用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 華英中學面試信
go

華英中學面試信 [複製鏈接]

Re: 華英中學面試信

上年英文自我介紹, 中文小組討論, 考思考題.....祝大家好運.........
kiu1229 寫道:
Presentation in chinese 請問有無人知是要做甚麼?     

catcatmom

囝囝成績大跌, 忙於補救.....

catcatmom

我巳經睇得好緊, 不過升中後發覺囝囝語文方面好有問題....正想法子補救......

BAMUM88 寫道:
小彬彬,
你好呀!
想問下去年是否申請的人都有得in呢?因為小女也收到信呀! 仲想問下有咩秘訣呢? 請指教下我,多謝.   
唔係全部人都有得 in......但校長話似 band 1 既都會叫佢黎 in.........以我所見, 大部分人都有得 in..........至於秘訣就冇乜.....只要小組討論定 d, 多 d 發表恴見就 ok ga la...........

Market

小兒小六全班第六, 但係華英第一次考試全班第 19........主要是中文, 通識 和 普通話差不多全班最尾 5,6 名.......雖然數理科成績好好, 但整體成績被拉低...........

catcatmom

唔好輕視中文, 囝囝班主任對我講, 班中同學中文低分通識就會低分, 因為中文和通識有同一特點, 就係要分析問題然後表逹意見, 所以如果中文差, 通識一樣差.....囝囝班既同學有一個現象-- 中英高分, 通識唔洗好勤力都會高分.....中英文是但一科低分, 好勤力通識都一樣低分......
小學普通話通常都唔COUNT既, 但中學COUNT咁至大獲.........

LilyMaMa

多謝鼓勵, 小兒主要分析能力好差, 成日問非所答, 攞唔到問題重心, 比心機訓練下佢應該會有進步.........但中文就真係好難............
小兒班中頭 5 名都係女仔, 頭 10 名只得兩個男仔, 依家香港唔止女多男少, d 女仔仲叻過哂 d 男仔 tim.........
‹ 上一主題|下一主題