用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-20 14:55 發表

yes ar, 我都好喜愛這所學校,不過聽到校長話加多d中文、默書等,k2又有interview training,覺得都幾谷academic,不過作為考小一作準備家長肯定是喜歡的

另外亦有家長提到小朋友被咬問題,我回去問阿B,原來佢都俾人咬塊面,好彩冇出血
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 bbkitko 於 10-10-20 22:51 發表
"11月份唔係"去留意向書"~ 係選擇普英班定粤英班呀! "
thank you

不過都好似要交留位費。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 ganen 於 10-11-19 14:34 發表

Freesia,

我首選係上午英普, 老師話二十幾個位但有四十幾人選啊!

o甘總會有d人走唔讀LH既!

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-26 15:00 發表
係呀! 我地揀下午英普為第一志願, 傲宏排28, 一定無問題...... 其實就算傲宏排第尾都無問題, 下午英普一定無問題.

3十幾有d危, 你第二志願是什麼?

o甘抽到50-60咪乜都唔使諗,如果係o甘就要重新諗吓了!

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-26 15:30 發表
如果排上午50至尾, 基本上入到上午英普班好微, 不過都可以試下排WL, 好似你話齋, 一定有人會走, 問題係幾多上午英普學生會走而已.

Deleted.

原帖由 bbkitko 於 10-11-26 15:47 發表
我第2 志願係英普下午, 不過仔仔由小到大2:00-4:00pm 都要午睡, 如果讀下午班佢會好辛苦.
我諗都唔會有太多家長唔要學位, 一來出面英普班不多, 二來外面競爭好激烈, 三來學之園實在真的很不錯.

恭喜晒. 傲宏可以如 ...

其實有幾多班英普班?點解講到好似只有上下午共2班?

我開頭以為上午一班英粵及一班英普,然后下午2班英普,o甘樣讀到英普都幾大機會,只差在有冇上午班而已。

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-26 16:56 發表
我想你一定唔知究竟個排序係點玩.

係, 宜家係上午一班英粵一班英普, 而下午兩班都是英普.

問題在上午班及下午班是各排一條龍, 1至56, 打譬如下午班取1號籌, 而第一志願是上午英普, 都要等上午班1至56號揀哂後上午 ...

原來係o甘,唔怪得上午班o甘緊張,thanks!

原帖由 Freesia_cat 於 10-12-1 17:42 發表
是否介意講你大約幾號?

如果你話自己後都可以有下午英普位(我假設這是你的第二選擇),咁即係我地下午班都幾多人揀英粵,因為下午班1號籌都轉唔上上午英普,反而較後(一半打後)揀英粵反而成功。

咁下年就可能上下午班大溝 ...

我覺得英普重要過係咪上午班

原帖由 giant_japan 於 10-12-6 18:42 發表
咪係, 所以好奇怪中, 如果萬一今年個4班唔走, 直上, 咁又收左40個外來生, 咁咪要開多幾班羅?

o甘一定會有人走wor,唔使担心

原帖由 QtieBB 於 10-12-7 15:04 發表
唔會無人走啊? ST.CAT都有人唔讀啦.....HEHE!心儀傳統名校/一條龍既我諗會走架.
我同今年K1一位媽咪傾過計,佢話今年HL校有35個外來生.

上下午加埋?o甘又真係唔算多了。另外傳統名校都認識LH架

原帖由 Freesia_cat 於 10-12-7 16:50 發表
不就是校長之前講有3成人走左, 我都覺得唔算多.

其實LH呢幾年個名聲也在不斷上升中, 我見LH的畢業生都唔少入到好學校. 而且好似之前有位媽媽講, 揀入LH通常小學都唔係心儀那上傳統名校, 而係如陳守仁, 蔡繼有呢種學 ...

其實冇需要o甘分,讀咪SC一樣去考CKY而讀LH又一樣去考St Paul CoEd
‹ 上一主題|下一主題