用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

回覆:聖心今日interview

其實我又幾欣賞佢揾到咁日常生活嘅用品去考小朋友認知,個人覺得月曆最難,鞋帶如果有對鞋喺度會好D,其餘嗰D就真係唔算"了能"。臨走時見有個玻璃櫃展示玳瑁等臨危或受包護產品,個人覺得好讚 (我個囡中咗月曆,答唔到物件名但有講屋企有同所放位置。。。)

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+13-01-05+發表

原帖由 pandabobo 於 13-01-05 發表
我個女都係問呢題,唔識答,死硬,無希望了
我嗰個係有紅酒喺面嘅坐枱月曆添呀!我佢攞出嚟問亞囡呢個係咩,我以為佢問紅酒呀!!!

引用:其實答唔到又唔代表唔收,去年我個女都答得

原帖由 BOBOSO 於 13-01-05 發表
其實答唔到又唔代表唔收,去年我個女都答得唔係咁好,但都收咗。我估出啲較深的問題係想觀察小朋友的反應或 ...
我個囡未開學(即未收) 但而家已經咁要求我哋回應佢,可唔可以加分

引用:回復+sbux+的帖子 我囡就係中咗月曆,唔識

原帖由 littleape0129 於 13-01-05 發表
回復 sbux 的帖子

我囡就係中咗月曆,唔識,因為屋企真係冇。佢只係喺度讀D數字。 ...
所以我都佩服今次面試形式,好易見真將,只可以話自己平時唔夠全面囉

78引用:Quote:gloriababy+發表於+13-1-5+22:33+我

原帖由 sarubuta 於 13-01-06 發表
你女好叻!

第二part 一對一, 我個女都係被問衫夾, 我女見到, 答係夾夾.  又因為我屋企唔多使用衣夾, 我女 ...

我覺得你做得正確,唔講好過講。唔通屋企唔耕田就唔知米要種咩。佢哋要揾嘅係有生活常識嘅小朋友,全都是過去兩三年累積的。。。還是由小朋友自由發揮吧

天意喇,我今日都試下問佢知唔知報紙用嚟做咩,佢話:「知道世界發生咩事囉!」,米同飯嘅分別就喺佢唔夠兩歲已經知,仲會話,超級市場買米,飯煲就煲飯!日曆,開咗名問佢用途,佢今日答睇日期同星期幾囉!但面試時我唔可以提名件名,所以就算知道件嘢係咩,噏到屋企所在位置但就講嚟講去都講唔出日/月曆囉

引用:請問大家係問卷度寫得多野嗎?

原帖由 des_tests 於 13-01-06 發表
請問大家係問卷度寫得多野嗎?
講明唔過三十字一題,我有一條梗梗過三行幾個字,其餘就三行內。第二、三條都容易出賣家長與校理念是否相近

引用:Quote:sbux+發表於+13-1-6+16:28+天意喇,

原帖由 yslgirl 於 13-01-06 發表
好勁呀, 您個囡幾月出世?
三月,得把口

yslgirl    發表於 13-1-7 00:02

引用:回復+pingulolo+的帖子 有,Melody公仔“

原帖由 bbkiuho1306 於 13-01-07 發表
回復 pingulolo 的帖子

有,Melody公仔“繼續努力“;咁係咪即係衰左?!!!
我個印仲頂癮。。。三眼仔但好細,老師問我個囡佢有幾多隻眼。。。O 咗

有時真係唔知應唔應該出口,有D學校家長一開口就死罪,有D就可能想家長引導睇互動,所以我每次都係點到即止,隨緣算喇。

引用:Elite+kindergarten+yes+but+was+shocked+t

原帖由 fatpiepie 於 13-01-07 發表
Elite kindergarten yes but was shocked to see the entrance leading down to the "carpark" and then sc ...
我自己反而好欣賞學校重視生活基礎喎,婆婆擒日先同我講話之前有一報導有一個K2小朋友以為蘋果係白色,因為每次攞出嚟工人已刨皮切件

我覺得玩具未必係咁strategic嘅,只要小朋友肯跟指令講名,又唔會大叫大吵唔放低玩具去跟老師面試,應該不成問題。當然玩具有機會令公主現身說法(爭玩具,掉玩具),咁學校咪有意外收穫囉。無人知點收生,只知要等多三星期

但如果2015接龍死線真係取消,我估學校會維持現行中小幼模式

引用:Quote:sbux+發表於+13-1-28+01:17+但如果20

原帖由 gloriababy 於 13-01-28 發表
http://edu.sina.com.hk/news/40/4/1/128420/1.html

中小學結龍死綫 或無限期押後
但仲未算正式公佈,引頸以待。

我個囡除咗講唔出月曆個名,有主動講名同年齡,又嘗試形容月曆在家中所在位置,同老師有問有答,但收reject。我唸衰在唔係港島人,學校如果真係睇住址咁重,

‹ 上一主題|下一主題