用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學校表現不錯,暫時有4間大家都認為好的小學offer(只hold一間,已決定放棄三間)。其實經過那麼多次面試,小朋友的性格絕對會影響面試結果。由於我的小朋友比較主動,喜歡說話,樂天,自然在面試時比較有利。所以若問我有什麼面試秘訣,真的談不上,亦難一朝一夕練成,反而我的小朋友學術表現真的比較出色,這方面可以和各位分享。
要小朋友中英文水平高,一定要小朋友喜愛閱讀,喜愛閱讀萬事可成。我的小朋友十分喜歡閱讀,他現在可以自己看書一小時,英文書可以自己閱讀Oxford Reading Tree Stage 9, 只要有普通話拼音的書籍,他已可整本自行朗讀,數學方面加減乘除已懂。這些真的得力於從小的培養。
父母合作是必不可少,仔仔由歲半開始,每一晚都會閱讀中英文書各一本,爸爸一本媽媽一本,讓小朋友覺得在睡覺前一定要先閱讀,風雨不改。只有兩個情況下才不閱讀,仔仔病了,或他犯了大錯,就懲罰他不能閱讀,暫時這個方法好成功,仔仔覺得在睡前不能閱讀是一種懲罰。
晚上陪讀亦有策略,歲幾至兩歲多以講故事,認字為主。三歲開始,可以試讀文字,若小朋友習慣了,便要小朋友跟讀,嘗試連續幾晚重覆讀同一本書。三歲時便應該讓小朋友出外學英語拼音,跟著進度重覆練習,進步相當快速。當小朋友學拼音後不久,便可以嘗試讓他自己閱讀英文書,記得要不停讚賞,當小朋友有成功感,他便會更喜歡。而中文書方面,K2下學期便要求小朋友自己讀,我從旁協助,但記得一定要連續看同一本書一星期,小朋友才真的能完全記認那些中文字。
另外,身教亦是十分重要,若叫兒子閱讀,而自己卻看電視或上網是不行的。爸媽一定要在小朋友面前閱讀,乘地鐵時,一家人一起閱讀,在家中則有不定時各自閱讀。儘量不要在小朋友面前玩手機,上網,看電視。每次去街,爸媽儘量帶小朋友去書局,成為行街必到之處。
可能大家會覺得小朋友這樣便沒有娛樂?生活會否很沉悶?我會讓小朋友玩手機遊戲,但只玩益智遊戲。根據當時小朋友學什麼便讓他玩什麼,以前學拼音,便遊拼音遊戲;學乘數,便玩乘數遊戲;現在學重組句子,便讓他玩重組句子遊戲。但一定要限時限刻,一星期只可以玩兩次,每次15分鐘。另外,兩公婆會找一些益智玩具給孩子玩,又可玩又可學習,真是一舉兩得。去書店一逛,便可以找到很多益智的玩具了。
這些只是培養閱讀習慣的小小方法,還有其他教養方法,有機會再寫。其實教養小朋友真不是一朝一夕的事,亦沒有速成方法,只要持之以恆,一定可見成效,共勉之。

PalFan    發表於 14-11-3 16:14
小星b    發表於 14-7-21 01:18
Pororokid    發表於 14-7-16 18:58
囝囝mama    發表於 14-4-9 00:22
nieualma  謝謝分享!  發表於 13-11-29 10:16
   208    1    3    1

回覆 执子之手414 的帖子

其實都係尋找phonics,maths等等字眼,試吓玩,覺得ok先俾小朋友玩。

kyleebc  同意  發表於 13-11-26 23:23

catcc2000 發表於 13-11-26 23:56
越睇就越覺得亞仔會冇書讀,只能加減數,寫簡單句子,原來係唔正常。

...
Catcc2000,千祈唔好咁諗,每個小朋友特質不同,最重要是小朋友學得開心,仲埋鍾意學習。我的理念係如果而家唔培養小朋友閱讀,到小三時,小朋友真係未必會乖乖坐下閱讀。

