果怕唔夠蛋白質可以藜麥入白飯 (我自己就一嘜米+一湯匙藜麥)

另外, 我會係水度加(小兒)益生菌, 一定要用凍水(40度以下)開.

零食係LITTLEGIANT 買, 要睇清楚成份, 因為某D餅都會有奶/蛋的.
(我囡囡連粟米&酵母都敏感)

囡囡戒左幾個月, 而家D便便好靚, 唔再痾爛便, THANKS GOD!!

戒奶類 : 乳酪, 益X多, 芝士, 牛油, 雪糕等都要戒

同埋, 最好戒埋甜野/一般零食

糖份 & 味精 都對腦部有害, 而且對情緒都唔好

屋企既白糖要轉用黑糖/庶糖, 因為白糖係經過化學野提煉的

鹽要轉海鹽/岩鹽

豉油改用無麩的

****以上所有只是本人做法/建議, 食咩/唔食咩自行決定 ****

回覆 Y123 的帖子

可樂 ???? 有咖啡因架喎, 飲左會興奮
其實家長自己都話難, 唔夠定力, 點幫到小朋友 ?  家長都要身體力行架

而家我屋企所有糖, 飲品, 總之冇益既野都掉晒&唔再買,

就算大人食既零食飲品要收埋, 亦唔係佢地面前飲食冇益既野, eg. 公仔麵, 薯片

只要佢地見唔到一排就冇再扭

出街亦都要小心, 行超市避開D零食/飲品區

開頭避無可避就會買一樣, 之後收埋, 再送比工人姐姐.

少D出街食飯, 多D係屋企食, 耍習慣唔好成日食濃味野

同食齋一樣, 習慣左清清地, 心都靜D啦

係呀, 去飲茶我都唔係咁LIKE, 唯有小心D

佢地可以食腸粉個D, 不過主要比佢地食飯, 撈D蝦餃既蝦, 燒賣...當餱

可以叫粥, 湯米粉, 千奇唔好食炒河個D會好多豉油&味精汁芡

其實小朋友食少少點心當食左就OK, 食飯快飽, 飽左就唔扭其他野食啦, 哈哈

回覆:amyalex 的帖子

我係little giant買,係要放雪櫃嗰d。

‹ 上一主題|下一主題