用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求救-聖保羅堂am和禮賢會am如何選擇?
樓主: mimibibi
go

求救-聖保羅堂am和禮賢會am如何選擇? [複製鏈接]

引用:因為我想入聖彼得小學,兩間派位差唔多,所

原帖由 mimibibi 於 15-12-22 發表
因為我想入聖彼得小學,兩間派位差唔多,所以想睇吓邊間出名d,老師有愛心d而去入讀

...
既然target津校,幼稚園出名與否有關嗎?不如選合適小朋友的學校吧!

另外,聖彼得一向都谷,如果target聖彼得,家長應從呢個方向諗,而非出唔出名。

引用:回覆+tote2hand+的帖子 因為我係16網,+如

原帖由 fergus.yung 於 15-12-22 發表
回覆 tote2hand 的帖子

因為我係16網, 如果唔入直資, 係咪揀明我好d, 因SPC跨網
幼稚園同升小既網無關。要考慮既應該係番學路程遠近,因為大抽獎時就算你响九龍塘返學,一樣係抽你住既16網。

一向有傳16網既基灣在叩門階段收唔少明我生。如果基灣係你心儀既小學,可考慮呢個叩門優勢。不過叩門隨時都有幾十個明我生一齊叩有限既位,所以優勢唔代表必收。

引用:請問你知道老師是新聘還是由北角校調過來的

原帖由 KK0916 於 15-12-26 發表
請問你知道老師是新聘還是由北角校調過來的嗎?另外可否分享一下孩子在學校的生活?想了解多少少.謝謝你。

...
中環校有部分老師係由北角調過去,主任係聖保羅堂資歷深既老師。其實有d資歷深既老師以前都係响中環教開。

引用:回覆+ffaye+的帖子 謝謝你的意見+但如果想

原帖由 fergus.yung 於 16-01-07 發表
回覆 ffaye 的帖子

謝謝你的意見
咁我又唔覺得呢幾間會視聖保羅堂好過禮賢。不過舊年有好多人叩到一線津校而資料係無响學校website update的,有無背景同特異功能就唔知了。

至於課外班,其實又無話咩係一定要做。尤其普通話,身邊無人响叩門考普通話,反而係可以作為普教中既銜接而已。不過你講嗰幾間好似都係粵教中架!

引用:回覆+fergus.yung+的帖子 衞理小學收叩門

原帖由 shersiu 於 16-01-08 發表
回覆 fergus.yung 的帖子

衞理小學收叩門生多數是衞理堂幼稚園學生,有錯請更正 ...
衛理小學校長有講過111優先。响衛幼讀好多都target衛小放111。而叩門既我相信衛幼既比例唔少,所以多衛幼叩到衛小都算正常吧!

而且兩間學校我相信關係都密切。如果我係校長,兩個同水準既小朋友我都會想收番衛幼生。

引用:回覆+ffaye+的帖子 佢一路都有返普通話班,

原帖由 fergus.yung 於 16-01-10 發表
回覆 ffaye 的帖子

佢一路都有返普通話班, 覺得對學中文好D
如果家長有時間心機安排課後既野,咁我覺得讀邊間學校都唔會影響小朋友學術發展。

‹ 上一主題|下一主題