回覆 2ndsister 的帖子

家長日見老師,老師不止一次話仔仔可能係資優,但我唔打算去檢查,我只希望當佢係普通小朋友教養。在品德方面,我更加重視,暫時仔仔都聽教聽話,有機會再打一篇教養小朋友品德心得的文章。

jdhwangmom    發表於 13-11-27 16:10

回覆 nicee 的帖子

個人覺得「谷」呢個詞語好負面,我認為小朋友不喜歡,家長迫小朋友做先叫做谷。如果小朋友喜歡閱讀,讓他多閱讀,我並不認為是谷。又例如我仔仔已學懂兩個位乘兩個位,我告訴他明天學三個位乘兩個位,他的反應:「好嘢!好好玩,我好鍾意!」咁又算不算谷呢?我認為只要小朋友喜歡學,讓他學便不算谷。

shyeung  谷, 不谷, 在乎個人能力, 游到200叫他試250, OK. 唔識游嘅, 叫他一游游250, 即是叫他去死.  發表於 14-6-6 15:53
shyeung  其實香港學校的基本設計是同齡學同一樣的東西. 如果以游泳做例子, 你就會明白幾荒謬. 一個6歲小孩, 可以4式游200; 一個牛龜成年人, 可以唔識游.  發表於 14-6-6 15:51
daidai  agreed  發表於 13-11-28 10:37

camomile00 發表於 13-11-27 13:55
我一路都有留意甘恩嘅留言。佢比我感覺係有教養,說話大方嘅家長。點樣嘅父母自然教出點樣嘅小朋友。我相信 ...
多謝誇獎,我真係好重視品德教育,更甚於學術,有機會再打一篇教養品德的心得。

daidai 發表於 13-11-27 17:54
我囝囝同你兒子情況好似, 不過我仔今年三年班啦, 稚園開始, 我已培養他閱讀習慣, 他現已看金庯小說, 數學我 ...
記得第一次聽老師咁講,兩公婆反應係:「唔係嘛?死火!點算?」因為我哋認識的資優生,大部份都有啲行為問題,我哋唔希望自己小朋友係咁。我認識有位會考數學拿U的朋友,但原來細個檢到是數學資優,屋企人結果狂谷佢數學,反而令佢害怕數學,唔想學,數學成績亦好差。所以我唔會帶小朋友去檢,既唔想比壓力小朋友,亦唔想比壓力自己。你的囝囝小三便看金庸,實在太厲害。

ailimama 發表於 13-11-27 17:58
甘恩,可以分享一下點樣教甘細個小朋友數學呢?你自己教還是讓小孩外面學數昵?

...
仔仔學公文數,最初真的好爭扎,因為好多人學公文數會對數產生厭惡,我個仔仔起初都唔鍾意,本來打算放棄,因為唔想小朋友討厭計數,幸好問過公文數老師意見,讓小朋友隨心做,不強迫,做啱就加以讚揚。慢慢仔仔鍾意了。現在佢每日自己做,唔識就問。

edpo 發表於 13-11-27 22:47
我的小朋友三歲多,我也走緊你這條路,他覺得外出上活動班是獎勵,這些班全是他有份選擇,一起報名,晚上講 ...
加油!感覺真的像兩年前我的囝囝,只要繼續走下去,小一面試對你的囝囝應該不難。記得英文外,中、數都緊要,若能培養他中英數都有興趣,便十分成功。

回覆 daidai 的帖子

你囝囝小三看金庸作品,還看得津津有味。老實說,不是資優生是不可能做到。不知你會否考慮用金庸作品作為幫助囝囝提升中文水平的橋樑呢?

