用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我
go

北角民生vs合一堂陳伯宏vs西灣河明我 [複製鏈接]

回覆 ballj 的帖子

去年我囡入 N 班, 揀了民生. 合一堂也有 offer, 也覺得不錯. 但綜合交通, 語言環境等等, 我們最後揀了民生. 我囡的老師的確很好, 除課本上的知識, 還教她一些很細微的習慣, 很細心! 加上每天都有外籍老師教英文, 不是很多問幼稚園能做到. 當然, 合一堂的寬敞環境, 民生是欠缺的, 我覺得亦是民生最弱的地方. 至於明我, 我就沒有意見了......

回覆 ballj 的帖子

我囡囡現讀 N 班, 明年才 K1, 但可能轉校了, 實捨不得...... N 班沒有英普班之類, 只有上下午及全日班之分. 民生的課程我不敢說很深, 但一定不是淺. 我看過另一間學校, 說 K1 會教認識數字 1 - 10; 但我囡囡在民生 N 班已識數 1 - 1x, 所以看到教學的成效. 但要留意, 如你小朋友是很活潑好動, 民生的小校舍的確要認真考慮.

回覆 hehawendy 的帖子

是有滑梯隧道之類, 但我個人覺得那個場空間不太夠, 可能對一般小朋友都夠玩; 但玩得一年半載, 好動的小朋友可能會開始覺得有點悶, 所以都好睇小朋友好不好動, 如喜歡跑跑跳跳的小朋友, 可能選一間校舍大的幼稚園會較適合.

fionapangcp 發表於 14-1-8 18:04
佢最初返學時問佢playtime玩左乜,佢都會講下玩車、玩sir滑梯、玩廚房,之後再問,佢已經話無野玩架,我話 ...
頭先我問我囡玩sir滑梯廚房時, 有無小朋友企喺度唔玩望住佢地玩, 我囡話有, 我問個小朋友叫咩名呀, 佢話 xxx, 我估有機會係你小朋友

回覆 yybee 的帖子

明白~~ 地方細是一貫的問題, 衷心希望民生有辦法早日決定. 至於蚊叮, 我女就沒有這個問題. 學校行政方面, 我可能沒有深入去了解過, 所以無意見. 你所說合一堂的優點我都很同意, 只是我個人覺得操場的燈光有點暗, 我女在開放日及面試這兩天到合一堂玩, 都不見她很興奮. 加上有一個頗大問題就是離開學校等好耐巴士/小巴都無, 或 full 晒, 這個比較惱人. 如果講地方大, 北角衛理堂也很大, 我女就玩得好開心, 當日面完試仲玩到多個幾鐘都唔願走! 聽說合一堂跟衛理堂的課程及很多東西都很相似, 如果由我選, 我會選衛理堂. 這純屬個人意見, 以及看我女的反應, 跟大家分享一下而已~~

回覆 bckobi 的帖子

香港民生係好好! 我小朋友兩個月左右病一次, 唔知算唔算叫做成日病. 不過我很多同事的小朋友讀緊其他幼兒/幼稚園, 好多都係成日病, 搞到大人都病, 所以我覺得小朋友在剛剛開始上學, 剛剛開始群體生活, 玩具/設施你玩完我又玩, 病菌傳來傳去, 病是在所難免. 病病下就會有抵抗力, 大個少少就無咁易病~~

回覆 lileikam 的帖子

明白
‹ 上一主題|下一主題