王家爸爸    發表於 14-4-5 15:00

回覆 樹熊包包 的帖子

已發短訊給你。始終每個小朋友特質不同,不能用單一方法。若發覺有一方法可行,亦唔好行得太急,小朋友要慢慢適應。

回覆 daidai 的帖子

真的感謝你對數學的提點,其實半年前打算不讓囝囝學公文數,因我都覺只是不停做,欠理解。但見囝囝又做得Ok,問佢辛唔辛苦,佢又話唔辛苦,所以一直做到而家。其實我覺得奧數好玩啲。

kennies18 發表於 13-12-4 19:20
甘恩: 囡兒現26個月,習慣睡前床上一起看書。一向喜歡坐我膝上聽及翻書,但近期要求自己看一本,很快翻看又 ...
唔好阻止佢,佢咁細個唔識分你為什麼阻止佢。如果因為咁可能得不償失。如果得咁細個人仔,睇書目的唔係要認字,最重要係培養興趣和習慣,任佢睇啦。如果想佢認字,可以睇一些學單字的書,一樣可以學好詞語。

王家爸爸    發表於 14-4-5 09:53
eviepa  同意  發表於 13-12-4 22:48

chung0731 發表於 14-4-4 23:27
你好,想請教你小朋友的數學是你自己教還是出去補習呢?我現在自己教(已懂三位加減及文字理解題)但又驚未能 ...
我的囝囝是學公文數。若你的小朋友已懂得三位數加減及文字題,足夠應付了。如果可教六個蘋果三個小朋友分,每人分得幾個等簡單乘數題會更好。

lamlamfei 發表於 14-4-5 00:38
Thanks for sharing.
My gal is now K2. Can read ORT stage 6 but I personally think that stage 4 and  ...
其實你會唔會考慮,stage5可讓小朋友自己看,而stage6或以上的則陪讀,小朋友如果不明白,可以即時解釋。

edpo 發表於 14-4-4 23:56
我亞仔的phonics並未學晒,但其實識讀之前,佢已對英文的基本生活用語明白,所以不存在著解釋問題,重點係 ...
陪讀真的十分有用,這是培養小朋友喜歡閱讀最有效方法。

cherrieshum 發表於 14-4-6 00:15
你的小孩真是好叻!我覺得我阿女都不錯,但你阿仔更高幾班!
阿女都看完oxford tree stage 9
...
陪讀看深一些的並不要緊,反而藉這個機會教英文及中文。另揀他喜歡的書種亦有很大幫助。現在囝囝陪讀時間,英文看Horrid Henry故事,已不看圖畫 ;而中文則看兒童西遊記。真不要小看小朋友的閱讀能力。

picture 發表於 14-4-8 13:01
知道你小朋友也是Victoria  想問一下在小孩班裡閱讀能力這麽高的是少數還是大多數。
據老師表示,囝囝閱讀能力較一般同齡小朋友高,但肯定不是唯一一個。每一班應該有數人閱讀能力比較高。而我欣賞學校的做法是將不同能力的小朋友分組學習,能力較高的一組設定的學習目標及要求會較高,另外,老師亦會根據學生的能力每星期派一本英文書回家閱讀,囝囝喜歡看Horrid Henry的書,正是老師要求囝囝看,他一看便喜歡。

picture 發表於 14-4-8 17:40
Thanks是Guided reading program?   

The teacher started my daughter recently too
維記英文的reading program分三種,一種是小朋友自己揀書,根據活動指引寫不同的閱讀報告,由於是小朋友自己揀,可能會揀到程度較淺的英文書,大概兩星期一次。另外一種是老師依學生程度揀書俾小朋友,一星期一本,寫閱讀感受,如果老師俾兒童小說,則分Chapter完成報告。最後一種則定期一本英文書帶回家看,不用做功課,不知是否老師揀。所以維記英文書閱讀量真不少。

bibikids119 發表於 14-4-9 10:48
回覆 甘恩 的帖子

大家認為,
我囝囝都好鍾意睇 Lego Ninjago的書,我會照伴讀,因為當一本故事書,有好多英文可以學。至於Ninjago的漫畫我無買,囝囝無要求買,即使要求我都唔會買。
‹ 上一主題|下一主題